Мащабна културна национална и международна програма реализират в Чирпан

„От 23 април 2023 г. до 30 юни 2023 г. в Община Чирпан организираме и провеждаме пролетни дни на културата“. Това обяви на пресконференция в Стара Загора кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов. Той, заедно с целия си екип на отдел „Култура“ представиха наистина мащабна културна програма, насочена изцяло към младите хора и развиване на фестивален туризъм, към гостите на града и общината, към уникални забавни, научни и бизнес инициативи.

Началото беше сложено на 23 април т.г. с провеждане на Първи национален акордеонен конкурс „Веселин Джанкардашлийски“. Патронът на конкурса е респектиращо име на преподавател, автор на учебна литература, основател на музикалната школа в Чирпан, организатор на редица фестивали и конкурси, дългогодишен преподавател по акордеон в НУМСИ „Христина Морфова“- Стара Загора, Почетен гражданин на града на Яворов.

Тази година на 6 октомври Джанкардашлийски щеше да навърши 90 години. По този повод, общинското ръководство е възложило изработване на негов паметник.

Следващото голямо събитие е Националният фолклорен фестивал „ Гласове и ритми от Тракия“. Провежда се традиционно край манастира „Свети Атанасий“ в село Златна ливада на 30 април и 1 май. Във фестивала ще участват самодейни певчески и танцови състави от общината домакин, от старозагорски, казанлъшки, хасковски и асеновградски региони.
Началото е 11.00 часа. За доброто настроение на хилядите гости ще се погрижи и оркестър „Канарите“ .

2 май 2023 г. ще започне в храма на манастира „Св.Атанасий Велики“, където Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи златоуста литургия, която ежегодно се провежда в манастира, по случай храмовия празник.

на 3 май 2023 г. в къща музей „Пейо К.Яворов“ в гр.Чирпан ще се проведе
Международна научна конференция „Манастирът „Св.Атанасий Велики“ и
началото на монашеството в Европа“. Специални гости ще бъдат академик
Росен Милев, представители на БАН, професори и изследователи от
Германия, Испания и Полша.

Следващото предизвикателство е провеждането на 21 май 2023 г. на Втори национален конкурс за млади фолклорни таланти „Атанаска Тодорова“.

Гъдуларското надсвирване „Дядо Вичо Бончев“ е на 27 май в Чирпан и на 3 юни – в село Спасово.

От 16-ти до 18 юни -ти юни 2023 г. в Чирпан и село Средно градище ще се проведе Второто издание на Международния фестивал на лавандулата. Ще започне със шествие на местните и гостуващите фолклорни състави от Молдова, Словения, Турция и др. Програмата включва базар на продукти от лавандула, фолклорни надпявания, летен театър, йога в лавандуловите полета, както и изпълнения на известни музиканти, артисти и певци.

ПРОГРАМА

16 юни /Петък/ – гр.Чирпан, площад „Съединение”:

07:00 – Йога в лавандулата за всички – Лавандулово поле „Трендафилов”

10:00 – Лавандулов базар на занаятите, фермерите и изкуствата. Кулинарна алея.

10:00 – Фотографска изложба „Магията на чирпанската земя”

10:00 – Лятно театро – 6 часа забавления за всички

19:00 – Празнично шествие

19:30 – Официално откриване на Международния фестивал на лавандулата 2023

20:00 – „Куин – Шоуто продължава” – Концерт на симфоничен оркестър и хор на Държавна опера Стара Загора по музика на Куин

17 юни /Събота/ – с.Средно градище, площад:

07:00 – Йога в лавандулата за всички – Лавандулово поле „Трендафилов”

08:00 – Туристически поход: „Лавандуловите пътеки на Средно градище”, организатор ТД „Средногорец”

10:00 – Лавандулов базар на занаятите, фермерите и изкуствата. Кулинарна алея.

10:00 – Винени дегустации и посещения на винарни и дестилерии

12:00 – Фолклорен концерт – първа част

14:00 – Фолклорен концерт – втора част

гр.Чирпан, площад „Съединение”:

16:00 – Лавандулов базар на занаятите, фермерите и изкуствата. Кулинарна алея.

19:00 – Начало на концертна програма „Звездите на България” с участието на: Пламен Бонев (Де Ла Бона), Рафи и Любо Киров

22:30 – Lavender Summer Party: DJ Tarkan, DJ Danny Slim

18 юни / Неделя/

с. Спасово – Етнографска къща:

гр.Чирпан, площад „Съединение”:

07:00 – Йога в лавандулата за всички – Лавандулово поле „Трендафилов”

17:00 – Лавандулов базар на занаятите, фермерите и изкуствата. Кулинарна алея.

17:00 – „Наум Шопов. Бележки от един живот” – Представяне на книгата на Георги Тошев – Къща музей „Пейо Яворов”, гр. Чирпан. Георги Тошев е артистичен директор на Фестивала на лавандулата.

18:00 – Фолклорно надиграване

20:00 – Концерт на Глория

Два дни преди фестивала, Чирпан ще бъде домакин на форум „Реклама и популяризиране на културно-историческо наследство между партньорски общини“. Участие ще вземат делегации от побратимени градове -Ниш, една община от Черна гора, една от Молдова и две от Словения. Очаква се в най-скоро време да се подпише  споразумение за сътрудничество и с община Шаркьой от Турция.

В последния ден на юни 2023 г. започва грандиозният тридневен Рок фестивал в село Могилово. Фестивалът в долината на виното ще се проведе от 30 юни (петък) до 2 юли (неделя) 2023-а. Хедлайнерите на третото издание са Scorpions, Europe и Helloween.

По думите на Ивайло Крачолов миналата година посетителите му са били над 20 000. За тази се очакват двойно повече.

Росица Ранчева