Стара Загора е част от бойната слава на Българската бойна авиация

На 15 май 2023 г. Стара Загора посрещна в парк „Пети октомври“ пътуваща  изложба“110 години Българска бойна авиация“ на Военновъздушните сили. Тя е посветена на 110 години от Одринската епопея, откъдето започва своя път славната българска бойна авиация.

Началото на официалното откриване даде Представителния духов оркестър на Втора тунджанска механизирана бригада с диригент кап. Цветомир Василев. Оркестърът изпълни новия химн на ВВС – „Марш на летеца“, по музика на първия български авиатор Радул Милков.

Искам да Ви поздравя и да Ви благодаря, че Стара Загора е един от градовете, в които гостува тази великолепна изложба. За нас е чест! Градът ни има богато авиационно минало, а Летище Стара Загора е част от него. Нашите предци го помнят и говорят за него и до днес. Поздравявам и Български пощи, които участват в събитието и придават допълнителен завършек на днешната експозиция. Вярвам, че с тази изложба, все повече млади хора ще бъдат желаещи да се присъединят към професията, символ на смелост, гордост и предизвикателство. На добър час!“, поздрави гости и организатори зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев официално откри изложбата с думите:.

„За мен е удоволствие да бъда днес тук. Стара Загора е тясно свързана с историята на българските Военно въздушни сили. Летището в близост до града е действало още по времето на Втората световна война, когато тук е била базирана германска авиоремонтна работилница. Няколко години по-късно, в началото на 50-те години на миналия век, тук е бил дислоциран нощен бомбардировъчен полк, въоръжен със самолети LAZ 7. Доста години по-късно тук е базиран 13 -ти вертолетен полк – бойни вертолети. По-късно е реорганизиран в 23-та авиационна база.

За съжаление, в резултат на реформите, 23-та авиационна база беше закрита. Ескадрила от тази база беше предислоцирана на летище Крумово. Но все още тук, в Стара Загора, ВВС имат свое военно формирование. Това е небезизвестният зенитно- ракетен дивизион- Военно формирование 36150.

Ето причината, поради която командването на ВВС реши, че напълно уместно е тази пътуваща изложба да бъде показана и в град Стара Загора“ – каза ген. Мирчев.

Изложбата съдържа 60 платна, в които са запечатани, както моменти от историята на ВВС, така и от съвремието на днешните последователи и хората, които служат във ВВС. Показани са различни видове бойни авиации – изтребителна, щурмова, транспортна, вертолетна и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

За първи път бе изнесен филателно-пощенски щанд, съвместна инициатива на Командването на ВВС и Българската филателия и нумизматика към Български пощи, където жители и гости на града могат да закупят тематични марки, свързани с авиацията и историята на град Стара Загора.

Платната, събрала цели 110 години от работата на ВВС, могат да бъдат разгледани до 26 май. 

Организатор на военната експозиция е Командването на Военновъздушните сили на Република България.

Росица Ранчева