Виктор Донев представи отлично ОУ „Кирил Христов“ на национална олимпиада по история

Виктор Стойчев Донев от VII „в“ клас при Основно училище „Кирил Христов“ – Стара Загора, участва успешно на 29 и 30 април 2023 г. в Националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации, който се проведе в Свиленград. Седмокласникът получи обща оценка от състезателните дни – отличен 5,50. Специално поздравление за чудесното представяне на Виктор Донев поднесоха директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев и заместник-директорът по учебната дейност в прогимназиален етап Марияна Йотова. На престижната ученическа надпревара, в която се включиха 51 седмокласници от цялата страна, Виктор бе придружен от учителката си по история и цивилизации Марияна Тодорова Генчева.

В първия ден от националната олимпиада учениците положиха писмен изпит, на който решаваха за 3 астрономически часа 16 отворени въпроса, последният от които – отговор на исторически въпрос. На следващия ден преминалите с оценка над 5,50 се явиха на устно събеседване по историческа тема пред национална комисия.

Виктор е отличен ученик, възпитан, културен, трудолюбив и дисциплиниран. През трите години в ОУ „Кирил Христов“ той има само отлични срочни и годишни оценки“, похвали г-жа Тодорова своя възпитаник. Седмокласникът е номиниран за наградата „Млада Загора“, успешно участва в състезанието „Моята родина“, както и в областния кръг на олимпиадата по история и цивилизации през 2022 г.

Явяването на Националния кръг на олимпиадата в Свиленград беше интересно преживяване. На официалното откриване на 28 април в НЧ „Просвета – 1870“ имаше музикално-танцова програма, почувствах се някак специален“, разказва Виктор Донев. Доволен е и от културната програма, организирана за всички участници в националния кръг на олимпиадата – посещението на тракийска куполна гробница и средновековна крепост в с. Мезек. Харесва му да научава за миналото на нашия народ и да се потопява в атмосферата на дадено време. „Ние сме българи и според мен е важно да познаваме историята си, защото народ без история няма бъдеще. А и г-жа Тодорова е много добър учител, преподава разбираемо, разказва увлекателно и подробно, много е отдадена на професията си“, подчертава в заключение седмокласникът.

Таня Стоянова