Старозагорският юношески туристически клуб почита паметта на Стоян войвода

Всяка година в края на май и началото на юни се провежда най-мащабната и патриотична туристическа проява – Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица“. През настоящата 2023 г. Походът се провежда за 75-и път.

И тази година Юношеският туристически клуб към Туристическо дружество „Сърнена гора“, гр. Стара Загора, подготвя група ученици, които ще участват в Похода. Юношите от клуба в дружеството не забравят старозагорското участие в Ботевата чета – Стоян войвода от Казанка и Георги Апостолов от Стара Загора.
В тази връзка, в събота, на 13 май 2023 г., в село Казанка, с начало в 10:00 часа, е организирано почитане паметта на Ботевия четник, пред къщата на войводата в селото. Участие в събитието  ще вземат учениците от град Стара Загора, които в края на месеца ще извървят 120-те героични километри – от козлодуйския бряг до връх Околчица, лобното място на великия поет и революционер Христо Ботев и четата му през 1876 г.

В програмата на честването са включени поднасяне на венец пред къщата на Стоян войвода, слово  от кметския наместник на селото Елка Михайлова, възпоменателни песни и стихотворения, изнесени от учениците.
Юношески туристически клуб, Стара Загора, помни героите!

Даниел Йорданов,
член на Управителния съвет на
ТД „Сърнена гора“, гр. Стара Загора

П.С. Снимките са от миналогодишното честване (14.05.2022 г.) и са дело на ЮТК.