Представяме Ви номинациите за награда „Стара Загора“ за 2023 г.

До определения срок до кмета на Община Стара Загора са постъпили общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата в на образованието и науката в общината. Отличията се присъждат в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Наградите се връчват на общоградското честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За индивидуална награда в направление „Наука и образование“ претендентите за отличието са общо шест:

1. Мима Михайлова Тапанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“.

2. Донка Бончева Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто ОУ „Свети Никола“.

3. Татяна Минкова Николова – начален учител в СУ „Васил Левски“.

4. Георги Павлов Димитров – педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“

5. Снежана Георгиева Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

6. Маргарита Стефанова Иванова- учител в прогимназиален етап в ОУ „Георги Райчев“

В същото направление за колективна награда номинирани са:

1. Педагогически колектив на НУ „Димитър Благоев“.

2. Екип на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

3. Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

4. Педагогически колектив на Пето ОУ „Митьо Станев“.

5. Тракийски университет

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

1. Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми.

2. Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ). 

3. Христо Христов, журналист, посмъртно.

4. Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора,

5. Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на  Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“.

В същото направление за колективна награда са предложени:

1. Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера – Стара Загора.

2. Народно читалище „Родина – 1860“

3. Драматичен театър „Гео Милев“

4. Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“

Последователно Редколегията на Долап.бг ще Ви представи номинациите без редакторска намеса.

Предложение за присъждане

на Награда „Стара Загора“ в направление – „Култура и изкуство“ по повод 24 май

от Гергана Тодорова директор наДневен център за деца и младежи с увреждания “ при община Стара Загора, кв.“ Три чучура-юг „

Относно: Отличаване на Детско-юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“ гр. Стара Загора с колективна награда „Стара Загора“ 2023 г. в областта на „Култура и изкуство“, в категория танцово изкуство и/или съвременни визуални изкуства за детския спектакъл „Училище за магьосничества“.

Уважаеми г-н Тодоров,

Предлагам на Вашето внимание предложение за номинация за отличаване на Детско-юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“ с колективна награда за носител на Награда „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ 2023 година за спектакъла „Училище за магьосничества“.

Мюзикълът „Училище за магьосничества“ е игран на сцена в гр. Стара Загора многократно с благотворителна цел. Екипът от децата участници и техните ръководители заема достойно място в танцовото и музикално изкуство в културния живот на нашия град. На сцена се изявяват около 70 деца на възраст 5-16 години, които в рамките на един час ни пренасят в свят на приказна история, представяща 4-те елемента – Земя, Огън, Въздух и Вода.

Мюзикълът се откроява с оригинален ансамбъл, динамика, впечатляващи актьорски изпълнения с висока вокална и танцова техника.

Спектакълът е неповторим поради това, че е игран изцяло от „деца за деца“. Мюзикълът представлява симбиоза, която обвързва театралното, балетно, музикално и визуално творчество, а това одухотворява и развива детските мечти и таланти.

Спектакъл, който беше изигран на сцена през март 2023 година, се превърна в театрално събитие за града ни, като част от приходите бяха насочени с благотворителна цел за подпомагането на „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ при община Стара Загора, кв. „Три чучура-юг“ за обособяването на адаптирана детска площадка за игри на открито в двора на Дневен център и полагането на мека гумена настилка, осигуряваща безопасност на децата и младежите с увреждания при техните занимания.

Публиката на град Стара Загора за пореден път присъства на едно вълнуващо и изключително емоционално събитие.

Детско-юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“ подпомага със всеки свой спектакъл различни благотворителни каузи, което възпитава в нейните участници – децата, високи морални ценности и емпатия.

Представлението ни докосва с всичко, с което се гордеем като старозагорци и като граждани, обичащи града си — с историята и днешната му красота, с приказната страна на магията, пресъздадена от детските ръце и с добротворчеството, на което Детско-юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“ с художествен ръководител Радост Младенова-Арабаджиева учи и се стреми да развива непрекъснато във всички нас.

Деца помагат на деца“ е най-чистата и искрена инициатива, която ние възрастните сме длъжни да подкрепим от сърце!

С уважение,

Гергана Тодорова

директор на Дневен център за деца и младежи с увреждания

гр. Стара Загора