Уникални акварели на Васил Чакъров гостуват на Стара Загора 

В първия ден след Светлата Великденска седмица – на 24 април 2023 г. в Стара Загора беше открита изложбата „Натрупано време“ на големия български художник Васил Чакъров -ЧАК.

Дали е търсено или случайно (няма случайни неща), но тези прекрасни 50 акварела, имат невероятна пречистваща и зареждаща сила, хранят окото и душата с прелести и като чели пренасят в други, по-красиви светове на хармонията, спокойствието и мечтанието.

Експозицията предлага 50 акварела, създавани в продължение на 20 години (1970-1991). Към нея се предлага документален филмов разказ за този малко известен, но много голям художник.

Роден е през 1934 г. в село Багренци, Кюстендилско. Учи в Станке Димитров, днешна Дупница в Учителския институт. През 1961 г. се установява в Самоков. Чак няма академично образование, но има благословията свише, която разгръща безспорния му талант. Неговият живот преминава между преподаването и рисуването. През годините той е част от редица общи художествени изложби. Рисува акварели, маслена живопис, прави графики и карикатури. Носител е на Националната награда „Захарий Зограф“ за 2008 (споделена с Магда Абазова). Има изложби в Софийска градска художествена галерия, в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в София, в галерия „Лоран“ и множество други галерии в София,  в Самоков, Кюстендил, Пловдив (галерия „Ромфея“), Сливен, Благоевград. Негови картини са в сбирки в Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и други страни в Европа. 

Любопитно е, че Чакъров съчетава педагогиката с изобразителното изкуство. За себе си казва:“Когато се прибера след работа с учениците – тогава ставам художник“. За мен това бе впечатляващо, защото се получава един своеобразен мост между различните житейски посоки и професионалните. По този начин се разкрива пътят на един художник и всичко, което иска той да предаде на младите хора. Истински творец!“. Това сподели при откриването на експозицията директорът на Художествената галерия под липите – Катя Тинева – Гюрковска. Това е първата изложба, която се става в културния институт под нейно ръководство.

Благодаря на семейството на Васил Чакъров. Сред нас са синът и дъщеря му. Те внесоха една изключителна светлина, за да реализираме по най-добрия начин това начинание и да покажем творбите на баща им“, допълни тя. „Не мога да не благодаря на Община Стара Загора, защото подкрепата, която получава галерията – я прави жива“, каза още д-р Катя Тинева-Гюрковска.

Подробности за творчеството на Васил Чакъров разкри кураторът на „Натрупано време“ Анелия Николаева от Национална художествена галерия. Тя съобщи, че 117 -те акварелни произведения от ЧАК, освен в Художествената галерия на Стара Загора, от 28 април до 28 май ще бъдат показани в изложбата „Тиха земя“ в галерия „Капана“ към Градската художествена галерия – Пловдив. Двете експозиции са част от голям проект на известната изкуствоведка доц. д-р Ружа Маринска, която ни напусна в края на 2022 година.

„Най-изумителното за мене, а и Ружа Маринска винаги е подчертавала, че Васил Чакъров няма академично образование. Това е художник, който абсолютно сам се е научил. Разбира се търпи влияние от художници, които са го респектирали, но на практика той е оригинален художник, който сам себе си е изградил като такъв,- коментира г-жа Николаева. – Неговото творчество показва колко изстрадан е неговият път на художник. Не е имал лека съдба. През онези години е преживял и период, в който е бил отхвърлен. Но въпреки това не се отказва. Извървява абсолютно последователно и методично и самоуверено своя път с убеждението, че е прав. В този смисъл творчеството му е отворена книга за ЧАКА като художник, мислител, мъдрец. Акварелите му, подредени в тази зала се нареждат по абсолютно достоен начин в картината на съвременното българско изобразително изкуство. Те правят качествена и дълбока връзка с акварелното изкуство на водещите български акварелисти“.

За Васил Чакъров Ружа Маринска пише:

„Акварелът, на който се е посветил Васил Чакъров, е също един избор , съответстващ на характера. Труден избор. В тази техника – синоним на лекота и волно вдъхновение, Васил Чакъров гради, а преди това мисли, с напрежение едва ли не всеки разлив на петното. Акварелите му не приличат на ничии други. В тях има картинна плътност и особена сериозност“.

Виждам вълнението при всички, които са допринесли за изложбата, която днес ни събира тук. Поздравявам целия екип на галерията, както и специални благодарности изказвам към проф. Марин Добрев, който години наред се грижеше за тази така важна институция. Вярвам, че и занапред ще бъдете неизменна част от културния свят на Стара Загора“, обърна се към присъстващите ресорният зам.-кмет на общината Милена Желева.

На събитието присъстваха синът и дъщерята на художника. Очаквайте в следващите ни броеве интервю с тях.

Изложбата е на разположение на старозагорците и гостите на града до 26 май 2023 г.

Росица Ранчева