Документалният филм“ВОЕВ” в Стара Загора

„ВОЕВ“ – първият пълнометражен документален филм за емблематичния поет и музикант Димитър Воев, ще има своя прожекция на 7 май от 18:30 в Синема Сити – Мол Галерия Стара Загора.

Филмът съживява майсторски, с емоция и вкус, спомена за ДимитърВоев – музикант, поет, творец, един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век.Основател, вокалист и басист на групата „Нова Генерация“, той напуска този свят твърде млад, на 27-годишна възраст. Бандата му вдъхновява и повлиява силно няколко поколения музикални фенове у нас, а текстоветена Воев и музикалният му стил сякаш изпреварват своето време.

До този момент „ВОЕВ“ е носител на Награда за най-добър български документален филм за 2022 г., Награда за най-добър режисьорски дебют на MasterofArtFilmFestival,както и Награда на публиката на RhodopeInternationalFilmFestival.

 Лентата получи 6 номинации за тазгодишните награди на Съюза на Българските Филмови Дейци„Васил Гендов“, сред които заНай-добър документален филм – с продуцент Валерия Стойкова и MatchPointProductions, за Най-добър дебют на документален филм– зарежисьора Биляна Кирилова и за Най-добър сценарий на документален филм– за Биляна Кирилова и Неда Миланова.

Билети за прожекцията на “Воев” в Стара Загора могат да бъдат закупени от ТУК.

Информация за още прожекции в Стара Загора и за разпространението на филма в други градове може да бъде намерена на официалната страница във фейсбукВОЕВ – Филмът.

 Филмът е осъществен с подкрепатанаСтоличнаобщина -програма„Култура“, Националенфонд“Култура”и Фондация “ДимитърВоев -НоваГенерация”.