Гласът на голямата българска актриса Мара Шопова прозвуча отново в документален филм на журналистката Анна Турлакова

Премиерата на първия документален филм за актрисата Мара Шопова събра в Арт-фойето на Радио Стара Загора почитатели на Мелпомена, стари старозагорци, журналисти.

Една от първите актриси на театралната сцена в Стара Загора, първата режисьорка на оперно представление в България, първият глас на Радио Стара Загора си тръгна от този свят преди 43 години.

Това е жената, без която градският живот и култура между 20-те и 70-те години на миналия век, не би бил същият. За нея самата се знае и много, и малко, каза авторът на документалната лента Анна Турлакова. Озаглавила е филма си „Сцената-същността на един живот“.

Заедно с оператора инж. Емил Енчев тя работи две години в издирване на документи и потомци на голямата българска актриса.

Във филма на фона на архивни снимки за първи път прозвуча гласа на Мара Шопова. Анни Турлакова е разлистила дневниците й, които са 1000 страници. Прегледала е фонда Държавен архив – Стара Загора, който е събрал 309 а.е. Операторът инж. Енчев е заснел над 30 часа лента, от която в крайния си вид тя е едва 15 минути.

Спомени за прочутата ни актриса, поставила началото на династия от известни български артисти, разказа Димчо Дандов, нейн внук, познат като два мандата председател на Окръжния съд в Стара Загора. Интересен беше разказът и на правнука й, актьорът Христо Шопов, син на известния ни актьор Наум Шопов.

Интересни факти от живота и творческия и път на Мара Шопова припомниха изкуствоведът д-р Ема Жунич и Христина Дучева- Георгиева.

Автор на музиката на документалния филм е Георги Генов.

Продуценти на филма са БНР – Радио Стара Загора и Община Стара Загора.

Здравко Георгиев, директор на Радио Стара Загора обяви, че това е четвъртият филм от поредицата „Градски истории“, която продължава. Следващата премиера е филм, посветен на учителя по химия Георги Байданов. Той ще бъде представен на 17 май 2023 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Долап.бг