За „Европейската гаранция за детето“ коментираха на работна среща в Стара Загора

Делегация от Уницеф, начело с Кристина де Бройн, представител на Уницеф в България, и Филип Кори, заместник- регионален директор Уницеф Европа и Централна Азия, заедно с Европейската комисия пристигна на посещение в Стара Загора във връзка със заключителната Фаза III на пилотния проект от подготвителното действие за Европейската гаранция за детето. Заедно със зам.-кмета на Община Стара Загора Надежда Чакърова и заместник-министрите на труда и социалната политика Надя Клисурска и Наталия Ефремова, която е и национален координатор за ЕГД, посетиха Център за ранно детско развитие (ЦРДР) и Комплекс за социални услуги за деца и семейства КСУДС в Стара Загора.

В двата центъра, представителите се срещнаха с директорите, които представиха работата на услугите, с родители и техните деца, споделящи своя опит и подкрепата, получена от мобилните екипи. Делегацията бе и на посещение в изнесения офис в кв. „Лозенец”, създаден по Фаза III. От пилотния проект.

Заключителната среща с местните партньори по проекта за ЕГД се проведе в х-л „Верея“. На нея присъстваха представители на РДСП, ДСП, ОЗД, РЗИ, РЦПППО, РУО, ЦПЛР, ЦСОП, директори на детски градини, участвали в пилотния проект, на Младежкия общински съвет и млад омбудсман на Млада Загора. Преди официалното откриване на срещата, гостите бяха поздравени с български народен танц от децата от ДГ №5 „Мечо Пух“.

За мен е чест да бъдем домакини на заключителната работна среща по пилотния проект за ЕГД. Поздравявам всички присъстващи от името на кмета Живко Тодоров за отделените време и усилия. Срещите днес в Стара Загора бяха много ползотворни, виждат се усилията и всеотдайността, които са положени от всички ангажирани страни. Личат си и резултатите от това, обратната връзка от родители и деца е изключително удовлетворяваща за нас. Надявам се и тази работна среща да премине още по-удовлетворяващо и стойностните проекти като този да се развиват все по-обширно в града ни“, приветства в началото на срещата Надежда Чакърова.

Кристина де Бройн, представител на Уницеф в България, сподели впечатленията си от посещението си в града на липите. „Благодаря на Надежда Чакърова за прекрасното посрещане, което имахме в изключителния град Стара Загора. Наистина успяхме да се убедим в красотата на региона, а тук ни доказахте и красотата на българските традиции с танца на прекрасните деца в носии. За мен е чест да съм тук, заедно с една много мащабна делегация от представители на държави-членки на Европейския съюз. Знам, че Стара Загора се нарежда сред най-древните градове на Европа и за нас е впечатляващо да се докоснем до нея. Днес отбелязваме завършека на етапа от прилагането на подготовката за Европейската гаранция за детето. Искам да благодаря и на всички национални партньори, които заедно с нас участваха в прилагането на този проект, както и помагаха в развитието на социалните услуги. Всичко това демонстрира, че ЕГД ни позволи да постигнем една прецедентна интеграция на услугите, което да е в полза на нашите деца“, каза Кристина де Бройн.

Стефани Бабадалиева