В Зоопарка задължително се спазват правила!

Едно от най-любимите места за разходка, развлечение и среща със живата природа на старозагорци и гости на града е Зоопаркът в Стара Загора. За да се осигури място за паркирането на стотиците коли, особено в почивните дни, Общината е в готовност да изгради нов парк. Това съобщи на брифинг градоначалникът Живко Тодоров. Паркингът ще бъде северно от болница „Тракия“. Направено е прочистване на терена. Очаква се разрешение на Националните паметници на културата, тъй като теренът е на територията на парк „Митрополит Методий Кусев“, който е обект с национално значение за парково строителство.
За да се улесни посещението до Зоопарка, ще се поставят указателни табели на Гарата, на Автогарата и на Стадион „Берое“, уточни ресорният зам.кмет Милена Желева“. Ще се променят и няколко билборда с конкретизиране на подробности за Зоопарка.
В същото време както ръководството на зооградината, така и на общинската администрация изразиха основателна тревога за неспазване на установените правила, които създават  опасност както за посетителите, така и за обитателите на Зоопарка. Г-жа Желева дори съобщи, че немалко родители прехвърлят през огражденията дори количките с бебета и бебешоци, за да погалят животните или да им направят селфита.
Ето какво припомнят от Зоопарка:
В нашия дом има правила, но не за да ограничават радостта от разходката из пъстрите ни и прохладни алеи или от срещата с любими животни – не… Правилата целят да пазят здравето на посетителите и това на нашите обитатели.
☀️С хубавото време отново срещаме съпротива за спазването на реда при посещение. Това води до инциденти.
🦚Помните белият паун, който загина, след като хапна царевични пръчици, нали? Има и случаи на наранени хора, които се опитват да галят животни, които не са питомни.
🐆Да, леопардите са страшно изкушаващи за галене и гушкане (и на нас ни се иска), но не забравяйте, че те са голеееми диви котки – хищници с изключително бързи реакции.
🐎Понитата са много симпатични, когато са обучени да радват децата и позволяват яздене, но при нас досегът до животните е строго забранен.
🐒 Маймунките са дружелюбни, но това да оставиш дете или бебе, непосредствено пред оградната мрежа, преминавайки загражденията, за да го снимаш, е наистина опасно и безотговорно!
⚠️Има близо стотина табели, които да напомнят това, но не винаги четем, улисани в разходката. Предпазните бариери и парапети са на местата си, за да осигурят комфорт на хората, но и на животните. Дразненето им предизвиква стрес и реакциите им са непредвидими не само към хората, но и между тях.
❣️Важно е да бъдем отговорни – към себе си, към животните, към природата.
Долап.бг