Проф. д-р Добри Ярков:“Тракийският университет стремглаво върви нагоре и покорява високи върхове“

На 15 май 2023 г. в Тракийския университет ще се събере най-важният управляващ орган на висшето училище- Общото събрание. Делегатите му ще се запознаят и отчетат дейността на ректора за изминалите близо четири години (2019-2023) и ще изберат ректор за следващите четири години.

По неофициални данни досега има един кандидат за ректорския пост – досегашният ректор проф. д-р Добри Ярков. Пак по неофициални данни зад неговата кандидатура са застанали над 200 човека.

В навечерието на това важно събитие, проф. д-р Добри Ярков направи публично обръщение към студентите, преподавателите, административния и технически персонал. В него се казва:

Уважаеми колеги, преподаватели, служители, уважаеми студенти,

за мене е чест да бъда ректор на Тракийския университет и голяма привилегия, която получих преди близо четири години от Вас.

Искам да споделя, че се гордея да бъда ректор на Тракийски университет и да Ви благодаря, че гласувахте за мене и ме избрахте за ректор.

Благодаря на ректорите преди мене, на които преди повече от 25 години, когато е създаден нашият университет, сигурно им е било по- трудно. Но аз стъпих на по-здрава почва.

За изминалите 3-4 години успяхме да съградим университет, който е лидер на висшето образование, на научно – развойната и приложна дейност в България.

През изминалите три и половина години се случиха неща, които не могат да се обяснят. Това са мои и наши сбъднати мечти. Но ние не спираме да мечтаем. И ако тази приказка продължи, аз Ви гарантирам, че през следващите 4 години ще работим със същия ентузиазъм. Тракийският университет със своята мощ и капацитет, напълно реално е да влезе в топ 500 ранг на университетите в света. Тази мечта може да бъде реалност.

За нас е важно младите хора на България да останат в родината си и да учат в нашия университет. Защото без млади хора не може да има просперитет за никоя държава.

Аз съм благодарен, че държавата ни вярва и държи на нашия университет. Чувстваме нейната подкрепа с тази армия от над 650 преподаватели, над 10000 студенти, в широкопрофилните направления, в които работи Тракийски университет, както в образованието, така и в научно-развойната дейност.

Ние можем да променим облика на икономическия модел не само на една област, но и на цяла България.

С гордост мога да Ви кажа, че през тези години съм работил с цялото си сърце и душа за развитието на Тракийския университет. Това, което е той сега, е желан партньор на университети и на бизнеса в България, на университети в чужбина…Това е голяма награда за мене.

Най-голямата ми награда е, че виждам в Тракийски университет да работят и учат усмихнати, щастливи хора, които се гордеят, че работят и учат в Тракийски университет.

Още веднъж искам да Ви кажа, че за мене е висока чест и гордост да бъда ректор на Тракийски университет“- каза проф.д-р Добри Ярков.

Тракийски университет Стара Загора през последните четири години върви стремглаво нагоре с една различна, смела и съвременна управленска политика, начело с ректора проф. д-р Добри Ярков. Доказателство за това са редица положителни промени, които сочат, че висшето училище е желано, както за обучение в различните професионални направления, така и за работно място в академичните среди и администрацията.

Стабилността на един университет зависи в голямата си част от студентите. Тяхната бройка от 2019 до 2023 г., през мандата на проф. Ярков, е нараснала с 43%. Приемът за държавна поръчка беше изпълняван на 100%.

Чуждестранните студенти се увеличиха общо с 58 %. Обучаващите се в англоезична програма нараснаха със 124%.

Обучението в университета се разшири, като разкри учебни бази в Кюстендил и Царево. Изборът на младите хора да учат в Тракийски университет, освен с утвърдените и доказали се във времето дисциплини, е свързан и с актуалните и привлекателни нови такива. Университетът разкри 17 нови бакалавърски специалности и 14 магистърски, плюс 6 хибридни магистратури, които са в отговор на потребностите на пазара на труда и продиктувани от нуждите на бизнеса от специализирани кадри в различни професионални сфери.

Средната работна заплата в Тракийски университет Стара Загора достигна увеличение от над 60%, което неминуемо го превърна в желано и спокойно място за работа и академично развитие. Заплатите на хабилитираните преподаватели се увеличиха с 52 %, на нехабилитираните – с 80%, а на административния и технически персонал -с 50%.

Бюджетът на институцията се увеличи двойно..

Цялостният облик на университета беше променен с осъвременяване и модернизиране на звена и факултети, обогатяване или кардинално подменяне на тяхната материална база чрез използване на различни финансови инструменти – със собствени, държавни или европейски средства.

В България беше разкрита първата Университетска ветеринарна болница. Бяха обединени клиниките за дребни животни, за коне и за продуктивни животни. Беше сформирана спешна ветеринарномедицинска помощ, отделение по заразни и паразитни болести и лабораторен комплекс. Създадена е и мобилна клиника за продуктивни животни. За целта бяха закупени бусове, оборудвани с подвижна амбулатория и лаборатория, с целия пакет медикаменти и инструментариум, за да пътуват до фермите в страната.

А основната цел за създаването на Университетска ветеринарна болница е тя да помага за отличната практическа подготовка на студенти и специализанти. За подобряване на практическите умения на студентите по ветеринарна медицина беше оборудван и открит Симулационен център, където те да се обучават без болка и страдание на живи животни. Практиката и тренировката на уменията се извършват на изкуствени макети – симулатори на животни или синтетични органи.

За перфектната практическа подготовка на студентите беше изцяло обновено и модернизирано Учебно-опитното стопанство в Академичен технологичен комплекс, който освен ос със затихващи функции се превърна в пример за подражание, освен на студенти – на фермери и на селскостопански производители.

Морално остарелите машини в автопарка,бяха подменени с последна дума на техниката на марката „Кубота“ със субсидии на Министерство на науката и образованието на стойност 500000 лв. Скромната бройка на животните от едва 40, скочи на близо 1000. От Германия бяха докарани месодайната порода говеда „Галуей“, млекодайната порода „Холщайн“ и „Симентал“, както и расови жребци и понита.

Тракийският университет регистрира марка и предлага в Демонстрационния си център сирене, кашкавал и прясно мляко от млекомати от производството на университетската ферма.

В Академичния технологичен комплекс тече изграждането на роботизирана ферма и демонстрационна мандра. Така цикълът „От Земята“ до трапезата“ е напълно завършен и готов за подготовка на студентите за професионалния им опит.

Тракийският университет в партньорство с инвеститора „Аква фиилд“ ООД изградиха за по-малко от година Център за аквапоника към университета, разположен на площ над 4000кв.м. За първи път в Източна Европа беше открит уникален, образователен, научно-изследователски и индустриален проект за контролирано екологично производство, чрез аквапонична технология в България . Модерното съоръжение беше официално открито от държавния глава на страната Румен Радев.

Университетът изгради модерен Академичен информационен център, разположен на площ от близо 5000 кв.м. Центърът разполага с модерна библиотека, напълно оборудвана дигитална печатница, учебни и компютърни зали. В него ще се осъществяват всички начинания, свързани с дигитализацията. Хартиените носители в библиотеката ще бъдат дигитализирани изцяло и студентите ще имат пълен достъп до тях.

На финалната права са и ремонтните дейности на 12-ти и 13-учебни корпуси, които ще бъдат изцяло реновирани и ще отговарят на европейските изисквания за енергийна ефективност. Освен модерни лекционни зали и лаборатории, ремонтът предвижда просторен подземен паркинг със зарядни станции за електромобили. Санирани и обновени са сградите на факултет „Техника и технологии“ в град Ямбол, Педагогически факултет и Медицински колеж. Вход са още редица проекти, които ще осъвременяват и модернизират образа на висшето училище, в отговор на критериите за красива и достъпна образователна среда.

Тракийски университет Стара Загора подписа множество договори, споразумения и меморандуми с други висши училища, чуждестранни организации, бизнес и държавни институции. Като основна цел е добрата практическа подготовка на студентите и обмяната на опит. Привлечените средства от програми и проекти към момента са за над 61 млн лв.

Тракийският университет беше домакин на международни събития, научни конференции и проводник на идеи на най-високо технологично естество, свързани с приложението на науката с практиката и взаимстване от опита на най-добрите в света.

Университетът посрещна чуждестранни делегации , сред които ключова беше тази, водена от министъра на регионалното развитие на област Саксония Томас Шмит. Официални визити на посланици, аташета и консули бяха част от ежемесечната дипломатическа дейност на Тракийския университет.

Тракийски университет Стара Загора организира нови мащабни събития като Фестивал на знанието и Панорама на Тракийския университет на територията на висшето училище и в центъра на града, където всички желаещи имаха възможност да се запознаят по изключително атрактивен начин със специалностите и дейността на всички звена. Университетът винаги е официална част от обществения живот, както в градовете, в които е представен, така и в национален мащаб.

Подготви Росица Ранчева