В Международния ден на танца – още горещи балетни новини!

Германия отново очаква с нетърпение солистите на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера!
На 1-ви май 2023 година в оперния театър на град Мюнстер в Германия ще се състои балетният спектакъл „Па де дьо – Странната жена“ на българския хореограф Донвена Пандурски. В него ще вземат участие солистите от Балета на Държавна опера-Стара Загора примабалерината Анелия Димитрова, Фиорди Лоха, Богдана Сергеева, Ивайло Янев, Кармен Демирташ, Хорхе Барани. Град Мюнстер е известен университетски, исторически и културен център. Това е градът където през 1648 година е подписан Вестфалският мирен договор след 30-годишната война.
Спектакълът в две части е посветен на класическия и неокласическия балет.
Първата част се състои от класически па де дьо, откъси от известни балети („Корсар“, „Жизел“, „Дон Кихот“), които от векове са доказали своето качество и привлекателност за широката публика и които предоставят на балетните артисти възможност да покажат професионалното си майсторство.
Във втората част на вечерта солистите ще се представят в нова светлина – в стила на неокласическия танц. Едноактният балет „Странната жена“ разказва една обикновена и може би точно поради това много объркана съвременна история за срещата на двама души. Един мъж и една жена се стремят да избягат от самотата си и да намерят хармония един с друг – трудно постижима цел в днешния изнервен свят.
На добър час!