В Министерството на културата се състоя пресконференция във връзка с проекта за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Днес в галерия „Средец“ на Министерството на културата се състоя пресконференция във връзка с проекта за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство към Държавния куклен театър – Стара Загора (ДКТ- Стара Загора). На нея присъства зам.-министърът на културата Марина Василева.
В събитието участваха директорът на ДКТ – Стара Загора Дарин Петков, заместник-директорът на театъра Татяна Калчева, Деница Калчева, експерт по обществени поръчки, Цвета Йоцова, адвокат, и Явор Панев, архитект. Те представиха подробна информация относно международния архитектурен конкурс за идеен проект за Центъра.
„Безкрайно сме щастливи, защото осъществихме първата стъпка на една стара наша мечта, за която работим вече над две години. Първата стъпка е обявяването на този конкурс, благодарение на който ще имаме целогодишно лабораторен център на световно ниво“, сподели Дарин Петков. Той поясни необходимостта от изграждането на Центъра – процесите, които се развиват в изминалите 10-15 години в театъра по естествен път го превръщат и в съвременен център за изкуство в България и се е получило така, че материалната база, с която разполага, е необходимо да бъде разширена с още едно по-специфично сценично пространство. Така се ражда идеята да бъде обявен този конкурс, който обединява сценичното и архитектурното изкуство. „Надяваме се да има голям интерес и да получим добри проекти в рамките на крайния срок през юли. Благодаря на Министерството на културата за подкрепата, на Община Стара Загора, която също е важна за нас, с оглед на региона, в който работим“, посочи директорът на театъра. Той сподели, че към момента се подготвя и процедура за обновяването също и на основния сграден фонд на театъра, така че визиите на новата и старата сграда да бъдат хармонизирани.
Повече вижте тук: https://bit.ly/3H4rcsS