Тайните на Шекспир разкриват ученици в първи образователен спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора

На 24 април 2023 г. започна образователната програма на Драматичен театър „Гео Милев“ за деца и младежи „Театър за всички, Шекспир за всички“. Програмата разделена на няколко части ще продължи близо три месеца и включва организирането и провеждането на няколкото уъркшопа и една практическа работилница.

Проектът спечелен по Национална програма“ Устойчиво развитие на културните институции“ на Министерството на културата се финансира от Национален фонд „Култура“ и се реализира с партньорството на Центъра за подкрепа на личностното развитие Стара Загора и НУМСИ „Христина Морфова“.

Крайната цел на програмата „Театър за всички, Шекспир за всички“ е участниците в нея да подготвят спектакъл по пиеса на големия английски драматург. За осъществяването на тази нелека задача ще им помагат актьори от старозагорския драматичен театър. Премиерата е предвидена за началото на юли 2023 г. Режисьор на постановката ще бъде Елена Панайотова, доктор по театрознание и театрално изкуство и преподавател в НБУ.

Участниците, на възраст от 15 до 18 години, са избрани след кастинг в старозагорските средни училища.

Първият уъркшоп от образователната програма „Театър за всички, Шекспир за всички“ носи името „Сцената отвътре“. Той е разделен на пет отделни части и ще се проведе между 24 и 28 април. В първия ден директорът на старозагорския театър Светла Тодорова ще запознае присъстващите с организацията на звука и осветлението за един спектакъл.

На 25 април участниците в уъркшопа ще разберат как от първоначалната идея на театралния художник и сценограф се стига до реализацията на костюмите, декорите и реквизита в дадено представление. Децата и младежите ще направят творчески тур в трите ателиета на старозагорския театър – дърводелско, железарско и шивашко. Техен гид ще бъде Елизабет Димчева, възпитаник на НАТФИЗ, която се обучава в специалностите „Куклено актьорско майсторство“ и „Културни продукции“.

На следващия ден, 26 април – Наталия Цветкова, студент по театрознание в НАТФИЗ ще представи работата на помощник-режисьора. Ден по-късно , директорът на Учебния театър на НАТФИЗ Екатерина Цветкова ще запознае учениците с възможностите за реклама и продажби на едно театрално представление. Отново тя ще води и последната част от уъркшопа „Зад сцената“. На 28 април Цветкова ще говори пред участниците за силата на въздействието на драматургичния текст.

Ето какво споделя инициаторът на проекта, директорът на старозагорския драматичен театър Светла Тодорова във връзка с реализацията на мащабната образователна програма:

„Трудна е днес съдбата на театъра във времена на изключително развитие на телевизията, киното, видеото и интернет, които са щедро субсидирани от рекламни, търговски и финансови компании“, казва Тодорова. По думите ѝ мнозина изследователи от областите на културата и социалната антропология изразяват тревога за бъдещето на театъра като изкуство. „За да оцелее в съвременния свят, т.е. да бъде успешен един културен проект, трябва да бъде едновременно масов, зрелищен и развлекателен, но и да осигурява постоянни и нарастващи във времето печалби на своите създатели, изпълнители и мениджъри“, обяснява директорът и допълва: “Образователните проекти са една възможност за увеличаване на почитателите на Мелпомена, както и за популярирането на специалности в театъра, за които днес има сериозен кадрови дефицит. Всеки ден се търсят нови партньорства с училища, разработват се нови пиеси, работи се по налагането на нов и модерен имидж на театъра като организация, която е един от партньорите на учителите в преподаването на теми от учебната програма“, споделя още Светла Тодорова.

Тя изтъква, че това е първи образователен проект, който трябва да се приеме като експеримент. И изразява надежда, той да е успешен.

До края на тази година ще се проведат още три уърщопа по образователната програма „Театър за всички. Шекспир за всички“.

Пресцентър на Драматичен театър „Гео Милев“