Храм „Св. Петка Българска“ събра на водосвет хората на Памукчий

Днес, на втория ден на Великден – Светли понеделник, в църквата „Света Параскева Петка Българска“ в старозагорското село Памукчии , за първи път от много години отец Евгений отслужи водосвет за здраве и благополучие, съобщи за медията ни кметският наместник Стоян Минчев. – Преди 5-6 години, над 170-годишният храм, в който се е черкувал и Апостолът Васил Левски, беше пред срутване . На призива ни да се направи спешен ремонт, за да се предотврати срутването, се отзоваха, както лично кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, така и митрополит Киприан и Старозагорската света митрополия. Те ни подадоха ръка, на няколко пъти ни помогнаха финансово и морално“.

С тези първи средства е извършен цялостен ремонт на покрива и укрепване на конструкцията с изливане на странични колони. Вътре е поставен гипсокартон, боядисан със специален грунд, върху който може да се извърши изографисването. Със съдействието на местния бизнесмен Теньо Минчев, който има строителна фирма, е отлян бетонът. Той е един от основните дарители, който винаги и във всичко помага на църквата.

През настоящата година е извършено цялостно измазване и боядисване отвън. На около 80 см. от основата цокълът е нареден с камък. Излят е и бетон като пътека около църквата.

Със спонсорство на други хора са направени двете входни врати, които са монтирани.

Предстои да бъде направен подът на храма с плочки.

Досега за ремонтни дейности са изхарчени над 100000 лв. Отделно от това е доброволният труд и вложени някои материали.

Според Стоян Минчев за окончателното завършване на реставрацията ще са необходими не по-малко от 50 000 лв. Те ще бъдат вложени за изографисване на стените, реставрация на иконостаса и владишкия трон, други довършителни работи, дворът, оградата и др. От църковното настоятелство са оптимисти, че с Божията помощ, със застъпничеството на небесния покровител на селото Света Петка и с даренията на повече хора, до празника на храма и на селото – 18 октомври 2023 г.– Петковден, всичко ще бъде завършено и подредено.

На днешния ден в двора на храма, в дарителска кутия са събрани 780 лв. Те ще се вложат за довършване на църквата.

Сега в Памукчий живеят постоянно около 250 души. „Радостното е, че все повече млади семейства си закупиха къщи и се заселиха постоянно- коментира кметският наместник. – Освен това няма обявена и непродадена къща. На 10-12 км. е селото от Стара Загора. Има два удобни достъпа до града. Нашето село от минало време е едно с от най-уредените улици. Имаме водопровод, магазини, читалище, което на няколко пъти печели призове в конкурса „От Игнажден до Коледа“. Имаме уверението на общинското ръководство за изграждане на нов пенсионерски клуб, за да има къде пенсионерите да се събират на общуване и празнуване“.

Росица Ранчева