„Парченце от луната“ – новата пиеса-бижу в Държавен куклен театър-Стара Загора

Очарователна е чисто новата премиера на Държавен куклен-театър Стара Загора „Парченце от луната”. То и стара премиера не може да има де, а как е хубаво от сцената на ухае на боя, масло от шевна машина, желязо и дърво!

Ана-Валерия Гостанян обяви категорично таланта си с участието в пиесата за възрастни „Хотел”. Сега Ана-Валерия е автор на сценария и режисьор на „Парченце от луната”. Отново категоричен успех във вид на едно истинско сценично бижу – кукли, сценография, специални ефекти, акробатика, нежност, обич, лиризъм, динамика.

Сценографията на Наталия Гочева е многофункционална и изчислена до милиметри, за да е устойчива на ефектните номера на Луната на сцената. Куклите са невероятно чаровни – момченце и момиченце, дракон, който изригва огън /еха!/, светеща звезда, скейт парк. В В скейт стилистиката е и музиката на Пламен Петков, която е изпълнена основно на китара и бързо се сменя с обрата на действието.

Актьорите Биляна Райнова /Лея/, Любомир Желев /Ру/, Мария Джойкева /Луната/ са чудесни, просто много, много добри. Мария Джойкева прави акробатични номера с обръч. „Можеше ли Луната да е друга, защото тя прави сложни номера като твоите в „Хотел”? – попитах Ана-Валерия Гостанян.  „Луната може да бъде всякаква. Щампата за Луна е: романтична, ефирна и грациозна. Аз си я представях още в самото писане на пиесата шантава, луда, енергична. Очаквах самата актриса-Луна да ми позволи да я вкарам в нещо, което е далече от нея и Мария Джойкева се справи прекрасно. Тя ми се довери и надскочи моите представи, дори съкратихме някои номера. Да,аз имам афинитет към танцовия театър”.

Генералната репетиция на „Парченце от Луната” премина пред зала, пълна с петокласници. Децата утихнаха моментално още от самото начало и реагираха емоционално на атрактивния дракон, на сценичната целувка, на огромния, танцуващ мак.

Пиесата е „тествана” и пред по-малки зрители. Тя определено е за възрастта, в която уж си дете, а те вълнуват и „големи” въпроси. Уж светът е разбираем – спрямо малките размери /на децата-публика/, а в същото време е с толкова сложни взаимовръзки. Пиесата е за приятелството, което остава здраво и силно след многото премеждия на героите. За любовта като мираж и вдъхновение за подвизи. За хората, които са винаги толкова близо до нас, че често не забелязваме тяхната преданост и подкрепа.

„Ако вярваш ,че няма невъзможни неща, то представлението „Парченце от луната“ е за теб” – казват още създателите и.

На добър час и дълъг сценичен живот!

Уляна Кьосева