Млади артисти дебютират в Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора

Драматичен театър “Гео Милев” продължава дейността си в изпълнение на програмата “Младите в театъра”, насочена изцяло към млади и дебютиращи творчески екипи на професионална сцена. „Ние, врабчетата“, с режисьор Любомир Колаксъзов е третият спектакъл по тази програма!

Прекрасните, млади изпълнители са подбрани от над 70 кандидати, които се явиха на кастинг за участие в този спектакъл.

Поредната премиера на Драматичен театър „Гео Милев” за 2023 година ще се състои на 17 май, от 19.00 часа, на сцената на Културен център Стара Загора. Спектакълът е „Ние, врабчетата” от Йордан Радичков, сценична адаптация Ина Божидарова и Любомир Колаксъзов. Режисурата на спектакъла е дело на Любомир Колаксъзов, сценографията и костюмите – на Деница Николова, хореографията – на Стефан Витанов, музиката – на Христо Намлиев.

РЕЖИСЬОРЪТ

ЛЮБОМИР КОЛАКСЪЗОВ е завършил НАТФИЗ „КРЪСТЬО САРАФОВ“ специалност Режисура за куклен театър, с художествен ръководител проф. Славчо Маленов. Следвал е и магистърска програма „Мениджмънт в сценичните и екранни изкуства“ с р-л проф. Лидия Върбанова.

Режисьор е на куклени и драматични представления за деца и възрастни. Работил е като режисьор в куклените театри на Стара Загора, Сливен и  Ямбол, Драматично-куклен театър Пазарджик, Младежки театър „Николай Бинев“, Театрална работилница „Сфумато. Поставя и на независими сцени и алтернативни пространства. Работи с деца и младежи в Театрална школа „Любен Гройс“ в гр. Пловдив, както и с непрофесионални актьори от българските общности в гр. Перуджа, Италия.

СЦЕНОГРАФЪТ

ДЕНИЦА НИКОЛОВА е родена в град Сливен. Завършва “Текстил и мода” в НХГ “Д. Добрович”, а след това и бакалавърска степен в НХА в град София със специалност “Сценография” при доц. Марина Райчинова.

Работи по филмови, танцови, музикални и театрални проекти като сценограф и костюмограф. Професионалният й дебют в театъра е с представлението “Пепеляшка” в МЛТ “Николай Бинев”гр. София с режисьор Любомир Колаксъзов.

ХОРЕОГРАФЪТ

СТЕФАН ВИТАНОВ е завършил Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив със специалност „Българска народна хореография”. По-късно завършва магистратура на същата специалност с квалификация – хореограф – режисьор. Бил е танцьор в Студентски танцов ансамбъл „Зорница”, Щатен танцов състав на Академията за музикално и танцово изкуство, където е заемал и позиция на балетмайстор. Хореограф в няколко танцови формациии и ансамбли. Стефан Витанов е носител на множество награди като хореограф и танцов режисьор.

КОМПОЗИТОРЪТ

ХРИСТО НАМЛИЕВ е пианист и композитор в рок групата „Herman’s Wolf Band от 1992г., с която имат издадени шест албума. Правил е музика за игрални и документални филми, за драматични и куклени представления, за мюзикъли и продукции. Работил е с филмови режисьори като Геогрги Дюлгеров, Петър Вълчанов и Кристина Грозева, театрални режисьори като Веселка Кунчева, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Елена Панайотова. Носител е на театралните награди „Икар“ и „Аскеер“.

ДРАМАТУРГЪТ

ИНА БОЖИДАРОВА е филолог по образование. Заради любовта си към театъра специализира “Театрознание” в НАТФИЗ. През 1997 г. участва в курс по драматургия в “Роял Корт театър” в Лондон, Великобритания. Защитава докторска степен в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” през 2009 г., която е отпечатана под заглавие „Драматургичната адаптация” и е отличена с награда „ИКАР” за критически текст. Хоноруван преподавател е в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ към катедра „Театрознание и театрален мениджмънт“ и към Магистърска програма. Ина Божидарова е автор е на няколко пиеси, сред които “Път от рози и тръни”, “Саксофон” (номинация на Национален конкурс за българска драма 2003 г.) и “Женска клетка” и др.

Действащи лица и изпълнители в „НИЕ, ВРАБЧЕТАТА”:

Мититаки – ГЕОРГИ НОЖДЕЛОВ

Пешеходеца – КРАСИМИР НЕНКОВ

Смрадовранката – ТОНИ ТОНЧЕВА

Чику – ВАНИНА ЙОРДАНОВА

Пиук – АНТОНИЯ КУНДАКОВА

У ФУ – ЯНА ЗАЙКОВА

Ю.ТЦ. – НЕЛЛИ ТАУКЧИ

Драги ми господине – ИВАН ШУМАНОВ

Джифф – ЙОАН ПОПОВ

Чир – БОРЧЕ МАНЕВ

Винаги съм мислил, че всеки човек преди да порасне, някога е бил врабче.“

Децата са нашите ангели, ангелите на света, затова всички трябва да ги пазим и да се грижим за тях. Чрез децата Бог разпростира благодатта си над нас. Цялото детство е красиво, може би най-красивото от целия живот. Младостта живее хубавите си млади години – когато човек живее хубавите си млади години, то той не пита, просто живее. Въпросите идват по-късно, те ни чакат по завоите и по нанагорнищата на нашия път. Когато човек върви по пътя си, той все нещо намира, а и нещо изгубва по пътя. Не знам кое е повече – дали намереното, или изгубеното. Знам само, че всеки човек има своя път и този път той сам трябва да извърви.“

Йордан Радичков

ПРЕМИЕРА – на 17 май 2023 г. от 19.00 часа на сцената на Културен център Стара Загора. Други премиерни дати – 18 май- 13.00 часа, 25 май – 17.30 часа, 26 май – 11 часа.