Представяме Ви номинациите за награда „Стара Загора“ за 2023 г.

До определения срок до кмета на Община Стара Загора са постъпили общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата в на образованието и науката в общината. Отличията се присъждат в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Наградите се връчват на общоградското честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За индивидуална награда в направление „Наука и образование“ претендентите за отличието са общо шест:

1. Мима Михайлова Тапанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“.

2. Донка Бончева Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто ОУ „Свети Никола“.

3. Татяна Минкова Николова – начален учител в СУ „Васил Левски“.

4. Георги Павлов Димитров – педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“

5. Снежана Георгиева Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

6. Маргарита Стефанова Иванова- учител в прогимназиален етап в ОУ „Георги Райчев“

В същото направление за колективна награда номинирани са:

1. Педагогически колектив на НУ „Димитър Благоев“.

2. Екип на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

3. Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

4. Педагогически колектив на Пето ОУ „Митьо Станев“.

5. Тракийски университет

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

1. Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми.

2. Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ). 

3. Христо Христов, журналист, посмъртно.

4. Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора,

5. Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на  Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“.

В същото направление за колективна награда са предложени:

1. Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера – Стара Загора.

2. Народно читалище „Родина – 1860“

3. Драматичен театър „Гео Милев“

4. Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“

Последователно Редколегията на Долап.бг ще Ви представи номинациите без редакторска намеса.

                                                                    ПРЕДЛОЖЕНИЕ

                                                                 от Светла Тодорова

директор на Драматичен театър „Гео Милев“- Стара Загора

Относно: Предложение за присъждане на колективната награда „Стара Загора“ по повод на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, на Драматичен театър „Гео Милев, Стара Загора.

Драматичен театър „ Гео Милев“ в своята 103 годишна история е доказал нееднократно своята значимост в културния живот на Стара Загора и България. Тук са творили значими личности от театралните среди-актьори, режисьори, драматурзи, сценографи.

През изминалата година две заглавия от афиша на Драматичен театър „ Гео Милев“ бяха отличени и наградени с престижни театрални награди:

  • Номинация за 49 –ти Национални награди за сценични изкуства ИКАР ’23 на САБ в:
  • Категория „ДЕБЮТ“ на Красимир Ненков за изпълнението на Шушляка в спектакъла „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Дамян Тенев.
  • Номинации за 7-те Национални награди за театралните постижения в областта на комедията и сатирата „ Златен Кукерикон“ 23 на Сатиричен театър „ Алеко Константинов“, гр. София:

  • Номинация МЛАДА НАДЕЖДА за актрисата Илина Илиева за изпълнението на Пък в спектакъла на ДТ „Гео Милев“- „Сън в лятна нощ“ по Шекспир, реж. Елена Панайотова;
  • Награда МЛАДА НАДЕЖДА за актрисата Илина Илиева за изпълнението на Пък в спектакъла на ДТ „Гео Милев“- „Сън в лятна нощ“ по Шекспир, реж. Елена Панайотова;

  • Номинация за РЕЖИСУРА на Елена Панайотова за спектакъла на ДТ „Гео Милев“ –„Сън в лятна нощ“ по Шекспир;

  • Награда за РЕЖИСУРА на Елена Панайотова за спектакъла на ДТ „Гео Милев“ –„Сън в лятна нощ“ по Шекспир;

  • Номинация за СПЕКТАКЪЛ за „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж.Дамян Тенев.
  • Спектакълът „Суматоха“ бе селектиран да участва в XII издание на Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричен спектакъл- Габрово’23 и във фестивал „Друмеви театрални празници“, Шумен’23.

През изминалата година ДТ „Гео Милев“ пое нова посока по отношение художественото качество на театралните спектакли, по отношение популяризирането на изкуството и разширяването на своята публика. Чрез активното включване в обществения живот на града ни и развиването на допълнителни дейности ние започнахме да привличаме и младата аудитория. Признанието от колегите ни в другите театри не закъсня!

Горди сме и щастливи, че упоритата ни колективна работа, бе забелязана, оценена и наградена. Силно вярваме, че екипността по цялата верига на създаването на един театрален спектакъл, е изключително важен момент за неговото високо художествено качество и устойчивост и затова предлагаме Драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора за Колективната награда „Стара Загора“.

С уважение: Светла Тодорова

/Директор на ДТ „Гео Милев“/