Представяме Ви номинациите за награда „Стара Загора“ за 2023 г.

До определения срок до кмета на Община Стара Загора са постъпили общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата в на образованието и науката в общината. Отличията се присъждат в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Наградите се връчват на общоградското честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За индивидуална награда в направление „Наука и образование“ претендентите за отличието са общо шест:

1. Мима Михайлова Тапанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“.

2. Донка Бончева Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто ОУ „Свети Никола“.

3. Татяна Минкова Николова – начален учител в СУ „Васил Левски“.

4. Георги Павлов Димитров – педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“

5. Снежана Георгиева Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

6. Маргарита Стефанова Иванова- учител в прогимназиален етап в ОУ „Георги Райчев“

В същото направление за колективна награда номинирани са:

1. Педагогически колектив на НУ „Димитър Благоев“.

2. Екип на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

3. Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

4. Педагогически колектив на Пето ОУ „Митьо Станев“.

5. Тракийски университет

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

1. Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми.

2. Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ). 

3. Христо Христов, журналист, посмъртно.

4. Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора,

5. Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на  Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“.

В същото направление за колективна награда са предложени:

1. Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера – Стара Загора.

2. Народно читалище „Родина – 1860“

3. Драматичен театър „Гео Милев“

4. Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“

Последователно Редколегията на Долап.бг ще Ви представи номинациите без редакторска намеса.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ при

Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора

ОТНОСНО: ПРИСЪЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНА НАГРАДА СТАРА ЗАГОРА

НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ КОЛЕКТИВ НА

НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВ”, ГР. СТАРА ЗАГОРА

Общественият съвет при Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, предлага през учебната 2022/2023 г., в навечерието на празника 24 май – Денят на българската писменост просвета и култура, да бъде удостоен целият ПЕДАГОГИЧЕСКИ КОЛЕКТИВ на НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ ДИМИТЪР БЛАГОЕВс престижната и авторитетна награда Стара Загораза изключителния принос в постигането на най-високи цели в началното образование в град Стара Загора, обединявайки вековни традиции, неизчерпаем опит на педагозите в училището, съвременни иновации и световни практики.

Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, вече близо 140 години осигурява висококачествено образование на учениците от начален курс на обучение. Училището подготвя своите ученици така, щото да отговарят в най-пълна степен на последващото прогимназиално, гимназиално и висше образование. Училището подготвя една солидна образователна основа, подплатена със стабилни знания, която основа е важното начало на градежа на бъдещите специалисти във всички области на професиите и познанието. Ученици на Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, са реализирани на високо ниво във всяка една сфера на съвременния живот – финанси, държавно управление, здравеопазване, култура, инженерни професии, услуги, развлечения, спорт и много други.

Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, е онова изключително важно звено в развитието на бъдещите личности и горди граждани на Република България, в което се осъществява възможно най-плавно прехода от детството към новата реалност на ученическия живот. В Начално училище Димитър Благоев фокусът е поставен върху постиженията и възможностите на всеки един ученик поотделно. Образователният процес е така фино детайлизиран, че всеки един ученик получава подкрепа за развитие в своята първична област на най-добри възможности и вродени таланти.

Благодарения на усилията на Педагогическия колектив през годините, Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, разполага с красива сграда, която едновременно с покриването на съвременните изисквания за относителна енергийна независимост, е запазила автентичния си вид и възрожденски дух от времето на нейното построяване през далечния край на 19 век. Вече близо 140 години, съграденото школо от уста Баньо, ученик на уста Кольо Фичето, приютява жадните за знания ученици и осигурява първите стъпки в ползотворния и нелек път към образоване и познание. Благодарение усилията на Педагогическия колектив, в последните години училището е оборудвано с подходящата компютърна техника и периферия от най-добро ниво, степента на дигитализация на образованието в Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, е изключително напреднала, което от своя страна добавя допълнително познание у учениците, отговарящо в най-висока степен на дигитализацията на живота ни като цяло и реалностите на съвремието.

В днешно време дворът на училището е напълно обновен, разполага с кътове за отдих, кътове за игри, напълно оборудвана спортна площадка, изключително красива и ценна релефна карта на България и едно просторно място, един оазис с растителност, където учениците имат своите ползотворни минути на отдих и почивка от учебните занятия в една напълно безопасна приветлива среда, спрямо днешните градски реалности.

Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, разполага с изключително красиви и разноцветни стаи, където прекрасни картини от различни приказки, с приветливи цветове, са оживели върху стените на отделните помещения и коридорите. Влизайки в сградата на училището, ученикът вижда един приветлив приказен свят, който по най-лекия и усмихнат начин го приканва и отвежда в света на познанието.

Разбира се, най-голяма заслуга за този успешен старт на всяко едно дете, превърнало се в ученик точно тук, в Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, има Педагогическият колектив на училището, съставен от изключителни специалисти в областта на началната педагогика. Преподаването на всеки един от тях е по-скоро призвание, отколкото професия, като по този начин те успяват да привлекат на страната на знанието всеки един ученик.

Педагогическият колектив на Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, участва в изключително много проекти и програми, някои от които международни, които имат за цел да поддържат подготвеността на педагозите на онова изключително високо ниво, нужно им за да отговарят на посттоянно увеличаващите се изисквания от страна на родители, училищни структури от следващите нива, регулаторни органи, министерството на образованието и други аспекти на заобикалящата ни действителност. Степента на подготовка на целия Педагогически колектив е на изключително високо ниво, доказано от постиженията на учениците в Националните външни оценявания, постиженията им в различни олимпиади и конкурси, успеваемостта на учениците при кандидатстване и прием в училищата в 5-и клас, както и в други местни, национални и международни форуми на участие на учениците в различни образователни съревнования.

Директните взаимовръзки на Обществения съвет с училищния живот, директната комуникация с Педагогическия колектив на Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, директните впечатления от постиженията и възможностите на учениците в училището, ни правят изключително горди, че с дейността си на Обществен съвет можем да подпомагаме едно от най-добрите и най-стари училища в град Стара Загора – Начално училище Димитър Благоев. Лично сме се уверили в изключително високите възможности на Педагогическия колектив на училището при осъществяването на съвременния образователен процес. Постиженията на учениците, пряко следствие на постиженията и възможностите на педагозите, са превърнали Начално училище Димитър Благоев в една от най-престижните, най-добри и най-желани и търсени образователни институции в града ни, касаещи областта на началното образование на подрастващите. Като преки свидетели на резултатите от работата им, с открито сърце и вяра в изключително добрия Педагогически колектив на училището, предлагаме като една истински достойна колективна кандидатура, за носител на наградата да бъде определен Педагогическият колектив на Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора.

Общественият съвет е убеден, че удостояването на Педагогическия колектив на Начално училище Димитър Благоев, гр. Стара Загора, с колективна награда Стара Загора ще бъде признание за успехите на учителите и учениците, признание за успешно и достойно извървения 140-годишен път по нелекия път на образованието. Удостояването с тази награда ще спомогне за продължаване на успешните традиции и постигнатите високи резултати в началното обучение на учениците в град Стара Загора.

С уважение,

Даниел Йорданов,

председател на Обществения съвет при

Начално училище Димитър Благоев

гр. Стара Загора.