Кметът Живко Тодоров: До няколко месеца ще видите Стара Загора различна

Фирмите-изпълнителки няма да си вземат парите, докато не оправят некачествения асфалт

На пресконференция, проведена на 25 април 2023 г. кметът Живко Тодоров категорично заяви, че фирмите-изпълнителки на възстановяването на улиците, разкопани по ВиК проекта, няма да получат и стотинка по договорите си, докато не извършат качествено асфалтиране и преасфалтиране. Под Акт 15 трябва да стои подписът и на кмета, който няма да бъде положен, докато всичко не бъде изпълнено както трябва.

Зад информацията, която ще Ви дадем днес, стои много свършена работа – категоричен е градоначалникът. – Противно на очакванията на някои хора, че едва ли не Общината е абдикирала за задълженията си по изпълнението на В и К проекта и съответно по инфраструктурните проблеми, свързани с него, ние сме свършили изключително много работа през това време.

На последната пресконференция, на която говорехме, че всички сме ангажирани с това, вместо с пръст и кал, както бяха първоначалните сигнали, да се засипва с фракция. Нашите специалисти констатираха, че настилките, които се полагат, не отговарят на съответните изисквания. Във връзка с това пуснахме писмо до В и К дружеството. През миналата седмица не приехме работата им по седем улици. Има и доста други участъци и улици, които предстои да бъдат подадени като некачествено изпълнени.

Така че, на тях им предстои много работа по отстраняване на тези проблеми. Ние ще очакваме адекватен отговор в най-кратки срокове. Ще Ви дам конкретни примери:

Абсолютно несъгласни сме с възстановяването в целия квартал „Градински“. Там ще искаме пълна преработка на възстановяването на настилките. През Великденските празници поканихме на разговор изпълнителите от В и К и фирмите. Всички те се съгласиха, че това е недопустимо изпълнение.

Спрямо всички възстановителни дейности, които В и К извършва с фирмите, които работят по проекта, ще бъдем изключително безкомпромисни и няма да приемем работа, която не е извършена както трябва и не ни харесва.

Фирмите, които наемат за асфалтовите дейности не вършат добра работа.

Сега ще Ви кажа какво прави Общината по В и К проекта- каза кметът:

Въпреки липсата на бюджет във всички общини в България, въпреки това, че по време на Ковид през 2020 и 2021 г. нямаше приход в Бюджета, искам да го напомня на всички, които ще се явяват на местните избори след няколко месеца. Защото виждам как започнаха вече политическите тези, все едно че предните години всичко е било прекрасно, държавата е вървяла по добре отъпкан път и всичко е било наред, така че в общината трябва всичко да е по мед и масло. Не е така. През 2020 и 2021 г. общината загуби милиони приходи. За първата година 4.5 млн лв. Защо, защото нямаше тротоарно право, стопанска дейност и пр. които да пълнят хазната. 2022 г. беше по същия начин. Последва политическа криза, високи цени, скъпи енергоносители. Миналата година плащахме в пъти повече за ток, газ и всички останали консумативи. Трябва да се припомня, за да се знае в каква ситуация работим, а не само да се критикува . Въпреки това успяхме да спестим пари и по Постановлението успяхме да проведем разговор със служебния кабинет да можем да насочим тези средства и да направим така, че не само инфраструктурата в Стара Загора да стане по-добра, но да се решат някои генерални проблеми“.

Кметът обстойно се спря на състоянието на всички улици в града, след ремонтните В и К дейности и последствията след тях:

Предстои цялостна рехабилитация от Община Стара Загора на ул. „Августа Траяна“ – от кръговото на стадион „Берое“ до ул. „Иван Вазов“ – т.е. пълният ѝ обхват. По тази улица досега не беше работено за подмяна на водопреносната мрежа, а често се случваха аварии. При ул. „Хан Аспарух“ също имаше изкопни дейности, тя също ще бъде реновирана, задължението за ремонта ѝ е на ВиК. През следващите седмици ще се работи по нея. Всички помним и състоянието на ул. „Боруйград“ – не беше добро точно заради неспирните аварии, сега имаме новоизградена мрежа, което дава възможност да се направи преасфалтиране. Дейностите ще са за сметка на Общината и ВиК дружеството. Те ще се погрижат и за ул. „Хаджи Димитър Асенов, в отсечката ѝ над бул. „Цар Симеон Велики“, каза той и подчерта, че е необходимо още малко търпение и разбиране от страна на старозагорци.

Друга улица, която ще бъде асфалтирана наново и изцяло е ул. „Васил Левски“, стана ясно по време на пресконференцията. „Разбирам всички, които имат негативно отношение, но да си кмет понякога означава да вземеш тежки решения за дългосрочни перспективи, въпреки че на момента има много трудности“, сподели още Тодоров.

Рехабилитация ще има и за една от най-натоварените улици в града – „Генерал Гурко“ в отсечката от бул. „Св. Патриарх Евтимий“ до ул. Димчо Стаев“. Ремонт ще бъде извършен и на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ – от ул. „Христо Ботев“ до ул. „Хан Аспарух“. „Предстои ВиК да работят по подмяна на мрежата в района – след това всичко по нея ще бъде подменено“.Община Стара Загора ще извърши подобрения на асфалтовата настилка и на улиците  „П. Парчевич“ и „Цар Иван Шишман“. „В участъка ѝ от ул. „Св. Княз Борис“  до бул. „Цар Симеон Велики“, ул. „Цар Иван Шишман“ ще бъде с павета, така както предложиха от местния арт колектив, за да запазим част от духа на града“,.По думите на кмета стана ясно, че на още няколко места във времето има идея да се постави паваж.

По време на пресконференцията, кметът Тодоров даде подробности и за напредъка по друга важна пътна артерия на Стара Загора – ул. „Стойно Черногорски“. „Дейностите ще приключат до няколко седмици и тя ще бъде пусната за движение“, посочи той, като допълни, че преасфалтирането на съседната улица – „Промишлена“, ще се случи едва след това, заради необходимостта от алтернативен маршрут в индустриалната зона на града.

Работата по ул. „Св. Княз Борис“ продължава, предстои нейното пускане за движение, след като всички забележки по нея бъдат предварително отстранени.

Дейностите по рехабилитацията на ул. „Капитан Петко Войвода“ също са в ход. В крайния си вид тя ще бъде с четири ленти за движение. Цялостната визия за тази улица включва още кръгово кръстовище и продължение на пътя за Старозагорските бани. През следващите месеци ще се работи още по кв. „Самара“ за обновяване на локалните улици, както и междублокови пространства.

2/3 от града са засегнати от В и К ремонтите. По основните улици работата е свършена. Сега се работи по малките улички. Според градоначалника няма ремонтирани улици без забележки. Общината ще направи всичко възможно да спаси изпълнението на тази голяма поръчка. За целта ще вложи от Бюджета над 7 млн лв. Крайният срок за приключване на строителните дейности на В и К дружеството е месец август 2023 г.. До октомври ще се отстраняват забележките и ще се заверява документацията.

Въпреки трудностите и неудобствата проектите ще бъдат завършени успешно. До няколко месеца Стара Загора ще бъде различна!- категоричен е Живко Тодоров.

В пресконференцията участваха всички зам.кметове, секретарят на Общината и главният архитект.

Долап.бг