Митрополит Киприан освети храм в село Димовци

На 30 април 2023 г. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан освети новопостроения параклис „Св. Рождество Богородично“ в гурковското село Димовци. Църквата е построена с дарения от спомоществователи, сред които Христо Ганчев и Стоян Илиев, както и с подкрепата на община Гурково.

„Поставяме началото. Идеята ми е да открием и други такива храмове във високопланинските ни селища“, каза кметът Мариан Цонев. Продължават довършителните ремонтни дейности в параклиса „Св. Георги Победоносец“ в село Пчелиново.

Припомняме, че през февруари,  на среща в администрацията, владиката и градоначалникът обсъдиха състоянието на храмовете в региона – църквата ”Св. Димитър” в град Гурково, която е паметник на културата със 140-годишна история, построеният през 1895 г. храм „Въведение Богородично“ в с. Паничерево и храм „Св. Троица” в с. Конаре, който е с изключително рядка архитектурна конструкция.

На 02 май 2023 г. (вторник), когато църквата почита Св. цар Борис-Михаил и Св. Атанасий Велики, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще възглави св. Божествена Златоустова литургия в храма на манастир „Св. Атанасий” в  с. Златна Ливада. Началото на службата е в 09:00 часа.

Благовест Илиев