Днес се почита празникът Живоприемен източник

Стара Загора има крипта Живоприемен източник

В петък на Светлата (следвеликденска) седмица се почита празникът Живоприемен източник в чест на света Богородица. Той е установен, за да не остане непочетена по време на пасхалните дни и тази, която стана майка на въплътилия се Божи Син – възкръсналия Спасител на света.

Имен ден празнуват: Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя

Името на празника е старинен превод на гръцкото му название и е свързано с целебен извор в гората край стените на Цариград.

Този район сега е зает от обширен гробищен комплекс, предимно мюсюлмански, но около самия извор Живоприемен източник има християнско гробище. Изворът е останал на около два метра под терена и в него плуват малки златни рибки, затова мястото и околността от векове носят турското название Балъклъ – „рибно (място)“.

Има две древни легенди за появата на това название.

Те отнасят появата на свещеното място към V или VI век, съответно към времето на различни императори. По-известното сказание говори за Лъв I Тракиец. Когато отивал като обикновен войник в Цариград, в гората недалече от градските стени той срещнал слепец, който го помолил за вода. Тогава един глас му посочил извора.

След като пил от водата и си измил очите, слепият прогледнал и предсказал на воина,

че ще стане император и ще построи църква до извора. Така се появила почитта към света Богородица край този извор, а постепенно празникът станал известен и почитан по целия православен свят.

На първия Светъл петък след Възкресение Христово (тази година – 21 април), храмов празник чества криптата „Живоприемний източник“ на църквата „Св. Игнатий Старозагорски“. Пет църковни камбани възвестиха освещаването й на 21 февруари 2016 г. от четирима митрополити – Западноевропейският Антоний, Варненският и Великопреславски Йоан, Неврокопският Серафим l и Старозагорският Галактион, в съслужение с 13 свещеници и още толкова дякони и иподякони от Старозагорската епархия. Тогава на Светия престол бе положена частица от мощите на Св. Яков Персиянин.

Първият храмов празник на криптата „Живоприемний източник“ се почете на 9 май 2016 г. Той ще бъде запомнен със знаменателно събитие. На този ден беше положена Света мощихранителница с мощи на 16 светци и великомъченици. Това са мощи от Св. Николай Чудотворец, Св. Тихон – патриарх Всерусийски, Св. Яков Персиец (чиито мощи бяха вградени и в светия олтар на криптата по време на освещаването й на 20 февруари 2016 г. от четирима митрополити), Св. Герасим Йордански, Св. Теодор Тирон (на когото е посветен храмът на Аязмото), Св. Харалампи и Св. мчнк Прокопи, Св. мчнк Елефтерий, Св. Архидякон Стефан (първият мъченик, пострадал за Христовата вяра), Св. препод. Ефросиния, Св. Амбросий Медиолански, Свещеноизповедница Теодосия, Св. Амфилохий Почаевски чудотворец, Св. преподобна мченица Параскева, Св. Филарет – патриарх московски, и Св. Анна – майката на Св. Богородица. В две други капсулки има частица от честния пояс на Света Богородица и от одеждите на Св. Спиридон. Светите мощи са донесени и дарени от Русия от свещеници, които в края на 2015 г. са били на поклоническо пътуване в Стара Загора.
Мощите на тези светии завинаги остават в храма. Вярващите винаги могат да се помолят пред тях и да измолват милост.

Както казва народът, криптата си дойде с името – „Живоприемний източник“. По личното разпореждане на тогавашния митрополит Галактион , в основите на храма започва да се бие сонда, за да излезе вода в този безводен старозагорски квартал. В навечерието на Великден през 2011 г.,от 33 метра дълбочина, колкото е Христовата възраст, избликва вода, на чиито лечебни качества се носи славата из цялата страна.

Иконите на олтарната стена на криптата „Свети Живоприемний източник“ на Иисус Христос, Св. Богородица, Св. Георги, Св. Николай и Йоан Предтеча са дело на младата художничка Милена Рашкова. Радостина Славчева е автор на трите мозаечни пана, които украсяват пространството над трите чучура.

Мозаечно пано Живоприемний източник има и над постоянно течащия чучур до параклиса „Св. Галактион и Епистима“.

Росица Ранчева