В ОУ „Кирил Христов“ откриха паметна плоча на патрона на училището

Официално откриване на новата паметна плоча, изградена в знак на почит към видния старозагорски поет и изтъкнат интелектуалец Кирил Христов, се състоя на 15 май 2023 г. в Основно училище „Кирил Христов“ – единственото в страната, което вече 85 години носи неговото име. Идеята за поставянето на паметния знак, посветен на патрона на учебното заведение, е на директора на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев, подкрепена от целия училищен колектив.

Сред официалните гости на събитието по откриването бяха заместник-кметът г-жа Милена Желева, главният архитект г-н Младен Иванов, г-жа Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“ към Община Стара Загора, г-жа Милена Йолдова – началник на Регионалния инспекторат по образованието, г-жа Иванка Сотирова – омбудсман на Стара Загора, г-н Иван Матев – директор на Музей „Литературна Стара Загора“, придружен от уредничката Мария Танева, Петър Калчев – директор на РИМ – Стара Загора, Валентина Бонева – председател на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата към Общинския съвет, Пенка Апостолова – директор на ДГ 35 „Свобода“, Силвия Стоянова – директор на ДГ 66 „Детски рай“, Валя Сотирова – уредник в къща музей „Гео Милев“.

Г-н Балъкчиев откри проявата със слово, в което разказа историята, свързана с името на училището, след което благодари на всички, допринесли за осъществяването на инициативата за паметния знак. „Навършват се 85 години, откакто училище „Разсадна градина“ приема името на Кирил Христов в негово лично присъствие. Поетът е бил придружаван от дъщеря си Анна и група студенти от Славянския факултет при Софийския университет. Идеята училището да се преименува на неговото име е на главния учител Иванов, брат на тогавашния заместник-кмет. Председател на Инициативния комитет е Мара Шопова, която поема отговорността за тържеството в театъра, вечерята във Военния клуб и организацията за 19 декември 1938 година по повод гостуването му в училище „Разсадна градина““, допълва още интересни факти г-н Балъкчиев.

Специално поздравление от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и от свое име поднесе заместник-кметът Милена Желева. „Поздравявам ви за тази страхотна инициатива! Благодаря на ръководството, на целия педагогически екип към училището, на служителите, разбира се, и на децата, които с ентусиазъм са прегърнали и реализирали идеята. Истински празник е днес за нас. Като заместник-кмет по културата зная колко усилия се изискват за всеки паметник, плоча или монумент, който се поставя на територията на града“, подчерта г-жа Желева. Приветствия от страна на гостите към г-н Балъкчиев и училищния колектив отправиха също г-жа Димитрова, г-жа Йолдова и г-жа Сотирова.

Специално слово за повода, посветено на Кирил Христов, представи многоуважаемият литературен изследовател, критик и историк г-н Иван Матев. „Дългът на всинца ни към Кирил Христов днес, обаче, отчасти е заплатен! Защото естетически и духовно преосъществена, идеята на поета като небесен застъпник на българите, е паметно материализирана с издигнатия тук непоклатим паметен знак. Явно по Божи промисъл, директорът на старозагорското училище , носещо името „Кирил Христов“ – г-н Балъкчиев , е възкресил с тази могъща морена сюблимната идея на поета , който преди едно столетие , в митарствата си през своята немска и чешка емиграция, е носил със себе си каменен отломък от родния Балкан –голям колкото човешко сърце“, заяви в словото си г-н Матев.

Организираната празнична програма, с водещ г-жа Величка Велчева, включваше също въздействащ рецитал по стихове на старозагорски поети с акцент върху творчеството на Кирил Христов, поднесен от възпитаници от училищната театрална група „Малки актьори“ Нели Георгиева (V „д“ клас), Тодор Трифонов (V „д“ клас), Самуил Бончев (V „в“ клас), Доника Димитрова (III „в“ клас) и Дарин Андреев (IV „д“ клас). Присъстващите се насладиха и на изпълнението на гайда от първокласника Виктор Славов. В магията на пиринските фолклорни ритми публиката потопиха с танца „Каролинче, карамфилче“ ученици от ОУ „Кирил Христов“ – участници в ДФА „Траянци“ с художествен ръководител Росица Христова.

Инициативата по изработването и монтажа на паметния знак върху камък морена в зелените площи до официалния източен вход на училището е съгласувана с главния архитект на Община Стара Загора. По думите на г-н Балъкчиев текстът донякъде е подсказан от Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей – Стара Загора. Плочата е от черен гранит, с лазерно гравиране на лика на Кирил Христов и негов стих: „Честит е онзи чий живот сияй / за благото на родния си край!“. На нея е отбелязано също: „С решение на Околийски съвет Стара Загора от 19.XII.1938 г. училище „Разсадна градина“ приема името на Кирил Христов, в присъствието на именития поет и виден старозагорски интелектуалец.“ В близост е разположен уточняващ надпис, че плочата е изработена с благотворителни средства от ученици, учители и служители на ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора през 2023 г. На практика за реализирането на паметния знак на Кирил Христов бе проведена благотворителна кампания за набиране на средства, в която се включиха абсолютно всички учители, служители и ученици, съпричастни на идеята да се увековечи спомена за бележития творец.

В края на тържеството гостите поднесоха цветя пред паметната плоча на Кирил Христов и се снимаха за спомен от събитието, защото паметният знак вече е част културното наследство на Стара Загора.

Таня Стоянова