Деветнадесетото издание на Фестивала на изкуствата „Борис Христов“

Деветнадесетото издание на Фестивала на изкуствата „Борис Христов“ започва на 18 май, Международния ден на музеите, и се осъществява в контекста на 20-годишнината на Музея „Борис Христов“. Както обикновено, входът на 18 май е с живо цвете за градината на Борис Христов.

Фестивалът е традиционен, защото не е пропусната нито една година от създаването на Музея, независимо от обстоятелствата.

Събитието е израз на последователното утвърждаване на културния институт като популярно, живо средище на изкуствата, където се срещат различни поколения творци във вдъхновяващата атмосфера на софийския дом на великия Борис Христов.

Целта на фестивала е да представи селектирана панорама на част от постиженията на артисти – автори и изпълнители в областта на музикалното изкуство, пластичните изкуства и естетиката.

В програмите на концертите и в изложбите в рамките на фестивала съжителстват класическите образци и съвременните постижения на композитори, музиканти, художници, дизайнери и визуални артисти.

Проектът утвърждава своята престижност с привличането на изявени творци и музикални педагози като Георги Чолаков, Дарина Такова, оперните артисти Мариана Цветкова – ученичка на Борис Христов и лауреат на международни награди, оперната прима Гергана Русекова, изтъкнатите пианисти Милен Станев, Ермила Швайцер… Същевременно фестивалът е споделено пространство с млади изпълнители като виртуозните перкусионисти от Ансамбъл „Престо“, пианистката Виктория Петкова, китариста Преслав Стоянов.

Пластичните изкуства по органичен начин се вписват и взаимодействат с музикалната програма чрез творбите на майстори и съвременни художници в областта на рисунката. Съвместният проект „Рисунката – майстори и поколения“ на Музея „Борис Христов“ с Галерия „Интро“ утвърждава общността от галерии и културни институти, които населяват кратката отсечка на ул. „Цар Самуил“ и между ул. „Солунска“ и „Денкоглу“. Така фестивалът допринася за взаимовръзките чрез изкуството в един стар квартал в центъра на София.

Деветнадесетият фестивал на изкуствата „Борис Христов“ задава и модел за представяне на националната култура като част от световната, като насърчава артистите да поставят на подходящо място в конкретните проекти българското творчество и да открият или преоткрият българските автори, както се случва например в „Клавирен експрес“ или „До Чикаго и назад“.

Чрез фестивала се дава възможност и на най-малките изпълнители да направят своята изява в уютната атмосфера и при перфектните условия, каквито Музеят „Борис Христов“ предоставя.

Фестивалът ще продължи до края на юни, а програмата можете да разгледате на страницата на Музея: https://bit.ly/42tfOiJ

Източник Министерство на културата на РБългария