Над 50 учени си сверяват часовниците за античния мрамор, използван в древна Тракия

От 10-13 май 2023 г.  в Регионален исторически музей (РИМ) Стара Загора се провежда Международна научна конференция „Античният мрамор, използван  в древна Тракия и нейните околности“. Организатори са Националният археологически институт с музей  (НАИМ) при БАН, Австрийски археологически институт, РИМ-Стара Загора, със съдействието на Община Стара Загора.

Над 50 учени ще участват във форума. Над 30 от тях са представители на 17 музея в България. Участват още около 20 чужди специалисти – археолози, геолози, историци, както от почни всички балкански държави, така и от Италия, Германия и Австрия.

Очаква се да се даде светлина върху античните производствени центрове на мрамор, местните суровинни източници и работилници, каза на брифинг директорът на НАИМ-БАН доц.д-р Христо Попов.-Например много мрамор се е добивал в района на Ивайловградско. Там има огромно количество кариери“.

Идеята за провеждане на международна конференция за античния мрамор добиван и използван в древна Тракия е от 2017 г. на НАИМ- БАН. Две години по-късно е подкрепена от Австрийския археологически институт -Виена. Вече са взети проби от важни артефакти, произведения на античното изкуство, архитектурни детайли, изделия от мрамор в опит да се докаже техния произход и да се реконструира индустрията, свързана с производството на мрамор в античността.

Според доц. Попов разцветът на мраморната индустрия е по време на Римската империя, но мраморът не е внасят отвън, а е местна суровина и производство.

„За Община Стара Загора и Регионалния исторически музей е привилегия да сме домакини на международната конференция. Надявам се колегите ви, които ще бъдат тук да разгледат някои от новите открития в Стара Загора. Община Стара Загора ще дофинансира археологическите проучвания, които се правят в рамките на ВиК проекта. Ще направим всичко възможно дейностите да продължат още през следващите месеци“, каза зам.-кметът Милена Желева.

По време на брифинга Петър Калчев, директор на РИМ сподели за следващи съвместни събития с НАИМ, за които ще Ви съобщим допълнително.

Росица Ранчева