Представяме Ви номинациите за награда „Стара Загора“ за 2023 г.

До определения срок до кмета на Община Стара Загора са постъпили общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата в на образованието и науката в общината. Отличията се присъждат в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Наградите се връчват на общоградското честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За индивидуална награда в направление „Наука и образование“ претендентите за отличието са общо шест:

1. Мима Михайлова Тапанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“.

2. Донка Бончева Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто ОУ „Свети Никола“.

3. Татяна Минкова Николова – начален учител в СУ „Васил Левски“.

4. Георги Павлов Димитров – педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“

5. Снежана Георгиева Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

6. Маргарита Стефанова Иванова- учител в прогимназиален етап в ОУ „Георги Райчев“

В същото направление за колективна награда номинирани са:

1. Педагогически колектив на НУ „Димитър Благоев“.

2. Екип на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

3. Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

4. Педагогически колектив на Пето ОУ „Митьо Станев“.

5. Тракийски университет

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

1. Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми.

2. Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ). 

3. Христо Христов, журналист, посмъртно.

4. Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора,

5. Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на  Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“.

В същото направление за колективна награда са предложени:

1. Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера – Стара Загора.

2. Народно читалище „Родина – 1860“

3. Драматичен театър „Гео Милев“

4. Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“

Последователно Редколегията на Долап.бг ще Ви представи номинациите без редакторска намеса.

                                                                   ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от журналистическата гилдия в Града на липите за присъждане на награда „Стара Загора“ за 2023 година в направление „Култура и изкуство“ на журналиста Христо Христов, посмъртно

Град Стара Загора е уникален с това, че неговата журналистическа школа е сред в най-успешните в страната – пример за обективност, плурализъм и висок професионализъм. Един от тази плеяда бе журналистът Христо Христов, напуснал този свят на 18 март т.г. след едногодишна борба с коварна болест. Той беше един от емблематичните „пишещи братя“ в Града на липите, региона и страната и остави трайна следа в сърцата и умовете на всички, които са се докоснали до неговите дух и талант“, гласи част от предложението, внесено от: екипа на „Старозагорски новини“, екипа на Радио Стара Загора, екипа на ТВ Стара Загора, екипа на ТВ Загора, Павлина Дудева – БТА, Ваньо Стоилов – „24 часа“, Теодора Христова и Светослав Стоянов – бТВ, Атанас Жеков – фоторепортер, Венета Асенова и Илко Груев – infor.bg, Светла Тенева – stz24.com, Виктор Пенков – allszg.com, Николина Николова – zagora.bg, Стефан Стефанов – zara-live.com, Сашка Панайотова и Стоян Стратиев – „Дивидент Медия“, Нели Филипова, Таня Димитрова, Дима Тонева и Анжелина Велчева – журналисти на свободна практика, Надя Лилова – пиар на Тракийския университет, Благовест Илиев – пиар на Старозагорската митрополия.

През всичките си десетилетия журналистическа работа Христо Христов е популяризирал многократно в национален и регионален мащаб постиженията на старозагорските културни институции – Регионален исторически музей – Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Куклен театър – Стара Загора, ДТ „Гео Милев“, Съюз на българските художници – Стара Загора, библиотеки, професионални и самодейни състави, както и творчеството и дейността на най-видните творци старозагорци. Изключително голям е приносът на Христо Христов към съхранението на културно-историческото наследство на Стара Загора, борба за което е водил с национални и местни институции години наред.“ Това са част от мотивите на внесеното предложение.

Наградата „Стара Загора“ е учредена през 1968 г. и се връчва по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Номинацията на Христо Христов е първата досега за журналист в посттоталитарната история на Стара Загора. За съжаление… посмъртно.