Две най-добри приятели от Тексас доказват, че приключенията нямат възрастова граница – дори когато сте на 81 години

Двойка най-добри приятели от Тексас доказват, че приключенията нямат възрастова граница – дори когато сте на 81 години.

Ели Хамби, фотограф-документалист, и Санди Хейзлип, лекар и преподавател, обиколиха света за 80 дни, като се отправиха от плажовете на Бали до пустините на Египет.

Осемдесетгодишните дами  започват амбициозното си приключение на 11 януари 2023 г., според блога, който двете използват, за да документират пътуванията си.https://aroundtheworldat80.com/

Първата им спирка е място, което убягва дори на много опитни пътешественици: Антарктида.

За да стигнат до най-южния континент, първо трябва да прекосят Прохода на Дрейк – прословутите бурни води между южния край на Южна Америка и Южните Шетландски острови на Антарктида.

„В продължение на почти два дни се люлеехме и търкаляхме, плъзгахме се през прохода Дрейк и се борехме за живота си“, каза Хамби в интервю за CNN. „Беше просто диво.“

„Но когато стъпихме на земята в Антарктика, забравихме всичко това“, спомня си тя. „Красотата на Антарктида е просто невероятна – да видиш пингвините, айсбергите и ледниците – просто, това беше невероятно.“

От това първо начинание насам двете дами са посетили 18 държави на всичките седем континента, често облечени в еднакви тениски. Освен това те са си спечелили много последователи в социалните мрежи, които ги следят в TikTok, Instagram и Facebook.

Хейзлип разказва пред CNN, че се е запознала с Хамби след смъртта на съпруга си през 1999 г. Преди смъртта му той „засади семето в сърцето ми, че трябва да започнем да водим внуците си на мисионерски пътувания през лятото“, казва тя. Това я довело до Медицинската мисия в Замбия – проект, ръководен от Хамби и съпруга ѝ в Южна Африка.

Двамата се сближили заради общия си интерес към пътуванията и стремежа си да дават предимство на уникалните преживявания пред комфорта и удобствата в чужбина. Двете се сближават като вдовици след смъртта на съпруга на Хамби през 2005 г.

Хейзлип казва, че идеята за пътуването им се заражда няколко години преди всеки от тях да навърши 80 години.

„Просто ми хрумна идеята, защото преди това бяхме пътували заедно в чужбина“, казва тя. „И така, около четири години преди да навършим 80 години, един ден ѝ споменах: „Ели, няма ли да е забавно да обиколим света за 80 дни на 80-годишна възраст?“.

На своя уебсайт Хамби и Хейзлип казват, че са посветили пътуването на покойните си съпрузи Кели и Дон. „Липсвате ни и бихме искали да се присъедините към нашето приключение“, пишат те.

Първоначално двамата са планирали да слязат на брега през 2022 г., когато ще са на 80 години. „И КОВИД затвори тези планове“, продължава Хейзлип. „Но COVID не ни затвори. Затова отидохме тази година, а темата ни беше: „На 81 години и все още в движение“.

През последните три месеца двойката е яздила камили в Египет, срещнала се е със слонове в Бали, танцувала е в Непал и е наблюдавала Северното сияние във Финландия.

И въпреки предизвикателствата, които международните пътувания поставят, най-добрите приятелки казват, че са завършили пътуването си без никакви спорове.

„И двете сме независими, много упорити. Но като че ли си позволяваме да си даваме взаимно пространство“, казва Хамби. „Просто се разбираме и знаем, че това е добро нещо, което правим, и един вид уважаваме чувствата си.“

За Хамби най-важното от пътуването са хората, които са срещнали по пътя.

„Обичаме всички забележителности, които видяхме, но най-много си спомняме за хората, които срещнахме“, каза тя. „Срещнахме някои от най-прекрасните, най-милите и най-приятелски настроените хора на света. Сега просто имаме приятели по целия свят, които много обичаме.“

„Винаги казваме, че когато започнахме това, не сме планирали почивка“, добави тя. „Планирахме приключение. И всеки един ден беше приключение.“

Макар че Хамби и Хейзлип приключиха със световното си пътешествие и се върнаха у дома в Тексас, двете вече планират следващото си пътуване, разказват те пред CNN.

И споделиха един важен съвет за всички пътешественици, които се притесняват от езиковата бариера по време на собствените си приключения.

„Знаете ли, хората често ни питат за езика, как се справяме с него“, каза Хамби. „Със Санди и Ели казваме, че има един език и това е усмивката. И открихме, че това върши чудеса, защото често бяхме наясно, че там не се говори английски. Но усмивката покрива всички езици.“

Те насърчават и други по-възрастни пътешественици да не позволяват на възрастта да ги спира. С изключение на някои малки отстъпки – като решението да не карат мотор в Бали поради опасения от падане – те заявиха, че възрастта им не е повлияла на маршрута им в чужбина. Казаха, че се чувстват уверени, че ако се наранят по време на пътуването си, децата им „биха били спокойни, знаейки, че правим това, което абсолютно искаме“, каза Хейзлип.

Хейзлип описва 81 години като „идеалната възраст“ за предприемане на пътуването.

„Възрастта ти дава малко повече мъдрост при вземането на решения“, казва тя. „И това е забавната част. Мисля, че на тази възраст оценявам толкова много красотата и наистина мога да я погълна. И за мен това беше идеалната възраст да отида. Толкова съм благодарна.“