Показват рисунки на Радичков в пиесата „Ние, врабчетата“ на Драматичен театър „Гео Милев“

Петнадесет авторски рисунки на писателя Йордан Радичков ще видят зрителите на „Ние, врабчетата“ – предстоящата премиера на Драматичен театър „Гео Милев“. Тя е насрочена за 17 май 2023 г. от 19.00 часа в Културен център „Стара Загора“. Рисунките са част от мултимедията, една от сценографските идеи, които реализира в постановката Деница Николова. Тя споделя, че те са нейното вдъхновение. Пренарисувала е всяка от рисунките. Най-любимата ѝ е „точката“ заедно с текста под нея: „Той се издига в небето и се превръща в точица“.

Визуалният образ на спектакъла е изцяло вдъхновен от прозата и илюстрациите, които съвсем не са “наивни” рисунки на Радичков. Те придават характер на всеки един персонаж: врабчетата, кукувицата, свраката и “Онова нещо” и успяват да убедят зрителя, че героите изглеждат именно така. Деница прави опит да ги съживи чрез костюмите и чрез мултимедия, за да бъдат част от сценичното пространство.

Кръгът е в основата на сценографията. Той обединява и събира всяко едно приключение и всеки един герой на едно място, както гнездото е дом и скривалище на птиците.

Всички ние се опитваме да се издигнем достатъчно високо, да стигнем крайната си цел и ето тогава се превръщаме в точици, докато ни наблюдава “Онова нещо”, казва сценографът.

Деница Николова е възпитаник на доц. Марина Райчинова в специалност „Сценография“ в Националната художествена академия. Преди това завършва, „Текстил и мода“ в Националната художестевна гимназия „Димитър Добрович“ в родния си град Сливен.

Преди да е навършила 25 години тя работи във втора постановка като сценограф и костюмограф. И отново в сътрудничество с режисьора Любомир Колаксъзов.