„Пази планетата! Събирай разделно!” – заявиха четвъртокласници от ОУ „Кирил Христов“

На 9 май 2023 г. г-жа Галина Стойкова – главен експерт, и г-жа Мариета Тонева – старши експерт от отдел „Екология и гори“ към Община Стара Загора доставиха кошчета за разделно събиране на отпадъци в Основно училище „Кирил Христов“. На същия ден по тяхна инициатива и съвместно с „ЕКОБУЛПАК България“ в лицето на Виктория Гецова – регионален мениджър за гр. Пловдив, за учениците от IV „д“ клас бе организиран изключително интересен зелен екочас на тема „Разделно събиране на отпадъци“. Гости на събитието бяха Господин Балъкчиев, директор на ОУ „Кирил Христов“, както и заместник-директорите по учебната дейност г-жа Катя Георгиева и г-жа Марияна Йотова.

С голям интерес четвъртокласниците изслушаха полезната лекция г-жа Гецова относно разделното събиране на отпадъци от опаковки. Запознаха се с различните цветове контейнери, които се срещат на територията на община Стара Загора. Дискутираха кои са основните видове отпадъци от опаковки и какви са правилата за тяхното разделно събиране. Традиционно най-очаквана беше частта с организираните игри – „Да събираме разделно“ и „Асоциации“.

Децата изненадаха организаторите със знанията си за разграждане на отделните изделия и материали и със своето „зелено мислене“. „Ако рециклираме един тон хартия, ще спасим 17 големи дървета“, дадоха пример те. Учениците заявиха, че за тях е важно да живеят в една чиста и здрава среда и показаха загрижеността си за околната среда, като споделиха инициативите и действията, с които участват в опазването на чистотата на природата. „Пази планетата! Събирай разделно!“, призоваха децата по време на дискусията.

Накрая имаше подготвена изненада от организаторите – подаръци за всеки участник. С усмивки, удовлетворение и обещания за нови срещи приключи екопроявата.

С екологичната инициатива, състояла се в Деня на Европа, възпитаниците на ОУ „Кирил Христов“ за пореден път показаха, че израстват като бъдещи достойни европейски граждани, които имат за свой приоритет екологично съобразеното поведение и мислят за бъдещето на планетата, която е нашият общ дом.

Мариета Янакиева