Вечните песни на България представи хорът на НУМСИ „Христина Морфова“

На 13 май 2023 г. по покана на Регионален исторически музей Стара Загора Учебният хор на Национално училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова“ участва с концертна програма в Европейската нощ на музеите. Събитието се състоя в Архитектурен комплект „Музей на религиите“ – едно специално място с великолепна акустика, стенописи и много история, събрана в уникалната сграда, която е на повече от 600 години.

Хорът ни посвещава този концерт на будителското дело на равноапостолите Св. св. Кирил и Методий“, каза за медията ни диригентът Стефка Минкова.

Клавирният съпровод е на Венета Янкова.

В програмата бяха изпълнени вечните песни на България, които възхваляват нейната природа, изразяват любовта и преклонението към Родината и народа.

Концертът започна с „Родна реч“ – текст Ран Босилек, музика проф. Петър Жеков. Втората песен „Пробуждане“ е по текст и музика Стефка Минкова. „Хубава си, моя горо“ – по елегията на Любен Каравелов и музика Георги Горанов; „Високи сини планини“- текст Младен Исаев, музика „Георги Спасов“; „Хубава си, Татковино“ – текст П.Р.Славейков и музика Емануил Манолов; „Де е България“ – текст Иван Вазов, музика Панайот Пипков.

Във финала на концерта беше насочено вниманието и на учениците и на многобройната публика, изпълнила големия салон, към българските химни. Прозвуча първият химн на България – „Шуми Марица“ – химн от 1886 до 1947 г., както и настоящият химн „Мила, Родино“. Текстът е написан от Цветан Радославов, но поради политическата конюнктура претърпява редица редакции. Последните са на Димитър Методиев и Георги Джагаров. Окончателната хармонизация е направена от композиторите Филип Кутев и Александър Райчев. Концертът завърши с Химн на народните будители – текст и музика Добри Христов и Химн на светите равноапостоли Кирил и Методий – текст Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

В учебния хор участват над 60 ученици от трети до 11-ти клас.

Удоволствието от патриотичната атмосфера, от самочувствието, че в джамията, където столетия е проповядван Корана, днес свободно се пеят българските песни за възхвала на свободното ни Отечество и от възторженото изпълнение на хористите, остана незабравимо.

На 18 май 2023 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ учебният хор ще изнесе следваща концертна програма.

Росица Ранчева