Гостуването на Галина Дурмушлийска в ОУ „Кирил Христов“ се превърна в празник на народната песен

Известната народна певица Галина Дурмушлийска, наричана „славея на Добруджа“, с очарователната си усмивка и въздействаща харизма завладя сърцата на ученици и учители по време на своето гостуване на 28 април 2023 г. в конферентната зала на ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора. В учебното заведение популярната и обичана изпълнителка застана редом до своя ученичка – талантливата седмокласничка Божидара Николова, която имаше честта да изпълни „Пристануша“ и други песни заедно с нея. Инициативата за гостуването на г-жа Дурмушлийска е по идея на възпитаничката ѝ Божидара Николова и на нейния дядо Божидар Димитров. Певицата бе посрещната сърдечно от директора на училището Господин Балъкчиев и неговия екип, които приветстваха топло бележитата гостенка. Музикален поздрав към нея отправи първокласникът Виктор Славов, който я трогна с изпълнението си на гайда.

По впечатляващ и нестандартен начин Галина Дурмушлийска представи пред ученици от петите, шестите и седмите класове своя житейски и професионален път, както и творчеството си, отразени в книгата ѝ „За песните на моята душа“ (със седем раздела за различните периоди от живота ѝ) и в едноименния компактдиск. Непринудено и с лекота тя успя чрез красноречието си да увлече децата в историите на героите, разказвани в отделните песни. Да ги пренесе назад във времето и да поговори с учениците за обичаите и душевността на българина. Словата ѝ се лееха сладкодумно – за Добруджа, за Йордан Йовков, за немислимия живот без красота, любов и музика. После неусетно преминаваха в мелодия и песен – както го могат само онези хора на изкуството като нея, дарени с безмерен талант, с който не просто живеят, а горят. Такива хора носят в себе си безгранична доброта и дарба, те запалват със своята любов към музиката искри в сърцата на околните. Така с песни, любопитни разкази и в неспирен диалог с учениците, певицата успя да им разясни и непознатите за тях думи от фолклорните текстове, за да усетят децата старинното им очарование. Самото представяне беше така завладяващо, че срещата протече като неповторимо съчетание на интересна беседа за красотата и уникалността на българската народна музика и затрогващ откровен разговор за пътя на певицата по националните и международните сцени. Тя сподели за трудовия си опит във Франция и за десетте години в Нидерландия, където е създала два музикални проекта – женски хор „Среща“ и смесен хор „Чубрица“, за хубавите и за необичайните мигове при работата си с чужденците. И това гостенката съчета със споделяне на житейски съвети и мъдрост с младите хора, както и със забавен и незабравим урок по народно пеене, в който се включиха всички присъстващи в залата – в началото плахо, а после все по-уверено и с настроение. Г-жа Дурмушлийска озаряваше срещата с неизчерпаема енергия, с прекрасното си чувство за хумор и с присъщата си широка усмивка. Отговаряше с желание на въпросите на учениците и на молбите да им попее още. Така гостуването на Галина Дурмушлийска се превърна в истински празник на народната песен и българското, в неповторим концерт, по време на който публиката се смееше и тъгуваше с героите от песните, ръкопляскаше, емоционално ръкомахаше и припяваше народни песни заедно с изпълнителката.

Няма песен, която да не е минала през сърцето ми“, заяви певицата пред младите си зрители. „Българската народна музика съдържа два силни компонента – неравноделните ритми и специалното звукоизвличане“, каза още тя, обяснявайки, че те са сложни и интересни за чужденците. На учениците тя сподели и редица свои изстрадани истини – колко е полезно да учат, защо трябва да се гордеят с народната музика и да защитават българското. Също и че според нея най-важното в живота е да има „две очи и едно сърце, които да те чакат вкъщи“. Като причина за написването на книгата си изтъкна: „Да оставя моя опит и моя спомен за вас.“ Допълни, че дори в изобилието от информация днес има неща, които младите могат да научат само от хората с опит от нейното поколение. Разказа им и за своя настоящ дом в Котел, като ги покани да ѝ гостуват и пак да попеят заедно. От своя страна, тя обеща отново да дойде при любезните домакини от ОУ „Кирил Христов“. „Пазете българските ценности“, обърна се в заключение към учениците народната певица.

В края на срещата директорът г-н Балъкчиев поднесе на г-жа Дурмушлийска цвете и сувенир за спомен от училището. Специалната си благодарност за гостуването ѝ изразиха още заместник-директорът Марияна Йотова и учителите по музика Нела Караманова и Иван Поров. Г-жа Караманова представи по време на срещата пред г-жа Дурмушлийска още една млада надежда в музиката – петокласничката Александра Стефанова, която имаше шанса да пее заедно с известната певица.

Изпълнителката раздаде автографи на почитателите си и записа паметни думи в Почетната книга на училището. Докато разглеждаше учебното заведение и се връщаше с умиление в своите ученически спомени, г-жа Дурмушлийска се възхити на музейната експозиция, посветена на поета Кирил Христов, като поздрави директора г-н Балъкчиев за грижливо събираните през годините експонати, свързани с живота и делото на патрона на училището.

Таня Стоянова