Японската вишна празнуват в Четвърто Основно училище „Кирил Христов“

За трета поредна година,  IV Основно училище „Кирил Христов“ сътворява Празник на японската вишна. В двора на старозагорското училище, пред официалните входове, са засадени  няколко дръвчета от атрактивния вид, познат още като „сакура“ и превърнал в традиция празника по време на пролетното цъфтене. Той започна под звуците на българска гайда в изпълнение на възпитаник на училището.

„Трета поредна година полагаме усилия това време на годината да го свързваме и посвещаваме на японската вишна. Тук е най-голямото насаждение в нашия град и е нещото, което краси нашето училище през пролетта. Тази идея възникна спонтанно преди вече 8 години, когато след един телевизионен репортаж взехме решението да потърсим вида дървета и да ги увековечим при нас. Когато споделих идеята си с директора на Държавна опера – Стара Загора – Огнян Драганов, той я прегърна и осъществихме по-близка връзка с културата на Япония, благодарение на  артистите от операта, японски граждани,  които са днес сред нас“ , разказа директора на училището Господин Балъкчиев.

Зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова приветства ръководството на училището за хубавия празник и настроението, което носи той. „Изключително съм щастлива, че споделяме заедно този пъстър и цветен ден. Този вид дървета създават настроение не само на вас, но и на цялата общественост. Честит да бъде празникът ви, радвайте се на здраве и цъфтежи!“, пожела Надежда Чакърова.

Песни, танци и много настроение поднесоха учениците на „Кирил Христов“ с пъстра програма.

Специалните гости бяха АтсуфумиУджийе /ударни инструменти/  и Кейко Танака /флейта/ – музиканти от оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Те  поздравиха присъстващите, като Атсуфуми Уджийе удиви с прекрасния български, който е научил само за 3 години, а Кейко Танака накара публиката да притихне с изпълнението си на флейта.

Част от празника бяха още Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“, Георги Митев, маркетинг-директор на Държавна опера-Стара Загора, ГиноГинов, общински съветник.