Обявяват 11 математически звезди на 5 май

Математическите таланти на Стара Загора ще бъдат поздравени от световноизвестния български музикант Георги Добрев

И тази учебна година е наситена с успешни изяви в областта на математиката за много ученици от община Стара Загора – кръгове от международния турнир „Математика без граници“, състезанията „Хитър Петър“, „Будилник“, „Иван Салабашев“, събитието „Стара Загора търси математически таланти 2022“.

Това носи  голямо удовлетворение не само за учениците, за организаторите, но и за цялата общественост, свързана с математиката  в града ни. Бъдещото развитие на нашия град в голяма степен зависи от разширяващата се база на математическата подготовка на подрастващото поколение, а постиженията до този момент в тази посока са познати на старозагорската общественост.

За втора поредна година фондация „Математика без граници“ , със съдействието на омбудсмана на община Стара Загора г-жа Иванка Сотирова, бившите олимпийци по математика – Велина Колева, Десислава Спиридонова – Темпърли, арх. Сиана Янчева, доц. Евгени Генчев и Станимир Костов  и Яна Ковачева от фондация „Миню Балкански“,  организира

награждаване на ученици от община Стара Загора с постижения в областни, национални и международни състезания по математика.

Всичките 65  номинирани ученици  ще получат награди, осигурени от бившите олимпийци – книги, спортни стоки и сертификат за усърдието и постоянството. „Математическите звезди“ за 2023 г. бяха излъчени по сборовете от точките от състезанията и олимпиадите по математика през учебната 2022-2023 г: трите  кръга на международен турнир „Математика без граници“, есен 2022, зима 2023 и пролет 2023 г., общинския кръг на олимпиадата по математика за  4-12 клас, областния  кръг на олимпиадата по математика за  4-12 клас, състезанието „Европейско кенгуру“,  състезанието „Хитър Петър“,  турнира „Иван Салабашев“, състезанието „Будилник“ и  събитието „Стара Загора търси математически таланти“.

Математическите звезди за 2023 г. са:

Николай Николаев Христакиев, гр. Стара Загора,  подготвителен клас

Дария Руслан Миткова, гр. Стара Загора, 1. клас

Богомил Виделинов Дончев,  гр. Казанлък,  1 клас,

Денислав Петков Ганев,  гр. Стара Загора, 2. клас

Моника Георгиева Христова, гр. Стара Загора, 2 клас

Валентин Великов Казаков,  гр. Стара  Загора,  3. клас

Павел Ладислав Хероут, гр. Стара Загора, 3 клас

Никола Антонов Атанасов, гр. Стара Загора, 4. клас

Ния Минкова Казакова, гр. Стара Загора, 5. клас

Павел Великов Казаков,  гр. Стара Загора,  6. клас,

Валентина Красимирова Кънева, гр. Стара Загора,  6. клас

Часът и мястото на срещата е известен – 5 май 2023 г., 18:00 ч.,  Лапидариум на Регионалния исторически музей.

Започваме с „Като насън“ на Георги Добрев.