Набират средства за проект “Обичта говори български”

Чрез него 100 деца от Украйна, напуснали домовете си заради войната, ще могат да учат български език

Фондация „Ситуационен Център Отворени Врати“ започва кампания за набиране на средства за развитието на проект “Обичта говори български”. Чрез него100 деца от Украйна, напуснали домовете си заради войната, ще могат да посещават уроци по български език два пъти седмично през цялото лято. “За да можем да подсигурим учители и материална база за тези уроци, нужно е да съберем финансиране от 6000 лева до 15 май 2023 г.“, казват от фондацията.

Целта на проекта е да подпомага премахването на езиковата бариера за украинските деца в България, чрез развитие на езиковите им умения, за да могат те по-лесно да общуват с български деца, да имат достъп до образование в български училища, да прехвърлят част от тези знания на семействата си,а също и да се превърнат в пълноценна част от българското общество. Освен образователна цел, с посещаването на курсове по български език през лятната ваканция, те ще имат и допълнителна полза – ще имат възможност да продължават да се социализират и да срещат приятелите си. Новите езикови знания ще им помагат също така да създават приятелства по-лесно в новата им среда, както и да се включват в игри с българските им връстници.

Уроците ще се провеждат в Украински Образователен Център в София, на бул. Сливница 188, вх. Б, ет. 1, като мястото е един от основните проекти на Фондация “Ситуационен Център Отворени Врати“.

Центърът разполага с 10 класни стаи, където над 170 разселени деца, от 5 до 17 години, учат в целодневен режим, заедно с 20 учители, също избягали от Украйна заради войната. Освен предметите по украинската учебна програма, обучението включва подготовка по български език и култура, както и извънкласни дейности насочени към подпомагане на процеса на адаптация и интеграция на децата в България. Центърът функционира с помощта на финансова подкрепа от УНИЦЕФ, Българския Фонд за Жените, IT STEP, Erika’sOriginals, фондация „Манол Пейков и приятели“, Netpeak, JA Europe, Украинското Посолство в България и други частни дарители. Целта на Украинския Образователен Център в София е да изиграе ролята на мост за разселените деца между украинската и българска образователна система, което да осигури плавен преход и успешна интеграция и адаптация. Изследвания, проведени от БЧК и UNICEF са доказали, че езиковата бариера е най-често срещаната пречка за успешното обучение за деца от Украйна в български училища.

Каузата може да бъде подкрепена по следните начини:

Дарение в Platformata.bg (https://platformata.bg/bg/kauzi/2021:obichta-govori-bulgarski/details/campaign.html) (Обичта говори Български)

Чрез дарителски SMS с текстDMSurok” на 17777

Споделяне на пост, съдържащ информация за кампанията (https://www.facebook.com/SituationalCenterOpenDoors/photos/a.111597204801121/218214204139420 )