Представяме Ви номинациите за награда „Стара Загора“ за 2023 г.

До определения срок до кмета на Община Стара Загора са постъпили общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата в на образованието и науката в общината. Отличията се присъждат в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Наградите се връчват на общоградското честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За индивидуална награда в направление „Наука и образование“ претендентите за отличието са общо шест:

1. Мима Михайлова Тапанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“.

2. Донка Бончева Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто ОУ „Свети Никола“.

3. Татяна Минкова Николова – начален учител в СУ „Васил Левски“.

4. Георги Павлов Димитров – педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“

5. Снежана Георгиева Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

6. Маргарита Стефанова Иванова- учител в прогимназиален етап в ОУ „Георги Райчев“

В същото направление за колективна награда номинирани са:

1. Педагогически колектив на НУ „Димитър Благоев“.

2. Екип на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

3. Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

4. Педагогически колектив на Пето ОУ „Митьо Станев“.

5. Тракийски университет

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

1. Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми.

2. Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ). 

3. Христо Христов, журналист, посмъртно.

4. Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора,

5. Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на  Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“.

В същото направление за колективна награда са предложени:

1. Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера – Стара Загора.

2. Народно читалище „Родина – 1860“

3. Драматичен театър „Гео Милев“

4. Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“

Последователно Редколегията на Долап.бг ще Ви представи номинациите без редакторска намеса.

                                                                ПРЕДЛОЖЕНИЕ

                                                        от Инициативен комитет

                              за удостояване с индивидуална НАГРАДА „СТАРА ЗАГОРА

ДИМИТЪР НИКЛЕНОВ – ръководител на клуб „Млад писател

и в. Тийн`с пейпър при НЧ „Родина-1860“

– За спечелването на многобройни награди

– За новаторството, инициативността и общественополезната работа с младите хора

– За активно присъствие в културния и обществен живот на Стара Загора

Димитър Никленов е български писател и драматург. Роден е на 03.10.1949 година в с. Црънча, област Пазарджик. Повече от четиридесет години живее и твори в Стара Загора.

Член е на Съюза на българските писатели.

През годините работи в Радио „Стара Загора” като сътрудник в редакция и водещ на детско предаване.

Димитър Никленов е основател и ръководител на клуб „Млад писател“ при Народно Читалище „Родина-1860“ в Стара Загора и вече седма година издава Национален вестник за тийнейджърите „Teen’s paper“, който се разпространява по електронен път и в книжен вариант.

От две години е основател и отговорен редактор на Общински вестник „Мъглижки нюанси“- гр. Мъглиж.

От десет години организира Международен поетичен конкурс „Белоцветните вишни“ – в Казанлък, Национален конкурс за авторска приказка с издаване на сборник с наградените автори – в Стара Загора и Поетични празници с участието с поети от цялата страна – в Мъглиж.

Носител е на Националната награда за детска литература „Петя Караколева`2020“, Национална награда „Калина Малина`2022“ за детско-юношеска литература, награди на Съюза на българските писатели и множество литературни награди от международни конкурси.

На 20 април 2022г. Клуб „Млад писател“ и вестник Teen’s Paper спечелиха І място на Х Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“, Разград.

Творби на Д. Никленов са отпечатани в различни чуждестранни литературни издания и алманаси. Негови произведения намериха място и в учебник за 2 клас. Автор е на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми – излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио „Стара Загора”. Негови пиеси за деца са поставяни в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище, както и в Мексико.

Приказки и пиеси на автора са превеждани на персийски, английски, испански, турски, руски и в Македония.

Книги от Димитър Никленов: „Трите врабчета” – сборник с приказки /с редактор Благовеста Касабова/. Излиза през 1986 година в 14000 тираж. Следват книгите: „Приказки” – сборник; „Приказка за Светофара” – три издания; „Приятели на Слънчо” – сборник приказки; „Алчният селянин и магарето” – приказка на български и руски език; „Сънливка” – на български, френски и английски; „Две звездички от Иран” – на български и персийски; „Мушкатка” – сборник приказки; „Къдравелка”- в съавторство с Палмира Никленова; „Тримата в капан” – фантастична приказка; „Кучето Бокс” – сборник приказки; „Магьосникът”- приказки; „Велосипедчо; “Сиамчо е още нещо” – сборник приказки; „Люлка под дъгата” – сборник приказки и „Приказки за лека нощ“ – на издателство „Ерове“.

Спектакли: Димитър Никленов е автор на моноспектакли за възрастни: „Здравей, дъще“; „Мъжкарят“ и „Покана за живот“, на комедията „Остани в къщи, за да полудееш“.

Книги: Романът му „Любов с вкус на лимон“ излиза в трето допълнено издание на издателство „Ерове“. Автор е и на три криминални новели, включени в сборника „Тя защо уби“: „Убийство в пропастта“, „Опит за оцеляване“ и „Преднамерено убийство“, на сборници с пиеси и сборник с разкази – “Докажи истината“.

Филми за деца по БНТ: „Старият охлюв”; „Червенушка”; „Болното Джудже”; „С нашата ракета”; „Слънчеви приятели” и още десетина, излъчени в рубриката „Лека нощ, деца“.

Пиеси за деца: „Приказка за светофара”; „Къде ми е зелената шапка”- преведена на турски; „Приятели на Слънчо” – преведена на испански и изучавана в театрален институт в Мексико, „Рошльо и Кончето”; „Магаренцето Ритльо”, „Шуши”; „Хем така, хем иначе” и др.

В заключение, Инициативният комитет издига достойната кандидатура на Димитър Никленов, вдъхновен и неуморен творец и приятел, за спечелването на многобройни награди; за активността, подкрепата и дългогодишната работа с млади дарования; за смисленото и активно участие в културния и обществен живот на този всеотдаен, активен и неизчерпаем писател и драматург.

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ: Дора Илиева

Евгения Пекова