Представяме Ви номинациите за награда „Стара Загора“ за 2023 г.

До определения срок до кмета на Община Стара Загора са постъпили общо 20 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2023 година. С нея се удостояват граждани с високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата в на образованието и науката в общината. Отличията се присъждат в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Наградите се връчват на общоградското честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За индивидуална награда в направление „Наука и образование“ претендентите за отличието са общо шест:

1. Мима Михайлова Тапанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“.

2. Донка Бончева Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто ОУ „Свети Никола“.

3. Татяна Минкова Николова – начален учител в СУ „Васил Левски“.

4. Георги Павлов Димитров – педагогически съветник в ОУ „Кирил Христов“

5. Снежана Георгиева Богева – старши учител по история и цивилизация в СУ „Максим Горки“.

6. Маргарита Стефанова Иванова- учител в прогимназиален етап в ОУ „Георги Райчев“

В същото направление за колективна награда номинирани са:

1. Педагогически колектив на НУ „Димитър Благоев“.

2. Екип на проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора, насочен към деца със специални образователни потребности.

3. Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

4. Педагогически колектив на Пето ОУ „Митьо Станев“.

5. Тракийски университет

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

1. Димитър Никленов, български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми.

2. Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ). 

3. Христо Христов, журналист, посмъртно.

4. Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера – Стара Загора,

5. Радост Младенова – Арабаджиева – музикален педагог и хореограф, ръководител на  Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“.

В същото направление за колективна награда са предложени:

1. Творческия състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера – Стара Загора.

2. Народно читалище „Родина – 1860“

3. Драматичен театър „Гео Милев“

4. Детско – юношеска школа за сценични изкуства „Алегра“

Последователно Редколегията на Долап.бг ще Ви представи номинациите без редакторска намеса.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ЗА НАГРАДАТА „СТАРА ЗАГОРА“

В НАПРАВЛЕНИЕ „НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ“

НА СНЕЖАНА ГЕОРГИЕВА БОГЕВА –

СТАРШИ УЧИТЕЛ ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ

В СУ „МАКСИМ ГОРКИ“

Снежана Георгиева Богева е старши учител по история и цивилизации в Средно училище“ Максим Горки“ от 1995 г. Родена е в гр. Стара Загора, където завършва средното си образование в ЕСПУ с преподаване на руски език “Максим Горки“`(днес- СУ “Максим Горки“). Висшето си образование, степен магистър, специалност история завършва в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ през 1993 г. Педагогическият ѝ стаж е 28 години. Преподавател е по предмета история и цивилизации в прогимназиален етап V-VII клас и в първи и втори гимназиален етап IX-XII кл., вкючително профилирана подготовка XI XII кл., където активно работи с учениците за подготовка за ДЗИ. При проведените през 2022 г. зрелостни изпити по профилиращ предмет история и цивилизации нейните ученици достигат високи резултати: Мирена Ганчева е с отличен успех 5.70, а Росица Илиева с много добър 5.49, което им дава възможност за успешна реализация като студенти в СУ “Св. Кл. Охридски“ в специалности археология и история.

Високи са постиженията показани от ученици, подготвени от госпожа Богева на областен кръг на олимпиадата по история и цивилизации в периода 2017-2022 г., като през настоящата година също има ученичка явила се на областен кръг. През 2020 г. нейният ученик Константин Иванов от VII клас се представя отлично на националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации с резултат 5.75. В периода 2018-2023 г. Снежана Богева е член на Областната комисия за проверка на олимпиадите по история и цивилизации.

Госпожа Богева има участие в общоградско състезание на тема: „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, проведено на 5 март 2019 г. в РБ “Захари Княжевски“, посветено на Националния празник – 3 март. Отборът на СУ “Максим Горки“, съставен от участниците в клуба по история и цивилизации под ръководството на Богева се класира на второ място. За участието на отборите и при следващите издания на състезанието г-жа Богева участва активно в подготовката им за явяване.

Международните награди в периода 2019-2022 г. са участие в Международен ученически конкурс „Заедно в ХХI век“ през 2020 г.- Гергана Желева е отличена с първо и второ място в две различни секции. Традиционно е участието и заемането на призови места в Международните славянски четения в гр. Самара с доклади на историческа тема, подготвени от ученици, които изучават руски език с научен ръководител Снежана Богева 2020-2022 г. Гергана Желева, Таня Ковачева заемат съответно първо и второ място през 2022 г. Виктория Атанасова- трето място.

През 2020 г. участие в телемост на ученици, изучаващи руски език, подготвени от госпожа Богева с партньорско училище в Санкт Петербург на тема 75 години от Втората световна война. През 2021 г. участие онлайн в исторически конкурс „Моя Россия“ за ученици, проведен в Москва, в българското посолство, на който учениците Александра Генчева, Гергана Желева и Таня Ковачева, с ръководител Снежана Богева се представят отлично с доклади и заемат първите места. През 2022 г. същите ученички, отново под ръководството на госпожа Богева имат отлично представяне в исторически конкурс „За други свои“, организиран с участието партньорско училище в Санкт Петербург по повод 145 г. от началото на Руско-турската освободителна война 1877-78г.

През февруари 2023г. госпожа Богева участва със свои ученици в Националната инициатива на СУ „Васил Левски“, гр. Карлово „150 урока за Васил Левски“ в представения открит урок пред ръководството на СУ “Максим Горки“, учители и ученици от IX и X клас на тема: “Времето е в нас и ние сме във времето, та нас обръща и ние него обръщаме!“, посветен на 150 години от гибелта на Васил Левски. Образът на Васил Левски според исторически източници и връзката на Апостола на свободата със Стара Загора са разгледани в презентация от ученици от 10 и 11 клас, част от Клуба по история и профил “История и цивилизации“ с преподавател Снежана Богева.

През март 2023 г. учениците Таня Ковачева и Гергана Желева, съответно от XI и XII кл., с научен ръководител Снежана Богева заеха първо и второ място с разработени от тях доклади в индивидуалното участие във викторината“ Интелектуална игнатиевска игра“, част от националните инициативи, посветени на 145 г. от Освобождението на България, организирани от СБУ и Фондация „Устойчиво развитие“. Отборът на СУ “Максим Горки“ с ученици от IX кл. зае първо място при колективните участия, като трима от петимата участници са подготвени от Снежана Богева.

Снежана Богева е председател на Методическото обединение по обществени науки и гражданско образование в СУ “М. Горки“ в периода 2013– 2023 г., като такава работи активно с колегите по предметите от гражданския цикъл. Член е на комисията по квалификации в училище и участва в организирането и провеждането на обучения за колектива.

Госпожа Богева е ръководител на клуб по история “Пътешествие в историята“ от 2013 до настоящата 2023 г. Активно участва в отбелязването на 50-тата, 55-тата и 60-тата годишнина на училище „Максим Горки“ с множество инициативи – създаване и представяне на филм “Моето училище на 50 години“, съвместно с Веселина Танева – на училищна музейна експозиция за училищната история, провеждане на инициативата Среща на поколенията, провеждане на училищна викторина – 145 г. от Освобождението, кръгла маса, посветена на Васил Левски, фото-изложба “60 години в полет“.

През 2022/2023 г. Средно училище “Максим Горки“ отбеляза 60-тата си годишнина. По този повод бе реализиран филмът “Моето училище – 60 години в полет“ по идея, сценарий и режисура на госпожа Богева. Филмът бе представен през октомври 2022 г. пред публика в Регионална библиотека “Захарий Княжески“, гр. Стара Загора, а на 28 март 2023 г., когато се отбеляза патронният празник на училището – пред всички ученици. Идеята на сценария е да представи училищната история през погледа на възпитаниците на „Максим Горки“, като разказът започва от първия випуск-1962г. и завършва с абитуриентите от випуск 2022 г. В основата на разказа са интервютата- личната позиция, спомени и размисли, които докосват, вълнуват, но и разкриват пътя на училището и утвърждаването му през годините по различен начин, а неговият 60 годишен полет е илюстриран от успехите на учениците и учителите, които с гордост го наричат-Моето училище! Филмът “Моето училище-60 години в полет“ е един по – различен иновативен проект, който представя училище “Максим Горки“ и неговата история, но и утвърждава ролята на училището, защото както заявяват неговите възпитаници – то е не само територия, а“ дух, свобода и устременост“! Това е идея как да бъде разказана училищната история по затрогващ и вълнуващ начин, да покаже мисията на учителите и здравата им връзка с техните възпитаници. Филмът бе приет с интерес и получи висока оценка лично от вицепрезидента на Републиката – г-жа Йотова.

В педагогическата си практика госпожа Богева за работата си е получавала грамоти, дипломи и благодарствени адреси, но не е отличавана на общинско или национално ниво.

Педагогическият съвет на СУ „Максим Горки“ единодушно предлага Снежана Богева – старши учител по история и цивилизации в СУ „Максим Горки“, за удостояване за Наградата „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“.

Решение на ПС е отразено в протокол №.6/06.04.2023г.

Директор на СУ „Максим Горки“

Мариана Пенчева