Представяме Ви номинациите за награда „Стара Загора“ за 2023 г.

До определения срок до кмета на Община Стара Загора са постъпили общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата в на образованието и науката в общината. Отличията се присъждат в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Наградите се връчват на общоградското честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За индивидуална награда в направление „Наука и образование“ претендентите за отличието са общо шест:

1. Мима Михайлова Тапанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“.

2. Донка Бончева Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто ОУ „Свети Никола“.

3. Татяна Минкова Николова – начален учител в СУ „Васил Левски“.

4. Георги Павлов Димитров – педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“

5. Снежана Георгиева Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

6. Маргарита Стефанова Иванова- учител в прогимназиален етап в ОУ „Георги Райчев“

В същото направление за колективна награда номинирани са:

1. Педагогически колектив на НУ „Димитър Благоев“.

2. Екип на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

3. Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

4. Педагогически колектив на Пето ОУ „Митьо Станев“.

5. Тракийски университет

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

1. Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми.

2. Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ). 

3. Христо Христов, журналист, посмъртно.

4. Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора,

5. Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на  Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“.

В същото направление за колективна награда са предложени:

1. Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера – Стара Загора.

2. Народно читалище „Родина – 1860“

3. Драматичен театър „Гео Милев“

4. Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“

Последователно Редколегията на Долап.бг ще Ви представи номинациите без редакторска намеса.


                                                         ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От децата на Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra“ – гр. Стара Загора,

 за удостояване на Радост Младенова-Арабаджиева за режисура, хореография и сценична адаптация на детския мюзикъл „Училище за магьосничества“ с наградата „Стара Загора“2023 г. в областта на „Култура и изкуство“, в категория танцово изкуство и/или съвременни визуални изкуства

Във връзка с определяне на носителите на награда „Стара Загора“2023 г. в областта на „Култура и изкуство“, в Категория „Танцово изкуство“ и/или „Съвременни визуални изкуства“, ние децата от Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra“ – гр. Стара Загора, предлагаме нашия ръководител и двигател на школата Радост Младенова-Арабаджиева да бъде удостоена с наградата „Стара Загора“2023 в една от горецитираните категории, а може и в двете направления, по следните причини:

1.         Изминалите години бяха трудни за нас и школата, но Радост Младенова-Арабаджиева успя да устои на промените и да изгради Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra“ – гр. Стара Загора от нулата и да го превърне в място, което ние посещаваме с голямо желание, да ни мотивира и подкрепя в това да мечтаем и да не се спираме пред нищо, а да достигаме целите и мечтите си.

2.         През годините, тя ни изгражда не само като артисти, но и като хора, обучава ни на много неща, свързани както с балета, така и с живота. Научи ни да бъдем упорити, целеустремени и никога да не се отказваме… Госпожата е не само наш учител, а приятел и съветник. Всеки един от нас, започва да работи с нея от много ранна детска възраст, като през годините  Радост /както я наричаме/, ни изгражда като характери. Винаги е била зад нас, винаги ни е влизала в положение… Тя винаги се е стремяла да превърне залата не само място за личностно развитие, а място за създаване на нови приятелства, да се чувстваме част от едно голямо семейство. Радост развива у нас различни качества. Освен, че ни учи на дисциплина, балет, сценично поведение и други умения, тя ни учи да бъдем хора със сърца…

3.         Радост Младенова–Арабаджиева е много взискателен преподавател и перфекционист, който с темпераментното си поведение и огромен хъс, вълнение и емоции, ни кара да се чувстваме пълноценни и достойни хора. Всеки от нас, отива в школата, защото тя ни носи спокойствие и вълнение. Вълнение, в очакване да научиш нещо ново, да участваш в изграждането на нов спектакъл, да се чувстваш частица от екип, без която не може да се случи чудото спектакъл…

4.         Радост винаги се е стремяла нашия талант и усилия да бъда видени от хората, да бъдем еталон за качествен и високо стойностен продукт на сцената, да любуваме и радваме публиката, макар в голямата част тя да е детска. За нея няма значение дали прави спектакъл за деца или възрастни, художественото ниво на спектакъла е необходимо да бъде еднакво за малки и големи /това са нейни думи/…

5.         Мюзикълът „Училище за магьосничества“  е изигран в Стара Загора многократно с благотворителна цел. В продължение на повече от час, публиката се  пренася в свят на приказна история, представяща 4-те елемента – Земя, Огън, Въздух и Вода, разказана с визуални ефекти, песни, танци, актьорско майсторство, кукли, мултимедия и какво ли още не…

Ние, по-големите деца от Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra“ – гр. Стара Загора, отдавна знаем за нейната идея за създаване на такъв тип мюзикъл – с магьосничества, с приказни герои, за вечната борба между лошото и доброто… И когато човек следва мечтите, когато е уверен в своите знания и умения, нещата се случват… В случая, с подкрепата на Никола Райков – сценарист на „Училище за магьосничества“, който повярва в нас и ни подари тази приказна история.

6.         Спектакълът е неповторим, заради това, че е изигран изцяло  от „деца за деца“. В него са преплетени театралното, балетното, музикалното и визуалното творчество, което грабва, одухотворява и кара детските очи да греят, детските крачета да танцуват, детските ръчички да пляскат след всеки танц, песен, актьорско изпълнение. 

7.         След всеки изигран спектакъл, мушвайки се сред нашите гости-зрители, ние приемаме емоционални коментари и поздравления за нашата игра, за видяното на сцената и не на последно място – че „това чудо“ трябва да бъде видяно от много хора, в различни градове, а защо не и извън България.

8.         Публиката на град Стара Загора познава и други детски спектакли, на които Радост Младенова –Арабаджиева е режисьор и хореограф – „Немитата круша“, „Космическа приказка“, „Едно лято в едно блато“, „Машина на времето“, „Зайчето Питър“ и други.

9.         В този смисъл, именно заради таланта и заразителната творческа енергия на Радост Младенова-Арабаджиева, ние я номинираме за наградата „Стара Загора“ в Категория „Танцово изкуство“ и/или „Съвременни визуални изкуства за детския мюзикъл „Училище за магьосничества“.

С уважение: Децата от IV-та група –  /най-големите и най-дълго обучавани от Радост/

на Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra“ – гр. Стара Загора

Велин Ингилизов

Николета Гинева

Матея Митева

Нора Тодорова

Теодора Русева

Евелина Генова

Любов Стефанова

Смона Георгиева

Кристина Матева

Деа Бондокова

Биляна Тодорова