Представяме Ви номинациите за награда „Стара Загора“ за 2023 г.

До определения срок до кмета на Община Стара Загора са постъпили общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата в на образованието и науката в общината. Отличията се присъждат в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Наградите се връчват на общоградското честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За индивидуална награда в направление „Наука и образование“ претендентите за отличието са общо шест:

1. Мима Михайлова Тапанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“.

2. Донка Бончева Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто ОУ „Свети Никола“.

3. Татяна Минкова Николова – начален учител в СУ „Васил Левски“.

4. Георги Павлов Димитров – педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“

5. Снежана Георгиева Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

6. Маргарита Стефанова Иванова- учител в прогимназиален етап в ОУ „Георги Райчев“

В същото направление за колективна награда номинирани са:

1. Педагогически колектив на НУ „Димитър Благоев“.

2. Екип на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

3. Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

4. Педагогически колектив на Пето ОУ „Митьо Станев“.

5. Тракийски университет

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

1. Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми.

2. Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ). 

3. Христо Христов, журналист, посмъртно.

4. Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора,

5. Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на  Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“.

В същото направление за колективна награда са предложени:

1. Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера – Стара Загора.

2. Народно читалище „Родина – 1860“

3. Драматичен театър „Гео Милев“

4. Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“

Последователно Редколегията на Долап.бг ще Ви представи номинациите без редакторска намеса.

                                                                  ПРЕДЛОЖЕНИЕ

                                                           от Инициативен комитет

за удостояване с колективна НАГРАДА „СТАРА ЗАГОРА”:

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „РОДИНА-1860“

– За безпрецедентен брой награди за 2022г. и до момента – 110 бр. и участие в множество професионални и специализирани обучения

– За умения, знания и резултати, надградили обичайната читалищна дейност и превърнали го в еталон за работа в читалищната област в България

Народно читалище „Родина-1860“ е създадено през 1860г. и към настоящия момент е най-голямото в България.

Към 2022 година в Читалище „Родина“ работят: Библиотека „Родина“, Езикова школа, Музикална школа и Школа за изобразителни изкуства, както и общо 34 любителски формации: 10 състава, 20 клуба и 4 работилници:

10 състава: Вокална студия „Усмивки”, Детско-юношески народен хор „Жарава”, Школа за класически балет за деца, Младежка театрална студия „Сцена 99”, Детски танцов състав „Загорци“, Юношеска театрална студия „Фантазио“, Балетна школа за възрастни, Оперна студия за индивидуално обучение /опера, оперета, мюзикъл/, Смесен хор „Родина”, Детско куклено-театрално студио „Слънчице“;

20 клуба: Клуб за български народни танци „Загорци“, Клуб „Млад писател“, Бачата social dаnсing, Спортни латино танци за деца и възрастни, „Забавна математика и Лего роботика“, Хатха йога клуб „Сантоша“, Арт йога за деца, Пилатес, „Зумба с Поли“, Аеробика с Габи, „Забавен английски-приказно изкуство“, Брейк денс, Танго клуб, Клуб „Сахаджа йога“, Айкидо клуб „Имеон“, Клуб за духовен и физически баланс „Хармония“; Клуб „Приятели на книгата“, Йога за бременни, Клуб на доброволеца към библиотеката, Йога на смеха;

4 работилници: EVIAs Kitchen – здравословно кулинарно училище и работилница, Сапунена академия Мемантикс, Travel Craft Club – разнообразни арт ателиета и сръчни занимания, Вълнена работилница.

Народно читалище „Родина“ от 7 години поддържа и свой собствен сайт www.rodina1860.bg, както и нов сайт – този на Детския арт фестивал „Промая“ – www.promayafestival.com. Поддържа и 25 страници във фейсбук на свои школи, състави и събития, където качва актуална и своевременна информация за колективите и проявите си, както и статути на конкурсите и фестивалите, които организира и където реализира онлайн активностите си. Библиотека „Родина“ също непрекъснато споделя актуална информация на своите сайтове rodina-bg.org, epamet-sz.org; hanchev.rodina-bg.org и 6-те си страници във фейсбук. Езикова школа поддържа собствен сайт ezikovashkola.org и страница във фейсбук. Общо читалището оперира с информация на 6 собствени интернет сайта и 31 страници във фейсбук.

Езиковата школа на читалището е член на Българската асоциация за качествени езикови услуги „Оптима“ от 2004 година. Школата е лицензиран център за провеждане на изпитите за владеене на английски език на Pearson Educational Trust и лицензиран подготвителен център на изпитите за владеене на английски език на университета Кеймбридж. Във времето стотици старозагорски деца и тийнейджъри са получили британски сертификати, валидни по целия свят.

Вече стана „традиция“ награди да печелят не само младите възпитаници на формациите на читалището, а и техните преподаватели, което показва колко стойностни и талантливи хора работят в него.

Трябва да се започне с Колективна награда „Млада Загора“ в направление „Култура и изкуство“ за ДЮНХ „Жарава“, свидетелство за труда през годините на Даниела Дюлгерова и Стоянка Петрова.

За поредна година, авторска песен на ВС „Усмивки“ по музика на композитора Жанина Янкулова – „Как всичко се върти“ / аранж: Николай Цолов, текст: Мая Дългъчева/ печели три награди от международно жури – за оригинално творческо решение, за текст и за най-добро артистично представяне на Десетия юбилеен европейски конкурс за нова детска песен „Златни искри“ във Варна.

Също както миналата година, и тази донесе национално отличие за писателя Димитър НикленовНационалната литературна награда „Калина Малина“ за детско-юношеска литература.

През есента с ІІ място за разказа „Наум с мисия“ се завърна Росица Гюмлиева, ръководител на ДКТС „Слънчице“ от І литературен конкурс на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД на тема „Дървото с добрия и лошия плод“ в категория над 18 г., който се проведе в Център за съвременно изкуство и библиотека, Бургас.

През годината с дипломи и грамоти за отлична педагогическа дейност се завърнаха и Мария Кирекчиева, Даниела Дюлгерова, Елена Маликатова, Жанина Янкулова, Николай Апостолов, Емил Минев и други преподаватели от школите и съставите.

Народно читалище „Родина-1860“ се гордее, че разполага с качествени и добре подготвени кадри и отделя внимание на повишаване на квалификацията и компетентностите им.

През 2022 преподавателите в Езикова школа участваха в два уебинара и един семинар с много качествени специалисти в областта на чуждо езиковото обучение, а специалисти от Библиотека „Родина” участваха в редица обучения, библиотечни форуми и анкети. Венета Бонева участва в онлайн обучителен курс на тема „Авторско право за библиотеките”. Специалисти от библиотеката взеха участие в ХХХII национална конференция на ББИА в Шумен на тема „Библиотеки, медии, социални мрежи – практики и резултати”, в ХХVIII есенен семинар „АВ – днес и утре” на тема „Дигитализация АБ УЕБ” в Благоевград, в Годишния форум на Ф „Глобални библиотеки – България” – „Лидерство за библиотеките”, в регионална работна среща на тема „Показатели за библиотечен фонд и индикатори за измерване ефективността на библиотечната дейност”. Ангелина Митева участва в семинар на тема „Дигитална трансформация в музеите и библиотеките: пространства от данни”, проведен в рамките на конференцията ERIS2022 в Пловдив. Секретарят на читалището бе част от следните обучения и кръгли маси:

1 февр. – „Дискусия с бизнеса“ по проект „Лидери за ново начало“ на Фондация „Каузи“, Ст. Загора

март – „Копирайтинг“ – онлайн курс с Христина Лозанска

14-15 май – „Digital Pro – онлайн конференция за дигитален маркетинг

6-10 юни – Лятна „Академия за читалищни дейци“ – практическо обучение с Плевенски фонд „Читалища“ и Министерство на културата, Варна

17 юни – „Кариерен форум“ – участие онлайн

21 юни – „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г.“ – представяне и обсъждане на инструменти за подкрепа за програмен период 2021-2027 г. на програма „Региони в растеж“, Ст. Загора

23 юни – Уебинар „Екипът прави бизнеса“ на Active Coach

22 октомври – Събитие Zagora DEV – бъдещето на града ни през призмата на съвременните технологии

Ръководителят на ДЮТС „Загорци“ Николай Апостолов завърши бакалавърска степен „Хореограф-преподавател“ в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“, Пловдив в курса на проф.д-р Антон Андонов.

Зумба инструкторът на клуба Полина Гънчева премина през три обучения:

м. август – Обучение и сертификати за Зумба с Поли за работа с деца – два вида – kids и kids junior

29 юли – Обучение при инструктора Ричард Гормли

20-21 август – Обучение в Зумба мастър клас „Arena di Zumba“ с Херман Мело, гр. Пловдив

Евия`с Китчън надгради с 4 професионални кулинарни обучения:

26 февр. 2022 – Обучение „Суров веган шоколад“ при шеф Николета Колева, София

27 февр. 2022 – Обучение „Пробиотични ядкови сирена“ при шеф Николета Колева, София

4 февруари 2023 – Обучение на Евия`с Китчън – „Сурови шоколадови торти“ при „Алхимията на суровия шоколад“, София

25 февруари 2023 – Обучение на Евия`с Китчън – „Безглутенов веган хляб“ при „Food Connection“, София

НЧ „Родина-1860“ продължи работата си по проекти самостоятелно или в партньорство с други институции. През 2022 г. читалището работи по 3 проекта и беше партньор в още 1 /подготвените проекти бяха 6/.

Проект „Ученето може да бъде и забавно с новите технологии“ на Библиотека „Родина“ се осъществи от 1 декември 2021 година до 30 септември 2022г., благодарение на програма „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

През октомври Библиотека „Родина“ спечели проект за нови книги по програма „Български библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на МК за обогатяване на библиотечните фондове.

Успешно бе и кандидатстването с проект по програма „Помощ за книгата“ на МК за издаване на книгата „Уникалното в старите фондове на библиотека Родина”.

В същото време „Родина” беше партньор в проектите на ПГВМ „Иван П. Павлов”, ОУ „Георги Райчев” и ОУ „Кирил Христов” по националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.

Читалище „Родина“ с годините се утвърди като местен лидер в новостите и иновативните събития:

Новостите в читалищния живот през 2022г. бяха:

– Танцова аеробика за деца и родители

– Зона за интерактивно обучение „Забавен английски-приказно изкуство“

– Брейк денс група

– Училище за аржентинско танго

Обучение по саксофон и укулеле в Музикална школа

Бачата за начинаещи без ограничение на възрастта

Забавна математика и Лего роботика /от София/

– Спортни латино танци за деца и за възрастни

– Творилница за мандали

Работилница за бижута от полимерна глина на Травъл Крафт Клуб

– Изработка на „Арт часовници“ – работилница с Travel Craft Club

Ателие по линогравюра на Травъл Крафт Клуб

– По проект „Ученето може да бъде и забавно с новите технологии” в Детския отдел на библиотеката бяха осигурени: виртуален магичен под FluurMat, Станция с програмируеми пчелички Bee-Bot, таблети, дигитални играчки и СТЕМ игри

– Оut-door обслужване /библиотека/ – 34 пъти „Пътуващите ранички” с книги „от врата до врата” на Детския отдел стигаха до класните стаи на създадените от библиотеката клубове „Приятели на книгата” в училищата.

Иновативни за града и региона бяха следните инициативи и събития:

– 25 март – Уъркшоп по творческо писане Рене Карабаш и нейната Академия „Заешката дупка“ на Travel Craft Club

– 2 април – Представяне на книгата „Приказка за светофара“ на Димитър Никленов заедно с консултанти от КАТ за запознаване с правилата на движение /по нетрадиционен начин/ в гр. Мъглиж

– 16 април – Дни на Япония в България: демонстрация и безплатен уъркшоп с японски майстори по КИРИ-Е – японско изкуство и японска изложба във витрините на ШИИ

– 29 април – 1 май – Съорганизация на „През 9 земи – С хиляди лица“ /фестивал на фантастичното в Старозагорски минерални бани/

– 14 май – Зумба Денс Фестивал

– За пръв път в Стара Загора Музикална школа предлага уроци по пиано за англоговорящи – студенти, деца и възрастни

– 4-5 юни – Кулинарни работилници на Евия`с Китчън в Празници на розата на Комплекс „Дамасцена“, с. Скобелево

– 11 юни – Семинар за диригентите на тема „Хоровият диригент като ерудиран, трансформиращ лидер“ с д-р Мадлен Бъчварова, професор по музика и директор на хоровите програми в Хановър Колидж, Индиана, САЩ в V Хоров фестивал „Августа Траяна“

– 5 юли – Презентация на новия виртуален под в Детски отдел на Библиотека „Родина“ по проект на Лидл

– 1 юли – 31 август – Безплатен онлайн курс по творческо писане с Клуб „Млад писател“

– 13 и 14 септември – Детски Арт фестивал „ПРОМАЯ“ с шоу с научни експерименти и над 20 творчески работилници и детски сръчни ателиета

– 30 септември – Детско ателие „Как се прави мимическа кукла“ на ДКТС „Слънчице“ за Нощта на изкуствата

– 11 ноември – Поетически трубадурски двубой между Елка Стоянова и Мария Донева /на Библиотека „Родина“/

– 10 декември – Декорация на коледни курабии със семейна кулинарна инициатива „Аз готвя с мама“

– 20 декември – Екзерсис на Балетна школа за възрастни

Само за 2022 г. читалището самостоятелно е организатор на 7 национални форума /Зумба Денс Фестивал, Национален уъркшоп на театралните трупи, НМКП „Веселин Ханчев“, Хоров фестивал „Августа Траяна“, детски Арт фестивал „Промая“, Националната инициатива „България пее“, съорганизатор на Националния „През 9 земи – С хиляди лица“ /фестивал на фантастичното/, 2 национални конкурса /за авторска приказка и „Хармония“/, издател на 6 бр. електронен формат на в. „Тийн`с пейпър“ и на 2 книжни и 6 печатни издания, реализатор и/или участник в онлайн инициативи.

НЧ „Родина“ заедно с библиотеката са организатори или участници в над 610 събития и прояви за календарната 2022г.

През 2022 година съставите на читалището са донесли 91 отличия и награди – международни и национални /присъствени и онлайн/, една достойна цифра, безспорно доказателство за отличната дейност на школите и любителските формации. /Награди:Школа за изобразителни изкуства – 1, Музикална школа – 9, ДЮНХ „Жарава“ – 58, ВС „Усмивки“ – 16, ДЮТС „Загорци“ – 2, Смесен хор „Родина“ – 1, ДКТС „Слънчице“ – 1, Клуб „Млад писател“ – 1 + 8 награди на ръководители /без грамоти/ = 91 награди/. До 10 април 2023 г. са спечелили още 19 награди.

Наградите на школите и съставите на НЧ „Родина-1860“ са неотменима част от предложението:

НАГРАДИ` 2022 /91 награди за 2022г./

нач. на февр. – ВС „Усмивки“ от четвърта група са носители на първа награда в категория фолклорна обработка от І-вия Международен конкурс за вокално изкуство “Златна орхидея – Сингапур 2022”

3 март – Младите таланти от ДЮНХ „Жарава“ завоюваха своите награди в едно съвсем ново поприще.

На Националния конкурс за детско творчество „С България в сърцето“, организиран от НУМСИ „Христина Морфова“, гр. Стара Загора, Йоана Ташева спечели първо място и златен медал.

Второ място за дует Снежина Добрева и Йоана Ташева в раздел поп.

Иванина Денева завоюва своето първо място и златен медал в раздел фолклор.

Два златни медала заслужи Бетина Драгиева на Националния конкурс „Път към славата“, София в раздел „Поп и джаз и евъргрийн“ във II-ра възрастова група.

Йоана Ташева е с второ място в същия раздел на конкурса при изключително силна конкуренция в III-та възрастова група.

17 март – На Х Национален конкурс „Път към славата“ индивидуални изпълнители от „Жарава“ спечелиха 4 отличия:

 • Две І места за Бетина Драгиева – в категория „Вокал – Поп“ и „Джаз и евъргрийн“

 • Две ІІ места за Йоана Ташева – в категория „Вокал – Поп“ и „Джаз и евъргрийн“

1 април – На XIV Национален детско-юношески конкурс „Песенна дъга над Кутев“, гр. Котел, ДЮНХ „Жарава“ завоюваха три златни медала и една поощрителна награда:

– Иванина Денева – златен медал

– Мирела Дюлгерова – златен медал

– Мария Стоянова – златен медал

– Снежина Добрева – поощрителна награда

3 април – Първа награда за най-големите „Усмивки“ от Междунаpоден конкуpс за певческо изкуство „Белканто“, гр. Ямбол.

3 април – Трето място за дует Йоана Ташева и Снежина Добрева от ДЮНХ „Жарава“ от Междунаpоден конкуpс за певческо изкуство „Белканто“, гр. Ямбол.

20 април – Първо място за Клуб „Млад писател“ и вестник Teen’s Paper от Х Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“, Разград.

30 април-1 май – На XXII издание на Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ `2022, гр.Стара Загора, ДЮНХ „Жарава“ станаха носители на 10 награди, сред които най-голямата – ПРИЗ на Кмета на Община Стара Загора:

– Катерина Денева – златен медал – 1 възрастова група

– Мария Златева – златен медал – 2 възрастова група

– Мирела Дюлгерова – златен медал – 2 възрастова група

– Бетина Драгиева – сребърен медал – 2 възрастова група

– Йоана Ташева – сребърен медал – 3 възрастова група

– Снежина Добрева – парична награда

– Секстет „Жарава“ – първо място

– Хор „Жарава“ – първо място, както и най-голямата награда – Приз на Кмета на гр.Стара Загора

Диплом и плакет за цялостна педагогическа работа на Даниела Дюлгерова

7 май – Шест златни медала и един сребърен за учениците по пиано на Мария Кирекчиева от Музикална школа при Читалище „Родина на ХV „Преглед на младия талант“ в гр.Хасково:

Самуил Господинов – златен медал

Полина Петрова – сребърен медал

Ния Казакова – златен медал

Снежина Добрева – златен медал

Теодора Вълкова – златен медал

Тимотей Вълков – златен медал

Трио: Мая Пенкова, Теодора Вълкова и Тимотей Вълков – златен медал

14 май – Второ място за Йоана Ташева от ДЮНХ „Жарава“ на Ученически фестивал „Песните на Европа`2022“, гр. Ямбол

20 май – Колективна награда „Млада Загора“ в направление „Култура и изкуство“ за ДЮНХ „Жарава“

28 май – Международен конкурс „The Sound of Time“/“Звукът на времето“ гр. Велико Търново – Първа награда за ВС „Усмивки“.

м. май – Международна детска изложба – Нова Загора. ШИИ участва с две възпитанички, от които Теодора Москова печели Трета награда

4 юни – ІІ и ІІІ награда в различните възрастови категории на ДЮТС „Загорци“ от Детско-юношески фестивал „С настроение под липите“

11-12 юни – На IV Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“, Казанлък, децата от ДЮНХ „Жарава“ завоюваха 8 първи награди и две отличия:

Катерина Денева-5г.-златен медал

Мария Златева -10г.-златен медал

Бетина Драгиева-11г.-златен медал

Мирела Дюлгерова-11г.-златен медал

Иванина Денева-11г.-златен медал

Йоана Ташева-11г.-златен медал

Секстет „Жарава“-първо място

ДЮНХ „Жарава“-първо място

 • Специална награда за отлична педагогическа работа и

 • Почетна грамота за принос в съхранението и разпространението на българския фолклор и традиции за техния ръководител Даниела Дюлгерова

15 юни – На IX Международен дистантен конкурс „Нови гласове, песни и изкуства“, гр. София, три индивидуални награди спечелиха ВС „Усмивки“:

– Крисия Томчева ( 7г.) – Първа награда в категория „Авторска музика“

– Ния Гаргова ( 5г.) – Първа награда в категория „Авторска музика“

– Никол Рачева ( 9г.) – Втора награда в категория „Поп музика“

18 юни – І награда във втора възрастова група за ВС „Усмивки“ на Национален конкурс за млади джаз изпълнители, Стара Загора

25 юни – Награди за участници от „Жарава“, от VІІІ Международен фестивал-конкурс за вокални изпълнители „Вярвай, искай, можеш“, гр. Банкя:

– Гран При за Снежина Добрева

– І място, категория „Поп музика“ за Йоана Ташева

– І място – Дует Снежина и Йоана

Сертификат за Даниела Дюлгерова за принос в музикалното развитие на деца и младежи

25-26 юни – Две Първи GRAND награди за учениците на Мария Кирекчиева от Музикална школа Тимотей Вълков и Теодора Вълкова от IX Международен дистантен конкурс „Нови гласове, песни и изкуства“ гр.София

29 юни – Отличие за Йоана Ташева от „Жарава“ от 19-ти Международен фестивал за френска песен „Златен ключ“,гр. Пловдив

юни – Вокалната студия се представи отлично на няколко конкурса и завоюва още награди: Първа награда за „Усмивки“ от Международен конкурс „The Sound of Time“/“Звукът на времето“ гр. Велико Търново

15 юни – На IX Международен дистантен конкурс „Нови гласове, песни и изкуства“, гр. София, три индивидуални награди спечелиха ВС „Усмивки“:

– Крисия Томчева ( 7г.) – Първа награда в категория „Авторска музика“

– Ния Гаргова ( 5г.) – Първа награда в категория „Авторска музика“

– Никол Рачева ( 9г.) – Втора награда в категория „Поп музика“

18 юни – І награда във втора възрастова група за ВС „Усмивки“ на Национален конкурс за млади джаз изпълнители, Стара Загора

1 юли – ІІІ награда за ДКТС „Слънчице“ от Детско-юношески театрален фестивал, гр. Поморие /сред 60 формации от цяла България/

3 юли – GRAND PRIX за Вокална студия „Усмивки“ от Арт фестивал“Сезони“, гр.Бургас

11 юли – Участие и Първа награда на Смесен хор „Родина“ в Nestiya Art Festivals „Black sea peаrls“ – Свети Влас, Несебър

16 юли – Децата от Жарава се върнаха от Международния младежки конкурс „Орфееви таланти“, гр.Пловдив със седем златни лири, една бронзова и три поощрителни награди, както и диплом за висок професионализъм на Даниела Дюлгерова

август – ІІ място в категория „Вокал – джаз и евъргрийн“ за Йоана Ташева от „Жарава“ на Международния фестивал „Кърнолски Самър Кемп“, Слънчев бряг

1 септември – ІІ място в първия онлайн етап от 20-ти Международен конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра“, гр. Велико Търново за Йоана Ташева от „Жарава“

21-23 октомври – Две І награди за Йоана Ташева от „Жарава“ в категории „Джаз“ и „Световен хит“ в 18-ти Международен фестивал „Кръстопът на музите“

22 и 23 октомври – в гр. Варна се проведе Десети юбилеен европейски конкурс за нова детска песен „Златни искри“. Благодарение на международното жури, авторската песен на „Усмивки“:

„Как всичко се върти“:

Музика: Жанина Янкулова

Аранжимент: Николай Цолов

Текст: Мая Дългъчева

беше сред селектираните песни и спечели три специални награди:

 • за оригинално творческо решение,

 • за текст и

 • за най-добро артистично представяне

22 октомври – В Стара Загора се проведе Национален конкурс за изпълнители на забавна песен с фолклорни мотиви “Песен от извора”. В него най-големите „Усмивки“ станаха носители на първа награда

10 октомври – Национална литературна награда „ Калина Малина“ за детско-юношеска литература, връчена на Димитър Никленов

13 октомври – Второ място за разказа „Наум с мисия“ на Росица Гюмлиева, ръководител на ДКТС „Слънчице“ на І литературен конкурс на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД на тема „Дървото с добрия и лошия плод“ в категория над 18 г. в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, Бургас

2, 3 и 4-ти декември Вокална студия „Усмивки“ се завърна с успех от Международната музикална академия „Нота по нота“, Пазарджик, която се проведе на в три състезателни тура. Те стигнаха до последния етап, а професионалното жури в състав: Етиен Леви, Мая Райкова и Борис Тасков им даде висока оценка с три награди:

– ГРАН ПРИ за Вокална студия „Усмивки“

– наградата на Българското национално радио

– награди за вокален педагог на Елена Маликатова и Жанина Янкулова

декември – І място за Иванина Денкова от ДЮНХ „Жарава“ в категория „песен на фолклорна основа“ от ІІІ Национален конкурс за детско творчество „Коледна звезда“, гр. Тутракан

НАГРАДИ` 2023 /19 награди до 10 април/

5 февр. – На Evergreen Fest Sofia – две награди за „Усмивки“:

 • Първо място за ВС Усмивки в категория „Български евъргрийни“

 • Второ място в категория „Световни евъргрийни и джаз стандарти“

25 февр.На ІХ Национален конкурс за млади изпълнители „Песенна палитра“ гр.Карлово, ВС „Усмивки“ завоюваха 3 награди:

 • ГРАН ПРИ за „Усмивки“ при вокалните формации с 9,88 точки от 10 възможни

 • Първо място в категория „Песен на фолклорна основа“

 • Награда за вокален педагог на Жанина Янкулова и Елена Маликатова

25 февр. – Първа награда за Йоана Ташева от „Жарава“ на IX Национален конкурс за млади изпълнители „Песенна палитра“ 2023 г., гр. Карлово

28 февр. – Втора награда на Яна Дочева от ВС „Усмивки“ от Международен конкурс „Star Bridge – Madagascar – Wolin“ /онлайн издание/, Полша

10-12 март – На XI Национален конкурс “Път към славата”, гр. София, Йоана Ташева от ДЮНХ „Жарава“ спечели 2 награди, /както и покана за участие в Международен фестивал „Magia Italiana“ в гр. Римини, Италия/:

 • ІІ място в категория „Вокал – Поп“

 • ІІІ място в категория „Вокал – Джаз“,

Снежина Добрева от ДЮНХ „Жарава“ спечели:

– специалната награда /безплатно участие в международен конкурс ,,BOZTORGAI“ в Казахстан/

Бетина Драгиева от ДЮНХ „Жарава“ спечели:

 • приз за „Най-стилно представяне“

12 април в София се проведе Международния конкурс „Abanico“ за песен на испански език, Вокална студия „Усмивки“ спечелиха 2 награди:

І награда за „Усмивки“ от трета група

ІІ награда за „Усмивки“ от втора група

1-4 април – На 15-тия Детско-юношески конкурс „Песенна дъга над Кутев“, гр. Котел „Жарава“ заслужи 7 награди:

– ДЮНХ „Жарава“ спечели І място

– I места за Полин Жукова и Мария Златева

– ІІІ място за Мая Пенева

 • Специални награди за Иванина Денева, Бетина Драгиева и Мирела Дюлгерова

 • За всички тези успехи читалището трябва да благодари и за неизменната подкрепа на Община Стара Загора и другите културни организации в града.

На основание на по-горе изложеното смятаме, че Народно читалище „Родина-1860“ е достойно за присъждане на Колективна награда „Стара Загора“ – за цялостното му присъствие в обществения и културен живот на Стара Загора; като притегателен център за знание и творчество не само за младите старозагорци, а и за цялата общност; за многобройните награди, признания и отличия, както и дългогодишния отговорен и всеотдаен труд към обществото.

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ:

Дора Илиева

Евгения Пекова