Международният ден на велосипеда отбелязваме на 19 април

19 април е Международният ден на велосипеда. Той е свързан и с първото съзнателно използване на наркотик. Точно на тази дата през 1943 г. откривателят на синтезирания наркотик ЛСД, швейцарският химик Алберт Хофман, умишлено и преднамерено инжектира в пръстите си незначително количество от наркотика, който е открил три дни по-рано.

Забелязвайки промените в състоянието си, той предполага, че се е разболял и тръгва от лабораторията към дома си с велосипед. Усещайки все повече действието на наркотика, той разбира какво е открил.

Паметният 19 април е обявен за Ден на велосипеда през 1985 г. от професор Томас Робъртс от Университета в Северен Илинойс, САЩ, който отбелязва датата с купон в дома си. Седем години по-късно той изпраща покана за празника на свои приятели и колеги и така слага началото на ежегодното  му отбелязване.

Защо е добре да си велосипедист? Причината не е една. Придвижването с велосипед спестява пари – едноседмичен разход за гориво в града по маршрут вкъщи – работа – вкъщи би могъл да се инвестира в качествен, здрав и удобен велосипед, за който после най-много да платите някоя гума или кош, звънче, светлини. Спестява време – с колелото най-тарикатски можете да се промушвате между колите на задръстванията и да застанете начело на километричната верига…, на която иначе щяхте да сте най-отзад с автомобил. Велосипедът е по-здравословен и за вас и за околните. За половин час каране на колело, в зависимост от интензивността, можете да изгорите между 250 и 350 калории. Еха, какви цифри! И разбира се, не на последно място, е фактът, че придвижването с велосипед не отделя вредни емисии, за разлика от автомобила. Ползите от велосипеда не са от вчера и в много страни той е предпочитан начин за предвижване. Кои са десетте страни в света, в които най-много се кара колело?

10. Китай По проучвания и статистики от минали години,  населението на Китай е  1,342,700,000 с повече от 500 милиона велосипедисти, което прави 37.2% от това многомилионно население. Друг интересен факт е, че в най-населения Китайски град, Шанхай, 60% от жителите му отиват на работа с колело.

9. Белгия Интересен факт е, че карането на колело е национален спорт в Белгия… и нищо чудно! Поглеждайки статистическите данни, в Белгия откриваме 10,827,519 население, от които 5,2 милиона посочват велосипеда за предпочитан начин за предвижване. Не е трудно да изчислим внушителните 48% велосипедисти!

8. Швейцария При население 7,782,900 близо 3,800,000 от швейцарците се придвижват с колело. Една проста сметка ни показва, че това е почти половината от населението, или с точност 48.8%. Швейцарските служители често са окуражавани да ходят на работа със своя велосипед с различни социални кампании.

7. Япония Японските велосипедисти надминават половината от населението, което е изчислено на 127,370,000 души. По статистически данни 72,540,000 японци предпочитат да се предвижват с колело, което прави 56.9% от общата бройка. Това за тях обаче не е нещо необичайно, тъй като 15% от пътищата там са адаптирани за велосипедисти. Друг интересен факт е, че в Япония се продават средно 10 милиона колела на година.

6. Финландия Със скромното население от 5,380,200 финландските велосипедисти наброяват 60% или с точност – 3,250,000 души. Интересно е, че дори в студена държава като Финландия, ентусиасти велосипедисти има целогодишно във всякакви метеорологични условия. Въпреки това стандартния сезон за изкарване на велосипеда започва през пролетта.

5. Норвегия Още в една скандинавска страна с 4,943,000 население се откриват цели 3 милиона ентусиасти за по-здравословен начин на предвижване (за статистиката това са 60.7%). Интересно е, че в Норвегия всяка година изчезват безследно около 60,000 велосипеда всяка година – без значение колко здраво са заключени.

4. Швеция В Швеция 63.7% от населението твърдят, че отиват на работа с велосипед. Това са към 6 милиона души от общо 9,418,732 население. В Швеция семействата много държат на карането на колело и това дори е като семейна традиция – по-скъпа от вечерното гледане на телевизия.

3. Германия Отивайки към челните места, процентите в нашата класация нарастват. Германците заслужено влизат в челната тройка с цели 75.8% велосипедисти от 81,802,000 население, което прави 62 милиона ентусиасти! Средно на ден те минават около километър със своя велосипед. Движението в Германия е адаптирано и улеснено за колелета, което ги прави достъпен и предпочитан начин за предвижване.

2. Дания Датските статистики са внушителни, но не биха им достигнали за първото място. И все пак 80% от датчаните имат колело (което, разбира се, карат) или ако работим с по-големи цифри това са 4,5 милиона велосипедисти при 5,5 милиона население. Един милион разлика! В Дания 18% от пътищата са адаптирани за велосипеди, а датчаните изминават средно по 1.6 километра на ден. Осъзнавайки ползите от карането на колело, местните кметства дори предлагат на своите граждани и техните гости да наемат колело, с което да се предвижват из града абсолютно безплатно! Друг интересен факт е, че средната скорост на предвижване на велосипедистите е 16 км/ч, а на автомобилите – 27 км/ч.

1. Холандия Холандците са абсолютни победители без изобщо шанс за изместване от първото място. Ето я и внушителната статистика: Населението на Холандия е 16,652,800. Велосипедистите в Холандия са 16,500,000 души. Изглеждат ви цифрите еднакви? Погледнете пак! Това са цели 99.1% от населението!

И нищо чудно: в Холандия 27% от пътищата са адаптирани за велосипедисти, като това включва и междуградските. Средно за една година са похарчени над един милиард годишно за колела! Само в столицата – Амстердам, има около 400 километра велоалеи. Разбира се, не всичко е прекрасно. Колела често се крадат, като данните са около 20% изчезнали велосипеди  за една година.

Честит Световен ден на колелото 19 април! Карайте колело!

Долап.бг