„АЗ СЪМ С ВАС ПРЕЗ ВСИЧКИ ДНИ И ВИНАГИ ЩЕ СЕ МОЛЯ ЗА ВАС ПРЕД БОГА“

..Според преданието, от деня на възкресението на Господ на трапезата на апостолите оставало едно незаето място и на него, в памет на Иисус Христос, поставяли част от хляба, която се наричала “част на Господа” след края на трапезата всички участвали в нея ставали, благодарели на Бога за това, че ги е нахранил, и като издигали Господнята част, славели великото име на Пресветата Троица, като накрая произнасяли молитвените думи: “Господи Иисусе Христе, помагай ни!”, и после изяждали Господнята част, приемайки я като Божие благословение. По време на Гетсиманската трапеза апостолите мислели и беседвали само за това, че тялото на Божията Майка не било в пещерата; и като вдигнали по обичая си частта на Господа, започнали да пеят хвалебни химни на Пресветата Троица. Внезапно се чуло ангелско пеене; и когато повдигнали очите си нагоре, видели Пречистата Дева, стояща във въздуха, заобиколена от небесни сили и сияеща с неизказана слава.

Тя им казала: “Радвайте се!

Аз съм с вас през всички дни!”. Това явление така зарадвало апостолите и всички, които били с тях, че всички те възкликнали:

Пресвета Богородице, помагай ни!”

Славянобългарски Манастир ‘Свети Великомъченик Георги – Зограф

Оттук идва началото на благочестивия обичай, спазван в обителите, в края на трапезата да се издига с молитва част от хляба в чест на Пресвета Богородица, по чина на “панагия”. Под думата “Панагия” (Всесвята) се разбира Божията Майка.

В църквата „Успение Богородично“ в Гетсимания се намира и една от най-ценните реликви на православния свят – чудотворната икона „Св. Богородица Йерусалимска“. Тя привлича както християни, така и мюсюлмани – вярва се, че образът на Божията майка, който впечатлява със своята реалистичност, е помогнал на много страдащи да получат изцеление. Гостуването на тази икона в България през 2000 година се превърна в истинско духовно събитие за вярващите. Преданието разказва, че това е достоверен портрет на Божията майка, рисуван по натура от първия иконописец в християнския свят – Св. евангелист Лука.

Учените обаче са категорични, че преданието за художническите способности на Св. Лука възниква през VI век и едва два века по-късно започва да се вярва, че той е имал уникалния шанс да изобрази живата Богородица. Така се ражда преданието, че евангелист Лука първи нарисувал Божията майка с младенеца в ръце, а когато є показал изображенията, тя ги харесала и благословила: „Благодатта на Родилия се от Мен и Моята милост да пребъдат с тези икони.“ Макар да се говори едва за „няколко“ оригинала, само в католическия свят има поне 20 икони, за които се вярва, че са „първото изображение“ на Богородица. В православния свят те са много повече. В България също има такава икона, „рисувана“ от Св. Лука – в Бачковския манастир е чудотворният образ на Богородица, за когото историята говори, че е донесен тук през ХIII век от грузински монаси.

Всички образи на Божията майка, които се представят за неин първообраз, са почитани като чудотворни. Техният голям брой в християнския свят показва механизма, по който се осъществява теорията за повторението на сакралния архетип – отъждествяването на една Богородична икона с нейния достоверен портрет, придават на реликвата още по-голяма свещеност и значимост в християнските представи. Подобен образ създава усещането, че човек се покланя не пред една от многото икони на Богородица, а пред нея самата – такава каквато е изглеждала преди 2000 години – и това усещане превръща поклонението пред „първообраза“ в уникално религиозно преживяване.