Представяме Ви номинациите за награда „Стара Загора“ за 2023 г.

До определения срок до кмета на Община Стара Загора са постъпили общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата в на образованието и науката в общината. Отличията се присъждат в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Наградите се връчват на общоградското честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За индивидуална награда в направление „Наука и образование“ претендентите за отличието са общо шест:

1. Мима Михайлова Тапанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“.

2. Донка Бончева Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто ОУ „Свети Никола“.

3. Татяна Минкова Николова – начален учител в СУ „Васил Левски“.

4. Георги Павлов Димитров – педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“

5. Снежана Георгиева Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

6. Маргарита Стефанова Иванова- учител в прогимназиален етап в ОУ „Георги Райчев“

В същото направление за колективна награда номинирани са:

1. Педагогически колектив на НУ „Димитър Благоев“.

2. Екип на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

3. Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

4. Педагогически колектив на Пето ОУ „Митьо Станев“.

5. Тракийски университет

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

1. Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми.

2. Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ). 

3. Христо Христов, журналист, посмъртно.

4. Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора,

5. Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на  Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“.

В същото направление за колективна награда са предложени:

1. Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера – Стара Загора.

2. Народно читалище „Родина – 1860“

3. Драматичен театър „Гео Милев“

4. Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“

Последователно Редколегията на Долап.бг ще Ви представи номинациите без редакторска намеса.

                                                          ПРЕДЛОЖЕНИЕ

на инициативен комитет за присъждане на индивидуална награда „Стара Загора” в направление „Култура и изкуство“ на Петър Калчев – директор на Регионален исторически музей Стара Загора

На основание чл. 21 (ал. 1) във връзка с чл. 17. т. 2 на Раздел втори Награда „Стара Загора” на Наредбата за наградите и отличията на Община Стара Загора, приета от Общински съвет с Решение № 1001 от 28.11.2013 г., изм. с Решение № 1803 от 27.09.2018 г., изм. с Решение № 257 от 30.03.2020 г.,

Предлагаме с индивидуалната награда за 2023 г. в раздел „Култура и изкуство” да бъде удостоен Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Номинацията е за откритията, осъществени под научното ръководството на Петър Калчев, по време на археологическите проучвания на източния некропол на Августа Траяна.

Разкритият некропол е един от най-богатите, като в него са положени видните старозагорци от античността, намерили вечен покой на това място. При направените археологически разкопки са проучени 3 монументални гробни съоръжения.

Сред тях е кръгла гробница с големи размери, с диаметър 10 метра, с кръгъл каменен зид и купол от тухли и розов хоросан. Входът се намира от юг, като непосредствено до него има два мощни зида, които са носили колонада от 4 колони с фриз-архитрав над входа на гробното съоръжение. Непосредствено пред входа му са изградени две еднакви по размер раковидни ниши. Южно от входа са изградени стъпаловидно разположени тухли от 16 реда, които са били видими и са били декоративна украса към гробното съоръжение. Гробната камера е с правоъгълна форма и в нея са изградени 5 раковидни ниши – 3 големи и 2 малки. В процеса на проучването са открити голям брой човешки кости без анатомичен порядък и един индивид – млада жена на възраст 23-25 години с изкуствена деформация на черепа.

На същото място е проучено и второ монументално гробно съоръжение, изградено от камъни и хоросан. В дълбочина са оформени правоъгълни гробни съоръжения, изработени от тухли, споени с розов хоросан. Помещенията са застъпени едно с друго, като между тях се откриват мраморни облицовки. Две от тези помещения са покрити с каменни плочи и надградени с раковидни конструкции. Открити са бронзови накити и монети.

Проучено е и трето гробно съоръжение с много големи размери – 8.50 м на 8.50 м, с квадратна форма, вкопано в терена на дълбочина 2.80-3 м, и изградено от ломени камъни с хоросанова спойка. Видимата част е оформена с лицев градеж от ломени камъни, споени с хоросан.

Около гробните съоръжения са проучени 180 гроба, които се отнасят от III век до XII-XIV век след Христа. Те са: цистови гробове, изградени от големи каменни блокове, покрити с големи каменни плочи; зидани гробове от тухли, споени с хоросан и обмазани отвътре с фина мазилка; както и гробове, покрити с големи антични тухли – тегули.

Открити са невероятни по своите естетически качества гробни дарове. Сред тях са бронзова кутия за бижута, покрита с украса от емайл в различни цветове, златни висулки, обици. Разкрити са и два гроба с гробни дарове с изключителна естетическа и научна стойност – златна и бронзова лунула (огърлица с формата на луна), сребърни монети, използвани като накити, три огърлици от карниолови, стъклени и варовикови мъниста.

В друг гроб са открити останки от тъкан, вероятно от дрехата, с която е била погребана жената, златни украси, бронзови гривни и огърлици.

Това е най-богатият некропол с най-много монументални гробни съоръжения, които досега са откривани в Стара Загора и региона от тази епоха, като големите гробни съоръжения се датират от III век.

От научния ръководител е разработена концепция да бъде оформен археологически парк, в който ин ситу да бъдат експонирани трите големи гробни съоръжения, цистовите гробове и част от тухлените гробове. Предвидено е да бъде оформена и експозиция, която включва историята на проучванията. Ще бъде проектирано покритие с цел да се осигури достъп на посетителите до гробните съоръжения.

Така Стара Загора ще има още един интересен археологически обект, който ще повиши интереса към културното наследство на нашия град и ще бъде една от най-впечатляващите атракции на това място.

Проучването на този обект започва през юни 2022 г. и продължава досега.

С изключителния принос на номинирания за индивидуална награда „Стара Загора” в раздел „Култура и изкуство” Петър Калчев, Стара Загора ще получи изключителен за България археологически обект, който ще повиши интереса и потенциала на културния туризъм за посетителите на нашия град.

С уважение:

Петър Драгиев, журналист, доктор на философските науки, управител на книгоиздателското дружество „Новите строители. БГ” ЕООД

Максим Добрев, журналист

Радослава Рашева, историк, журналист