Две звезди делят юбилей на 24 април – Любопитно

24 април – звезди
Две звезди делят юбилей на 24 април
от д-р Румяна Лечева

Днес отбелязваме 136 години от рождението на първата българската оперна певица, завоювала световна слава. На същата дата се ражда и примата на българската естрада.
Христина Морфова и Лили Иванова са родени на 24 април, първата през 1887 г. в Стара Загора , а втората през 1937 г. или 1939 г. в Кубрат ? Дали е ирония на съдбата, или знак, днес можем само да гадаем.
И двете имат глас и талант, дарен от Бога, безброй почитатели и изпълнен с препятствия жизнен път. Зад популярността на имената им, придружена с много измислени истории около личния им живот, техните музикални постижения като че ли често остават встрани или дори незабелязани. И двете често стават през годините жертви на организираната посредственост и политическата конюктура.
И Христина Морфова, и Лили Иванова са българки и по рождение, и по темперамент.
Когато Лили е 7 – 8 – годишна, родителите ѝ и още няколко роднини събират пари, за да ѝ купят акордеон. Когато става на 16 години Христина получава за подарък цигулка от брат си – композиторът Александър Морфов.
Голямата оперна звезда през 1912 г. става първата жена – режисьор на българска сцена. Тя е първата оперна певица, която има издадена плоча от звукозаписната компания „Колумбия” през далечната 1926 г. Печели аплодисменти на сцените на Лондон, Париж, Прага, Милано, Лайпциг и Берлин и тъгува за София и за България.
Авторитетни музикални критици от Чехия, Великобритания, Франция, Германия и Италия определят гласа и за феноменален, сравняват го с гласовете на Шаляпин и Карузо.
Кариерата и животът на Лили Иванова са сред най-коментираните теми в публичното пространство и до днес. Тя е сред малцината наши артисти, които с таланта си прекрачиха Желязната завеса, за да стигнат до петте континента. През последните години тя изнесе незабравими концерти в Париж и Лондон. Това беше първият и концерт в столицата на Великобритания. Концертът минава успешно и отзивите в медиите са единодушни: певицата за пореден път доказва високия си професионализъм.
За годините на своята кариера Лили Иванова прави над 11 хиляди концерта и издава над 35 албума. Тя е една от най-обичаните певици от българи по цял свят, безспорно доказала своя талант и неугасваща енергия.
Нека днес слушаме любимата си песен на Лили Иванова. Нека не забравяме и българския славей Христина Морфова.