Над 1500 души посетиха Художествената галерия на Стара Загора в Европейската нощ на музеите

Не стигнаха на желаещите да посетят и останат в Художествената галерия на Стара Загора първоначално обявените четири часа в Европейската нощ на музеите, състояла се на 13 май 2023 г. Причини за това са предложените нови предизвикателства за всички възрасти и интереси, при това поднесени по възможно най-атрактивен начин.

Тъй като 20 от най-ценните картини от постоянната експозиция са на национално изложение в столицата на „Шипка“6, на тяхно място са поставени нови, почти непознати, но не с по-малка стойност. Особено голямо любопитство предизвика интерактивната  изложба „Поглед отвъд“, която вплете в картините добавена реалност и изкуствен интелект. Част от произведенията от представителната живописна експозиция оживяха през мобилните телефони на гостите. Инициативата и реализацията са дело на студенти 3 курс в специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ на Педагогически факултет при Тракийски университет. Куратор и организатор е Недко Боянов, възпитаник на същия курс.

Лично новият директор на Художествената галерия д-р Катя Тинева – Гюрковска посрещаше с усмивка и радост многобройните гости, а и конферира през цялата Европейска нощ. Очарователната млада дама беше заложила на спортно-елегантен стайлинг в зелено-черен кольор: зелена рокля – фантазе, с някакво черно бижу, зелено-черни мокасини с черни тричетвърти чорапи, и зелено-черни отенъци на прическата. Край нея щъкаха въодушевени и останалите уредници и служители – в ателието, в различните зали и т.н.

В Западната зала почитателите на живописта се срещаха с изкуството на Васил Чакъров – Чак (1934-2018). Документален филмов очерк за художника бе прожектиран в една от  малките зали на галерията. Посетителите разглеждаха с интерес експозицията „Съвременна българска графика“ и „Икони“ от колекцията на галерията. Студенти от втори курс „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ на Педагогически факултет и уредници на Галерията бяха част от Творческото ателие за деца „Магическите автопортрети“ . Оказа се това твърде интересно занимание за малки и големи. Започнаха „да излизат“ и да се редят на таблото портрети и автопортрети, шаржове, скици, етюди и пр.

Начало на концертната програма сложи прославеният Детско-юношески народен хор „Жарава“ при читалище „Родина“ с ръководител Даниела Дюлгерова. Най-напред излезе секстетът. Уникални, магнетични деца- гласовити, спяти, с перфектно изработени фрази и най-важно – със заслужено самочувствие. Към тях се присъединиха и останалите момичета от хора. „Жарава“ е едно от безценните бижута на Стара Загора и на България.

След кратка пауза, колкото човек да си поеме дъх от преживяното, нова „порция“ наслада беше поднесена. „Пролетната феерия“сътвориха солистките Ния Казакова, Даяна Павлова и Катерина Пейкова от Балетната школа с ръководител Снежана Дескова при НЧ“Родина“ . Готови, съвършени балерини, които изпълниха програмата си на палци. Изключителна работа на г-жа Дескова, която създава не само балерини, но прима балерини каквато е звездата на балета на Старозагорската опера Анелия Димитрова.

След още една пауза гостите на Галерията бяха поканени на „Музикално пътешествие“ от учениците от класа по класическо пеене на Нина Димитрова при НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора. Арии от опери, със съпровод на роял от Полина Влахова показаха, че идва достойно младо попълнение на Старозагорската опера.

Любимата старозагорска актриса Диана Найденова представи рецитал – спектакъл „Добро есть“ по текстове на български поети и писатели.

След 22:00 ч., след още една пауза, при препълнена с гости зала започна концертът на Теодор Койчинов. Този гласовит певец с много богат репертоар, влезе под кожата на присъстващите и всички запяха заедно български и чужди евъргрийни.

Европейската нощ на музеите прибави много нови млади и стари приятели на Художествената галерия, които са в очакване на нови събития!

Росица Ранчева