150 години образователно дело отбеляза ОУ „Христо Ботев“ в село Загоре

По повод 150-годишнината от създаване на Основно училище  „Христо Ботев“ – село Загоре, ръководство и ученици сътвориха празничен концерт, който се проведе в Младежки дом. Началото бе дадено с кратка история, проследяваща пътя на училището през годините, както и интересни факти от живота на техния патрон – революционерът и поет Христо Ботев.

„Честит празник! 150 години вие успявате да съхраните българския дух, книжовността, писмеността и светлата личност, на която гордо носи името вашето училище. Поздравявам ви за вашите хъс и отдаденост, за смислените начинания и уроци, които ежедневно и неуморно преподавате на децата. Днешният празник е доказателството за вашата усърдна работа“, приветства учители, ученици и ръководство зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова.

Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Дияна Панайотова благодари за високата оценка и поздрави всички присъстващи, допринесли за духа на училището през годините. Поздрав към присъстващите отправи и Валентина Бонева, председател на ПК по Образование, наука и защита правата на децата към ОбС.

Бивши директори и учители бяха част от събитието, отбелязващо богатата история на ОУ „Христо Ботев“. Празникът продължи с много песни, танци и спомени от миналото.

Основно училище „Христо Ботев” е създадено през далечната 1873 година от родолюбиви и будни българи в тогавашното село Ахърито /Оборито / днешното Загоре. Към настоящия момент в учебното заведение се обучават общо 98 деца от 6 села в региона. Колективът на ОУ „Христо Ботев“ е силно мотивиран да продължи възрожденските традиции за изграждане на знаещи, можещи и пълноценни бъдещи граждани.

Стефани Бабадалиева