Представяме Ви номинациите за награда „Стара Загора“ за 2023 г.

До определения срок до кмета на Община Стара Загора са постъпили общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата в на образованието и науката в общината. Отличията се присъждат в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Наградите се връчват на общоградското честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За индивидуална награда в направление „Наука и образование“ претендентите за отличието са общо шест:

1. Мима Михайлова Тапанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“.

2. Донка Бончева Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто ОУ „Свети Никола“.

3. Татяна Минкова Николова – начален учител в СУ „Васил Левски“.

4. Георги Павлов Димитров – педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“

5. Снежана Георгиева Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

6. Маргарита Стефанова Иванова- учител в прогимназиален етап в ОУ „Георги Райчев“

В същото направление за колективна награда номинирани са:

1. Педагогически колектив на НУ „Димитър Благоев“.

2. Екип на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

3. Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

4. Педагогически колектив на Пето ОУ „Митьо Станев“.

5. Тракийски университет

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

1. Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми.

2. Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ). 

3. Христо Христов, журналист, посмъртно.

4. Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора,

5. Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на  Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“.

В същото направление за колективна награда са предложени:

1. Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера – Стара Загора.

2. Народно читалище „Родина – 1860“

3. Драматичен театър „Гео Милев“

4. Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“

Последователно Редколегията на Долап.бг ще Ви представи номинациите без редакторска намеса.

                                                               ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от д-р Валентин Петров за присъждане на индивидуална награда „Стара Загора“ на оперната прима Русалина Мочукова в раздел „Култура и изкуство“

Уважаеми г-н Тодоров,

През изминалата 2022 г. г-жа Русалина Мочукова, изявена оперна певица и логопед, осъществи иновативен проект за нашата страна, проект за деца със специални образователни потребности. Това са деца със синдром на Даун и аутизъм.

Тази програма е предназначена за стимулиране на интелектуалното развитие на тези деца и възможно най-доброто им адаптиране към света с помощта на музиката, развивайки техните музикални способности.

По време на заниманията г-жа Мочукова постигна невероятни резултати, благодарение на нейния огромен ентусиазъм, всеотдайност, интелигентност и висок професионализъм в тази все още неразгадана сфера на човешкото познание и медицина. Достатъчно е да се види благодарността в очите на родителите и близките на децата, две от които направиха дебют на професионална сцена в мюзикъла „Есмералда. Парижката света Богородица“.

Проектът има огромна социална значимост.

С оглед на това, което е постигнато досега и перспективата за развитие на този проект, предлагам на г-жа Русалина Мочукова, като израз на уважение и благодарност към нейната дейност, да й се присъди награда „Стара Загора“.

С уважение, д-р Валентин Петров

Предложението на д-р Валентин Петров е подкрепено и от ръководството на Държавна опера Стара Загора. В него се казва:

„Ние сме музиканти“ – Арт терапевтични и развитийни работилници за работа с деца със специални образователни потребности и различни развитийни и поведенчески трудности, е може би най-дълго подготвяният проект на Държавна опера-Стара Загора. Окуражен първо в европейската надпревара за иновативни оперни и балетни проекти на филантропската платформа FEDORA, „Ние сме музиканти” достигна в класацията до третото място от стотици проекти на водещи европейски компании. Проектът успя да набере и финансови средства от световни и родни дарители. С водосвет за здраве и успех, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, точно преди 1 година – на 5 март 2022г. започна изпълнението на проекта „Ние сме музиканти“ в Държавна опера – Стара Загора. В уютния си дом, Старозагорската опера прегърна първите си „специализанти“.

Изключителен шанс за програмата бе, че оперната прима-солистка на Старозагорската опера Русалина Мочукова е дипломиран логопед-музикотерапевт, което ускори реализацията на първия етап от проекта. Русалина Мочукова, заедно с нейния скромен и сърцат екип, състоящ се от психолога Боряна Каниду и оркестрантката от състава на оркестъра на Старозагорската опера Нелиана Димитрова, използва в работата си похвати от логопедията, логоритмиката, музикотерапията, както и методът Орф-Щулверк, съчетаващ ритъм, говор, музика и движение свирене на орф инструменти с интересни игри.

Постигнатите резултати само за една година са повече от добри. Затова с удоволствие се присъединяваме към предложението на д-р Валентин Петров за присъждане на индивидуална награда на Русалина Мочукова в раздел „Култура и изкуство“.

Директор Огнян Драганов