Под уханието на японски вишни, две култури – българската и японската си подадоха ръце

Празник на японската вишна озари с красота, нежни багри, усмивки и ведро настроение слънчевия 20 април 2023 г. в старозагорското ОУ „Кирил Христов“. Тържеството, провело се за трета поредна година, уважиха с личното си присъствие зам.-кметът Надежда Чакърова, Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“ от Община Стара Загора, общинският съветник Гино Гинев – член на постоянната Комисия по култура и вероизповедание към Общинския съвет, маркетинг-директорът Георги Митев от Старозагорската държавна опера, както и специалните гости – японците Кейко Танака и Ацуфуми Уджийе, които са музиканти от оркестъра на културната институция. Приветствие към присъстващите поднесе директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев, чиято е идеята за отбелязването на празника на японската вишна и превръщането му в традиции за училището. Той разказа увлекателно как е възникнала инициативата за засаждането на дръвчетата и как с екипна дейност по отглеждането им вече осем години на красотата им се радват не само ученици и учители, но и жителите на квартала. Поздравление отправи и зам.-кметът г-жа Чакърова. „Изключително съм щастлива, че споделяме заедно този пъстър и цветен ден. Този вид дървета създават настроение не само на вас, но и на цялата общественост.“, подчерта тя. Г-н Балъкчиев допълни, че е признателен на г-н Огнян Драганов, директора на Държавна опера – Стара Загора, който е прегърнал идеята за празника и е съдействал за осъществяването на по-близка връзка с културата на Япония. Артистите от операта – японски граждани, гостуващи вече втора година на тържеството и се превърнаха в истински приятели на училището. Срещите с тях, децата очакват с нетърпение. Разбира се, думата взеха и специалните гости от Япония. Ацуфуми Уджийе спечели симпатиите на публиката с отличното владеене на българския език, който изучава само от три години. Чаровната Кейко Танака омая всички с таланта си при своето великолепно изпълнение на флейта.

Изящните цветове на японските вишни по алеята пред училището не само илюстрираха темата на празника, но и бяха прекрасен естествен декор на откритата празнична сцена. Програмата започна под звуците на гайда в изпълнение на първокласника Виктор Славов. Талантливата млада певица Божидара Николова от VII „б“ клас очарова присъстващите с народна песен, а петокласничките Александра Стефанова и Виктория Павлова, възпитанички на учителката по музика Нела Караманова, докоснаха сърцата на всички с дуетното изпълнение на „Вълшебните думи“, като им пригласяха спонтанно и с настроение децата от публиката. Финал на пъстрия калейдоскоп от песни и танци, традиционни и съвременни, поставиха малките мажоретки, сборна група от третите и четвъртите класове, с ръководител Нела Караманова по НП „Отново заедно в изкуството и спорта“.

Фината прелест на бледорозовите цветчета на японските вишни се подчертаваше и от видео, презентирано на голям интерактивен дисплей, както и от подготвената с естетически усет украса. Тематична бе и последвалата изненада за гостите – почерпка със специално приготвено суши и пита, съпроводена с интересни разкази за японските и българските обичаи. Две култури с богати традиции, които на сцената в този празничен ден, си подадоха ръка в името на изкуството и красотата.

Таня Стоянова