Летният сезон 2023 г. на Държавна опера-Стара Загора

От 29 май до 3 септември 2023 г. ще продължи летният сезон на Държавна опера-Стара Загора. Сцените, на които ще се изявят талантливите артисти на Операта са: Летен театър и Античен форум в град Стара Загора, Фестивал „Сцена на вековете” – Велико Търново, Къща музей „П.К.Яворов” в гр. Чирпан, в гр.Ямбол с Цирк „Балкански” и „Край брега на древния Севтополис” – край язовир Копринка.

Програмата започва на 29 май в 20 часа на сцената на Летен театър в Парк „Аязмото”,където ще се състои премиерата на камерната опера „Стон или трагедията на Яворов” от Любомир Денев. Тема на произведението е трагичната участ на един от най-обичаните поети на България – Пейо Яворов, и сложните отношения в любовния триъгълник с Лора и Мина, довели до фатален край.

На 30 май в 20 ч. е балетът „Гето” – отново на сцената на Летен-театър в Парк „Аязмото”. На 1 юни – Международен ден на детето, на същото място е спектакълът „Спящата красавица” за деца. На 16 юни от 20 ч. е гостуването на Операта в гр.Чирпан с Концерта „КУИН Шоуто продължават” в рамките на програмата на Международния фестивал на лавандулата.

На 30 юни и 1 юли от 21 часа на Античен форум „Стара Загора” са спектаклите на мюзикъла „Есмералда.Парижката Света Богородица”. На 6 юли на същата сцена гостува звездата на Метрополитън и много оперни театри по света Желко Лучич – в ролята на Граф ди Луна в постановката на операта „Трубадур” от Джузепе Верди. Специално за тази постановка с режисьор Огнян Драганов преди 4 години младият сценограф и костюмограф Денис Иванов направи солистичните костюми, сега той ще облече и хора и децата и юноши на Сдружение „Свят без граници”, които ще участват в спектакъла.Звездният състав на постановката са още и Йоана Железчева, Даниела Дякова, Даниел Макдал, Ивайло Джуров и др.

На 12 юли под шапитото на Цирк „Балкански” в гр.Ямбол Държавна опера-Стара Загора ще представи операта „Палячи” от Р.Леонкавало с Йонуц Паску, Аида Паску, Георги Динев и др.

На 15 юли на сцената на хълма Царевец, Велико Търново в рамките на Фестивал на оперните театри „Сцена на вековете” Държавна опера-Стара Загора ще покаже „Тоска” от Дж.Пучини с Русалина Мочукова, Йонук Паску, Ивайло Михайлов и др.

На 20 юли на сцената на Античен форум „Августа Траяна” ще видите театрализиран „Реквием” на В.А.Моцарт. Режисьор е Огнян Драганов, хореография Силвия Томова, костюми Салваторе Русо, с участието на оркестър, хор, балет и солисти на Държавна опера-Стара Загора. Основната тежест е върху хореографията и режисьорската трактовка на добре познатата гениална творба. Режисьорът Огнян Драганов добавя говорни текстове от „Ад“ на Данте и развива идеята за вечната борба между Доброто и Злото, за редуването на контрастите в нашия живот, за „силата“ на земната суета. Двама актьори ще се преобразят в символите на Ангела и Демона, за да напомнят на изгубения в своята обезумяла надпревара свят, че нищо не остава незабелязано. Силвия Томова е категорична, че в спектакъла на Реквием-а целта не е танците да доминират – те са в хармония с текста и музиката, с настроенията и емоцията, които внушават гениално написаните ноти. Танцът допълнително подсилва внушението със своите изразни средства.

Отново голяма световна оперна звезда ще видят зрителите и гостите на Стара Загора на 27 юли на сцената на Античен форум „Августа Траяна”. Рафал Шивек ще бъде в ролята на Атила в едноименната опера на Джузепе Верди. Той е един от най-добрите интерпретатори на образи от Вердиеви опери и участва в спектакли на всички най.известни оперни театри в света.

На 31 юли Стара Загора отбелязва годишнина от боевете и опожаряването на града по време на Руско-турската война 1877/1878 г.  По този повод отново ще бъде представена сценичната версия на „Реквием” от В.А.Моцарт на сцената на Античен форум „Августа Траяна”.

През месец август на сцената на Форума ще има концерт-спектакъл от най-известните оперети мюзикъли „От Виена до Бродуей” /4 август/. На 26 август мюзикълът „Есмералда-Парижката Света Богородица” ще се играе на сцената на Хълма Царевец във Велико Търново като част от програмата на Фестивал „Сцена на вековете“. След това Операта се „пренася” на сцената на язовир „Копринка”, където зрителите ще видят спектаклите на: операта „Атила” от Дж.Верди /30 август/, балетът „Гето” /1 септември/и мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица” /3 септември/.

Росица Ранчева