С 8 проекта за над 30 млн лв. Община Стара Загора кандидатства за обновяване на сгради

По Националния план за възстановяване и устойчивост Община Стара Загора кандидатства по 8 проекта, които са за важни административни сгради, за сферата на културата, спорта и социалните дейности. Целта ни е да направим средата, в която предоставяме услуги много по-добра. Това каза кметът на Общината Живко Тодоров на пресконференция на 15 май 2023 г. Предложенията са подадени през февруари и април, т.г. Подготвят се и други проекти за кандидатстване занапред.

Ето и проектите:

Модернизация на образователната среда на 11 ОУ „Николай Лилиев“. Предложението е на стойност 2 671 497 лв.

„Реконструкция, модернизация и въвеждане на енергийни мерки за енергийна ефективност на Дом за стари хора на Старозагорски бани“. Предложението е на обща стойност 7 680 834 лв.

Енергийно обновяване на административната сграда на община Стара Загора“

на стойност 7 560 473 лв.

Тъй като ще има хора, които ще задават въпроси защо се кандидатства за обновяване на сградата на общината, обяснявам, а и всеки може да се увери, че дограмата е от построяването на тази сграда. Съответно тя няма никаква енергийна ефективност. Всяка година пилеем излишни пари, отоплявайки тази сграда и затова тя трябва да бъде обновена. Това ще пести пари за общината през следващите години“, каза кметът.

Проект за устойчиво енергийно обновяване на административната сграда на „Тролейбусни и автобусни превози“, която е в доста окаяно състояние. Стойността на ремонта е за 468 394 лв .

Предложен е проект на стойност 296 648 лв за обновяване на читалище „Родина“. На последната сесия на Общинския съвет е получено дарение от читалището на наличните мебели, за да може да се обновят по тази програма.

Следващата сграда е на бившия Пионерски дом, където се помещават различни структури от сферата на културата, като основно там е Център за подкрепа на личностното развитие. Срещу 617 436 лв сградата трябва да бъде изцяло обновена, тъй като мазилките падат, а тя е опасна за преминаващите.

Проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на ул. „Иван Шишман“ 60 – това е т.нар. сграда на БСФС . Стойността му е 1 631 820 лв . Сградата не е цялостно ремонтирана. Очакванията са да придобие различен облик за клубовете, които се помещават по джудо, борба, бадминтон, щанги и др.

Цялостен ремонт се предвижда спортната сграда на южната част на стадион „Берое“

Предложението е на стойност 2 219 680 лв.
Очаква се проектите да бъдат одобрени и да се осигури финансирането по Националния план за възстановяване и устойчивост.

По време на пресконференцията секретарят на Общинска администрация Делян Иванов даде подробности по програмата за саниране на жилищни сгради.

50 млн. лева е общият размер на средствата, определени за Община Стара Загора по първия етап на програмата за енергийно обновяване на жилищни сгради. 75 са сдружения на собственици, депозирали документи в Общината за саниране до установения срок – 10 април 2023 г. Иванов посочи, че до края на месеца предстои предаването на информация към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Разделили сме ги на две групи – от 500 кв. м. до 4 хил. кв. м. разгърната площ и от 4 хил. кв. м. до 13 хил. кв. м. Във втората група имаме 52 подадени заявления. Предстои етап за подписване на партньорство между Община Стара Загора и представителите на собствениците,- уточни Делян Иванов. – В градове като Русе има доста слаб интерес (около 30 депозирани документа) и се очаква преразпределение на средствата. Считам, че всички подали документи да бъдат финансирани“ – категоричен е секретарят.

Според него санирането на сградите ще приключи до м. септември 2023 г.

На брифинга присъстваха също всички зам. кметове и главният архитект.

Росица Ранчева