Отново „Математическа дъга“ се появява в Стара Загора

Проф. Добромир Рахнев: „Много се радвам се, че ще организирате ново издание на „Математическа дъга“.

Световният път на двукратния олимпийски шампион по математика Добромир Рахнев започна с победи в „Математическа дъга“

Квалификацията е на 3 юни 2023 г. ще се проведе в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“

„На 3 юни в Стара Загора ще се проведе квалификационния кръг на 10-то  издание  „Математическа дъга“, сподели за медията ни Любомир Любенов.

Той припомни, че първите издания са проведени с участие на Светлозар Дойчев, доц. Бонка Василева и Мариана Богданова.

През 2023 г.  фондация „Миню Балкански“ ще проведе  10-то издание на турнира.

До 21 май 2023 г.  организаторите приемат на електронен  адрес fmb.competitions@gmail.com

·         училищни заявки за провеждане на първия кръг на турнира по училища

·         индивидуални заявки от ученици от 1, 2 и 3 клас, в чиито училища състезанието не се провежда а индивидуалните участници от 1, 2 и 3 клас състезанието ще се проведе на 3 юни 2023 г. в ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, гр. Стара Загора, ул. „Стефан Сливков“ № 7).

Училищната заявка е със следната информация – име на училище, населено място, брой участници по класове.

Индивидуалната заявка – имена на участника, клас, училище, населено място.

На  22 май 2023 г. всички подали заявки за участие ще получат задачи за подготовка и разяснения за участието.

ДЕТАЙЛИ

Участници: 1 , 2, 3, 4, 5 и 6 клас

Задачите за всеки клас са 7, колкото са цветовете на дъгата.

Време за работа: Учениците решават в рамките на един учебен час от 45 минути задачите и записват в листа за отговори   отговорите и кратки решения.

Оценяване: 1 точка за верен отговор, още 1 точка за решение. Общо 14 точки.

Класиране: Състезанието е квалификация за финала, който ще се проведе на 22 септември 2023 г. във фондация „Миню Балкански“. Първите 30 участници от всеки от класовете получават право на участие във финалното състезание.

Финал: класират всички медалисти, които желаят да участват във финала. До финала ще се допуснат и ученици от 8 клас, които на НВО по математика имат повече от 70 точки.

ИСТОРИЯ

Сред победителите  в „Математическа дъга“ личи името на двукратния олимпийския шампион по математика от олимпиадите в Глазгоу 2002 г. и в Токио 2003 г.,  когато България покори за първи път отборно математическия Олимп.

След двата си златни олимпийски медала Добромир Рахнев завършва Harvard University през 2007 г.,  през 2012 г. докторантура в Columbia University. В момента е професор по психология .

Ето какво споделя днес проф. Добромир Рахнев:

„С много голямо удоволствие помня състезанията в Стара Загора и много се радвам, че ще организирате ново издание. Още помня как имаше организирани автобуси от Пловдив и как тези състезания представляваха истински празници на математиката. И до ден днешен пазя грамотите от тези състезания“.
След 20 години състезанието възкръсва, за да се проведе  10-тото му издание.

Състезанието ще е в същия формат от 7 задачи и ще се проведе на 3 юни  2023 г. в гр. Стара Загора.

Ето и част от историята на състезанието

Първо издание   се провежда на 7 май 1994 г., гр. Стара Загора. Участват 154 ученици от 3 и 4 клас от Пловдив, Стара Загора, Плевен,  Кърджали, Чирпан, Казанлък, Раднево,с. Горно Сахране и с. Тенево. Организатор е  в. „Математическа поща“ и със съдействието на гл. ас. Бонка Василева, Мариана Богданова, Светлозар Дойчев.

От страниците на вестник „Математическа поща“ си припомняме и победителите в първото издание:

3. клас: Кремена Филипова  и  Николай Бабаджанов от Стара Загора, Добромир Рахнев от Пловдив, Даниел Делев от Чирпан и старозагорците Павел Павлов, Диляна Иванова, Светлин Калайджиев, Евгени Петров, Иван Росенов  и Надежда Недкова.

4. клас: Миладора Руменова от  Пловдив, Петя Спасова от Казанлък, Димитър Вълкарев от Кърджали и старозагорците  Мирослав Милев и Михаил Маринов

Победителите във второ издание  – 7 май 1995 г.

2. клас – Антоанета Краева от Пловдив; Адриан Ивайлов, от Пловдив, Стела Енчева от Ямбол, Константин Стоянов от Бургас и старозагорците Силвия Златкова,  Валерия Митева и Теодора Василева

3. клас – Пламен Динев от Стара Загора, Димитър Варушев и Маргарита Малашева от Пловдив,  Щилян Джиновски,  Георги Чанков и Стоян Желязков – и тримата от Ямбол, Станимир Михайлов от Елхово и Васил Тонев от Крумовград.

4. клас – Красимир Крумов от Стара Загора,  Силвия Димитрова, Златин Нешков и Ивайло Андреев – и тримата от София, Милана Бозукова, Добромир Рахнев – и двамата от Пловдив, Стоян Иванов от Чирпан  и старозагорците Георги Георгиев, Павел Павлов, Тодор Николаев.

Победителите в трето  издание – 12 май 1996 г.

2. клас – Свилен Мирчев от Ямбол, Гергана Бенева от Стара Загора и Гергана Георгиева от Казанлък

3. клас –Димитър Пейчинов от Пловдив, Антоанета Краева от Пловдив, Марин Георгиев от Любимец, Маргарита Соколова от Пазарджик и Надежда Тренова от Копривщица

4. клас – Боно Нончев от Пловдив, Илиян Маслинков и Пламен Михайлов  от Пловдив, Щилян Джиновски от Ямбол и Христо Атанасов от Русе.

5. клас – Стефан Добрев от Казанлък и Леда Захариева от Пловдив,  Стоянка Мъглова, Борис Мичев, Добромир Рахнев, Боян Керкелов и Десислава Лесова – всичките от  Пловдив.

6. клас – Герман Ганчев, Таня Петрова и Димитър Благоев  – всичките от  Пловдив

Четвърто  издание – 11 май 1997 г.; Пето издание – 9 май 1998 г.;…, Девето издание – 2002 г.

Долап.бг