На Европейска нощ на музеите Ви кани Художествена галерия Стара Загора

Екипът на Художествена галерия Стара Загора и нашите доброволци с нетърпение вече очакват старозагорската публика и всички свои приятели на 13 май 2023 г. от 19:00 до 23:00 ч. за Европейската нощ на музеите.

Специален гост в програмата ще бъде Теодор Койчинов, който е добре познат на всички със своите участия в популярни музикални форуми и концерти. От 22:00 ч. той със сигурност ще развълнува зрителите със своите изпълнения на подбрани хитове от българската и световната поп и рок музика.

В рамките на събитието нашата публика ще забележи липсващите най-емблематични платна в представителната експозиция, които любителите на българското изобразително изкуство в града добре познават и обичат. Те вече са експонирани на Шипка № 6 в София и ще бъдат част от голяма изложба представяща шедьоврите в колекциите на галериите в страната. Те вече са заменени с не по-малко знакови произведения от богатия живописен фонд на Галерията.

За първи път в България само в Художествена галерия Стара Загора ще станете част от специална интерактивна изложба, включваща повече от 40 произведения разположени в голямата зала. Посетителите ще могат да „погледнат отвъд” видимото и познатото с помощта на добавената реалност и изкуствения интелект. Така през Вашите телефони картините ще оживеят, за да докоснат зрителя по неочакван начин. Идеята силно заинтригува студентите от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн” на Педагогически факултет при Тракийски университет. Затова в процеса на нейното създаването се включиха студенти не само от един, а от всички курсове. Куратор на изложбата е Недко Боянов.

За онези, които не са успели да видят акварелите на Васил Чакъров-ЧАК (1934-2018) и филмовия очерк за него, ще могат да го направят между 19:00 и 23:00 ч.

Надяваме се съпътстващите музикални и балетни представления да развълнуват всички, защото в тях ще участват прекрасните деца и ученици от Читалище „Родина” и НУМСИ „Христина Морфова”, които ще покажат богатството на своите таланти.

За любителите на поезията също има предвидено място в програмата.

Всички, малки и големи посетители ще могат да се превърнат в художници,  ако желаят да опитат нещо различно с материали, които дори не са подозирали, че стават за рисуване или да открият и дорисуват картина от експозицията.

Д-р Катя Тинева- Гюрковска

директор на Художествената галерия